Ruoka

Sitrushedelmät – piristä ruoat tutuilla ja uusilla sitruksilla

Sitrushedelmä jos toinenkin kannatta napata talvella ostoskoriin. Vitamiinipommit piristävät ihanasti ja antavat kirpeän raikasta makua myös ruokiin ja leivonnaisiin.

Sitrushedelmä voi olla makea appelsiini tai kirpsakka sitruuna – tai kaikkea tältä väliltä. 

Kaikki sitrukset eivät ole samanlaisia, vaan niiden väri, maku ja koko vaihtelee paljon lajikkeesta riippuen. Osa on ihanan makeita ja herkullisia sellaisinaan, toisten kirpeys saa suun mutruun. Appelsiini ja sitruuna lienevät jokaiselle tuttuja hedelmiä, mutta tunnetko kumkvatin ja pomelon?

Lue myös: Sitruunakakku – leivo suosikkisi kahvipöydän raikkaimmista hittikakuista ja kerää kehut

Sitrushedelmät tunnetaan C-vitamiinpommeina. Päivän C-vitamiinitarpeen saa täyteen esimerkiksi kahdesta keskikokoisesta appelsiinista. Lisäksi sitrushedelmät sisältävät muun muassa kaliumia ja kalsiumia sekä kuituja. 

Sitrushedelmä kannattaa ainakin toisinaan syödä tuoreena ja kokonaisena. C-vitamiini tuhoutuu herkästi kuumennuksessa ja mehusta puolestaan uupuvat kokonaisen hedelmän vatsaa hellivät kuidut. 

Sitrushedelmien paras sesonkin alkaa syksyllä ja kestää lajikkeesta riippuen kevääseen asti. Esimerkiksi appelsiineja, mandariineja ja sitruunoita on saatavilla vuoden ympäri. 

Nappaa ostoskoriisi sitrushedelmiä monipuolisesti maisteltavaksi. Kokeile rohkeasti myös uusia makuja, kuten pomeloa, kumkvattia tai sweetietä. 

Sitrushedelmä – käyttö ja kuoriminen

Sitrushedelmiä kannattaa käyttää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Hyödynnä hedelmistä mehu, hedelmäliha ja kuori.

Sitrushedelmien aromikas kuori sopii erilaisten ruokien maustamiseen. Kun käytät kuorta mausteeksi, pese sitrushedelmä ensin kunnolla kuumalla vedellä ja juuresharjalla. Raasta vain kuoren värillinen osa mausteeksi, sillä valkoinen osa on kitkerän makuista.

Esimerkiksi jälkiruokiin ja salaatteihin sitrushedelmä, kuten appelsiini, greippi ja pomelo kannattaa lisätä kalvottomina lohkoina, sillä sitkaat kuoret saattavat jäädä ikävästi hampaiden väliin.

Sitrushedelmän fileoinnissa tärkeintä on terävä veitsi. Leikkaa hedelmän päistä noin sentin paksuiset viipaleet pois. Aseta sitrushedelmä leikkuulaudalle leikattu pinta leikkuulautaa vasten. Leikkaa kuoret terävällä veitsellä hedelmälihaa pitkin niin, että valkoiset kalvot leikkaantuvat kuorten mukana pois. Leikkaa sitten veitsen kärjellä hedelmälohkot irti valkoisia hedelmäkalvoja mukaillen. Tähteelle jääneestä hedelmärangasta kannattaa puristaa vielä mehu talteen. 

Appelsiini, greippi, sitruuna, klementiini ja satsuma lienevät tutuimpia sitrushedelmiä. Tutustu alta myös hieman vieraampiin sitruslajikkeisiin.

Sitrushedelmien suosikki on appelsiini 

Appelsiini on sitrushedelmistä suosituin ja tuo väriä ja raikkautta talven pimeimpiin kuukausiin. Raikas ja ihanan makea aurinkohedelmä on ihanaa sellaisenaan, mutta loistava raaka-aine myös suolaiseen sekä makeaan ruoanvalmistukseen. 

Sitrushedelmä: iki-ihana veriappelsiini

Veriappelsiini on keskitalven superherkku. Suomessa myydään kahta veriappelsiinilajiketta, Taroccoa ja Moroa. Tarocco-lajikkeen veriappelsiinit ovat makeampia eikä hedelmäliha ole yhtä punainen kuin happamamman Moro-lajikkeen.

Ota ilo irti lyhyestä sesongista ja nauti hedelmästä monipuolisesti. Veriappelsiinin voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruoanlaitossa sekä leivonnassa tavallisen appelsiinin tapaan. Veriappelsiini tuo ruokiin, juomiin ja leivonnaisiin raikkaan maun ja hehkeän värin. 

Pienet suosikkihedelmät: mandariini, klementiini ja satsuma 

Arkikielessä mandariinilla tarkoitetaan usein isoa liutaa pikkusitruksia. Tunnettuja mandariinilajikkeita onkin olemassa huimat yli 300, joista tunnetuimpia ovat ihanan makea Orri, pehmeä, makea ja helposti kuorittava Nadorcott ja sekä melko uusi tuttavuus Leanri. 

Mandariineja on saatavilla ympäri vuoden, mutta lajikkeet vaihtelevat lajikkeiden satokausien mukaan. Mandariinien huippusesonkina pidetään kevättalvea, joka alkaa helmikuun alusta ja uloittuu noin huhtikuulle.

Klementiinit ja satsumat ovat molemmat mandariinista jalostettuja lajikkeita. Satsumat ovat mandariinin ja klementiinin mehukkaita välimuotoja. Ne ovat kuoreltaan ohuita, ja kauden alussa niiden kuoressa on joskus vihreitä läikkiä. Vihreäkuorinen sitrushedelmä ei kuitenkaan ole raaka, vaan kuori kellastuu kylmien öiden ja lämpimien päivien vaikutuksesta. 

Satsuma on mandariinia kirpeämpi, mutta kirpeys vähenee voimakkaasti kauden edetessä ja makuprofiili vaihtuu loppusesongista pehmeään makeuteen. 

Klementiinit ovat mandariinin ja pomeranssin risteytyksiä, maultaan makeampia ja helpommin kuorittavia kuin satsumat. Lisäksi klementiinit ovat lähestulkoon aina siemenettömiä.

Klementiinien kausi alkaa lokakuun alussa, mutta parhaimmillaan klementiinisesonki on marraskuun alusta tammikuun alkupuolelle.

Happamat sitrushedelmät: greippi ja verigreippi

Greippi ja verigreippi ovat happaman kirpsakoita sitruksia, jotka kuuluvat monen aamiaispöytään mehuna tai sellaisenaan syötynä, mutta hedelmät sopivat myös salaatteihin, juomiin sekä jälkiruokiin.

Greippi on pomelon ja appelsiinin risteymä. Greipin maku on kirpeän hapan ja hedelmäliha vaalean kellertävää. Käytä greippilohkoja esimerkiksi salaateissa vaikkapa fenkolin, avokadon ja lohen seurassa tai yhdistä ne kalan ja äyriäisten makupariksi. Greipit kestävät hyvin myös kuumentamista.

Verigreipin väri on tavallista greippiä tummempi ja punaisempi ja maultaan keltaista greippiä makeampi. Lisäksi verigreipin hedelmäliha usein greippiä mehukkaampi minkä vuoksi se maistuu vaikka sellaisenaan. Verigreippi sopii mainiosti myös salaatteihin antamaan väriä ja hapokkuutta, mutta verigreippiä kannattaa kokeilla myös risottoon, kanaruokien maustajaksi tai uunissa paistetun lohen seuraksi.

Lue myös Anna.fi: Talvi on sitrushedelmien sesonkia! Marokkolainen uunikala, veriappelsiini-mozzarellasalaatti ja 4 muuta sitrushedelmillä hurmaavaa ruokaa

Greipin sukulaiset: pomelo ja sweetie

Pomelot kuuluvat greippien sukuun. Ne ovat isokokoisia ja paksukuorisia. Pomeloiden hedelmäliha vaihtelee limenvihreästä tummanpunaiseen lajikkeesta riippuen, mutta kuoren väritys on aina kellanvihreä. Maultaan hedelmä on vähähappoinen ja makea, mutta ei kovin mehukas. Nauti pomelo sellaisenaan, salaateissa tai jälkiruoissa.

Ihanan makea sweetie on greipin ja pomelon risteytys ja maultaan vähemmän kirpeä kuin vaalea greippi. Sweetien kuori on alkukaudesta tummanvihreä, mutta kellastuu loppukautta kohden. 

Sweetien hedelmäkalvot saattavat ajoittain olla karvaan makuisia, minkä vuoksi sitrushedelmä maistuu parhaimmalta, kun lusikoit hedelmälihan suoraan puolitetusta hedelmästä. Sweetieitä voi käyttää muiden sitrushedelmien tavoin myös mehuna sekä salaateissa tai vaikkapa erilaisten juuresten makuparina. 

Sweetie kestää myös kuumennusta ja paistamista. Halkaise sitrushedelmä, valele hunajalla ja paahda uunissa noin 10 minuuttia.

Kirpsakat sitrushedelmät: sitruuna ja limetti

Harva syö sitruunan sellaisenaan, mutta sen kuori ja mehu maustavat kala-, kasvis- ja linturuoat sekä leivonnaiset, jälkiruoat ja juomat.

Limetti eli lime on sitruunan pieni, vihreä serkku, jota voi käyttää sekä mehuna että kuoriraasteena. Viipaloituna lime sopii hyvin myös leivonnaisten ja juomien koristeeksi. 

Tumman vihreät limetit ovat vielä raakoja ja maultaan kaikkein kirpeimpiä. Kypsyessään hedelmän kuori kellertyy ja maku pehmenee. Usein limetin maku on parhaimmillaan hieman raakana, mutta sopiva kypsyysaste kannattaa aina valita käyttötarkoituksen ja makumieltymysten mukaan. 

Pirtsakan vihreä limetti maistuu erilaisten ruokien, juomien, leivonnaisten sekä jälkiruokien mausteena ja sitä kannattaakin hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. 

Pieni sitrushedelmä: kumkvatti 

Kumkvatti on sitrushedelmä, joka saattaa ensitutustumisella herättää kummastusta. Suurin piirteinen oliivin kokoisen hedelmän kuorimisesta ei tarvitse huolehtia, sillä sen voi nakata suuhunsa kokonaisena. 

Kumkvatin maku on melko omaperäinen, samaan aikaan hieman kitkerä ja kuitenkin mukavan makea. Tämä sitrushedelmä sopiikin käytettäväksi monipuolisesti erilaisissa suolaisissa ja makeissa ruoissa. Kokeile lisätä kumkvattia esimerkiksi wokkiruokiin ja broilerin seuraksi. Makeissa herkuissa se sopii erityisesti suklaisiin jälkiruokiin tai leivonnaisten koristeluun.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitrushedelmät – piristä ruoat tutuilla ja uusilla sitruksilla

tietoahakenut

olen yritänyt löytää sitruuna mehun teko ohjetta löytää .kaikkea muita vain löytyy niin yksin kertanen ohje ei löydy

Sinun täytyy kommentoidaksesi.