Piristä sitruksilla arkiruokien makuja – leivo myös mehevät leivonnaiset

Raikkaat sitrukset sopivat niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin. Klassikkopari lohi ja sitruuna ihastuttavat italialaisehenkisessä lohi piccatassa ja klementiini sekä kardemumma tahmaisessa klementiinikakussa. Nappaa tästä nämä ja neljä muuta mahtavaa makuparia.

Italialainen klassikkoruoka kanaa piccata onnistuu lohesta vielä vähän herkummin ja mikä parasta, varsin vikkelästi myös arki-iltana. Vehnäjauhoissa pyöräytetyt ja voissa pikaisesti paistetut lohifileet saavat seurakseen ihanan kermakastikkeen, jolle pirteä sitruuna ja pikantit kaprikset antavat kivan säväyksen. Lohi piccata viimeistellään tuoreella persiljalla ja tarjotaan pastan kaverina.

Yrttikuorrutettu_broileri

Broileri on arkiruokaa monessa perheessä, mutta tällä reseptillä taiot siitä herkun, jota kelpaa tarjota vähän fiinimmillekin vieraille. Paista fileepihveihin kaunis pinta pannulla ja pyöräytä ne sitten yrttikuorrutteessa, johon basilikan ja persiljan lisäksi tulee parmesaanijuustoa ja pari viipaletta kuivahtanutta leipää sekä loraus oliiviöljyä. Viimeinen silaus syntyy sitruunan raastetusta kuoresta, joka pelaa täydellisesti yhteen kanan kanssa. Kypsennä yrttikuorrutetut broilerit uunissa ja tarjoa esimerkiksi risoton kanssa.

rapu-kuha-perunasoselaatikko

Rapu-kuha-perunasoselaatikko on täydellistä viikonloppuruokaa. Kuuma perunamuusi kätkee sisäänsä kermaisen kalakastikkeen, johon sitruuna, tilli ja sinappi tuovat mukavasti makua. Jos todella haluat tehdä vaikutuksen, tarjoa lisänä sitruunaista aiolia.

sitruunalla maustetut skonssit

Skonssit ihastuttavat niin viikonloppuaamiaisella, brunssiherkkuna kuin iltateen kaverinakin. Vielä paremmilta ne maistuvat, kun raastat taikinan sekaan sitruunankuorta ja keität kaveriksi helpon appelsiinimarmeladin. Sen raikas maku tulee sitruunasta, veikeä vivahde inkivääristä. Sipaise uunituoreiden, sitruunalla maustettujen skonssien päälle lisäksi tuorejuustoa tai herkuttele kermavaahdon kera.

Appelsiini-sitruuna-marenkimuffinit

Sitruuna-marenkitorttu on ikisuosikki, jonka appelsiininen versio taipuu myös muffinssien muotoon. Pehmeän marengin alta löytyy raikasta limerahkaa ja suussa sulavaa appelsiini-sitruunakiisseliä. Nämä hurmaavat appelsiini-sitruuna-marenkimuffinssit ilahduttavat niin lapsia kuin aikuisiakin.

gluteeniton ja tahmainen klementtinikakku

Klementiinit ja kardemumma muodostavat makuparin, joka hurmaa vaativammankin herkkusuun. Ja mikä parasta, mantelijauhoista valmistettuna klementiinikakku sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Valele vastapaistettu leivonnainen kanelisella sitrussiirapilla. Se loihtii leivonnaiseen vastustamattoman tahmaiasen pinnan.

Kokeile myös näitä sitrusten raikastamia herkkuja:

appelsiinikana

Appelsiinikana

Appelsiini-valkosuklaajuustokakku

Appelsiini-valkosuklaakakku

Veriappelsiiniikakku

Veriappelsiinikakku

Ruoka.fi: Kermainen sitruunarucolapasta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Piristä sitruksilla arkiruokien makuja – leivo myös mehevät leivonnaiset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X