Piristystä pinaatista

Pinaatti on mehevä ja pehmeälehtinen vihannes, joka sopii erinomaisesti muhennoksiin ja piirakoihin. Mangoldi sopii käytettäväksi samaan tapaan.

Pinaatti sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Pinaattiin kertyy helposti myös nitraatteja, joten sitä ei pidä syöttää pienille, alle vuoden ikäisille lapsille. Pinaatin nitraattipitoisuuteen vaikuttaa viljelyolosuhteet, joten pitoisuudet voivat olla hyvinkin erilaiset.

Pinaattia käytetään salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin, laatikoihin, ohukaisiin, juures- ja perunasoseisiin ja sämpylöihin. Haudutettuna pinaatti on sellaisenaankin hyvä lisäke kala- ja liharuoille.

Pinaatti säilytetään kylmässä +2 – +5 asteessa muovipussiin pakattuna, haihtumisen estämiseksi.

Mikä mangoldi?

Mangoldi eli lehtijuurikas on ikivanha viljelykasvi. Mangoldit ovat sokerijuurikkaan ja punajuuren muunnoksia.

Mangoldin lajikkeet voidaan jaotella lehti- ja ruotimangoldeihin. Jälkimmäistä käytetään lehtiruoti ja lehtimangoldista sekä lehti että lehtiruoti. Mangoldin lehti käytetään pinaatin tavoin keittoihin, patoihin, piiraisiin ja muhennoksiin.

Tuoreita lehtiä voi myös silputa salaatteihin. Pelkkiä mangoldin lehtiruoteja voi käyttää parsan tavoin sellaisenaan keitettynä tai gratinoituna.

Myös mangoldi kerää solukkoonsa nitraattia, joten sitä ei pidä syöttää alle vuoden nuoremmille lapsille. Mangoldin säilyttämiseen pätevät pinaatin säilytysohjeet.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Kokeile Kotilieden pinaattireseptejä

Haudutettu pinaatti
Pinaattia veronalaiseen tapaan
Pinaattia ja rusinoita
Aasialaiset vihannekset
Vihreä majoneesi
Pinaattiperunat
Pinaatti-avocadokeitto
Pinaatti-perunakeitto
Kalaa ja pinaattia
Pinaatti-kuharullat lipstikkakastikkeella
Pehmeät pinaattipiiraat
Pinaatti-fetapiirakka
Sieni-pinaattipiirakka
Vihreä kesäpiirakka
Kesäsämpylät
Pastaa pinaattikastikkeella
Pinaattifrittata
Pinaatilla täytetyt broileritaskut

Avainsanat

Keskustelu

Kreikkalaisperäiseen pinaatti-feta-piirakkaan sopii kyllä mangoldi paremmin kuin pinaatti jonka lehdet jää melko pieniksi ja on kerättävä ennen kasvin kukkimista. Kun taas mangoldi kasvaa reheväksi ja siitä saatava massa on riittoisampaa myös paistoksiin. Voitaikinaa ylle ja alle, mangoldia sipulia tilliä jotka ryöpätään ja jäähdytetään, keitettyä munaa keitettyä riisiä oliiviöljyä mausteita maun mukaan, vie kielen mennessään.

Kommentoi juttua: Piristystä pinaatista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X