Ruoka

Pistaasipähkinä loistaa suolaisissa ja makeissa herkuissa – kokosimme Kotilieden ihanimmat pistaasiohjeet!

Pistaasipähkinä sopii makupariksi makealle ja suolaiselle tai vaikka naposteluun sellaisenaan. Pistaasipähkinä kuuluu erottamattomasti Lähi-idän keittiöön, mutta hurmaa myös arkisemmassa ruoanvalmistuksessa. Kokosimme ohjeet ja ideat, joissa pistaasi pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Pistaasipähkinä ei nimestään huolimatta ole pähkinä. Virallisesti se on mantelipistaasipuun luumarjojen sisältämä siemen. Niin tai näin, pistaasipähkinä sopii käytettäväksi pähkinöiden tapaan kokonaisena, rouhittuna tai tahnaksi jauhettuna.

Lue myös: Pähkinä kuuluu joulun leivonnaisiin

Pistaaseja on käytetty ravinnoksi tuhansien vuosien ajan. Luonnonvaraisena sitä kasvaa Välimeren alueella, Etelä-Aasiassa, Itä-Afrikassa ja Pohjois-Amerikan eteläosassa. 

Pistaasipähkinä on paitsi herkullista ja monipuolista, myös hauskaa pikkusyötävää. Kiinassa pistaasia kutsutaan iloiseksi pähkinäksi (happy nut) sen nauravan ulkomuodon vuoksi.

Pistaasia napostellaan usein sellaisenaan paahdettuna ja suolattuna, mutta myös maustamattomat pistaasipähkinät ovat herkullisia ja ne sopivat käytettäväksi niin makeassa kuin suolaisessakin ruoanvalmistuksessa. Kauniin vihreä pistaasipähkinä tuo jauhettuna pehmeää pähkinäisyyttä leivonnaisten täytteisiin. Rouheena se viimeistelee kakkutaikinat ja leivonnaisten ulkonäön. Ruoanlaitossa pistaasia käytetään erityisesti Intiassa ja Lähi-idän maissa sekä italialaisessa keittiössä. 

Pistaasipähkinöiden lisäksi kannattaa rohkeasti tarttua myös pistaasipähkinöistä valmistettuun tahnaan, jota löydät varmimmin herkkukaupoista. Nautiskele pistaasitahnaa lettujen kanssa tai lusikoi sitä vaikka aamupuuron päälle.

Pistaasipähkinä maustaa jälkiruoat

Pistaasijäätelö on monen suosikkiherkku ja helppo valmistaa jäätelökoneella myös itse. Maustamaton tuorejuusto, kananmunan keltuaiset ja siirapit vatkataan keskenään. Joukkoon lisätään vaahdotettu kerma sekä hienoksi rouhitut pistaasipähkinät. Seos pyörii jäätelökoneessa tovin ja jähmettyy pakastimessa lopulliseen muotoonsa. Valmiista jäätelöstä pyöritellään palloja ja nautitaan hyvässä seurassa!

Jos et omista jäätelökonetta, valmista makeannälkään pistaasipähkinöillä kruunattua aprikoosijäätelöä. Herkullinen kotijäätelö syntyy helposti ja nopeasti kourallisesta raaka-aineita ilman jäätelökonetta. Jäätyminen vie vuorokauden – tarvitset vain pakastimen.

Pistaasipähkinä sopii makupariksi myös erilaisille hedelmille. Erilaisista sitruksista koottu sitrussalaatti on yhtä aikaa kevyt, raikas ja ihanan makea. Rapeat sokeripistaasit rouskuvat ihanasti hampaissa ja appelsiinikreemi korostaa makuja. 

Grillissä makoisiksi paahdetut hedelmät puolestaan on helppo kesäjälkiruoka, joka aateloidaan pistaasi-limettikastikkeella ja jäätelöllä. 

Hedelmäsalaatti ja jogurttikastike on kevyt jälkiruoka tai herkullinen aamupala. Chiansiemenet sekä pistaasipähkinät pitävät nälän hyvin loitolla. Hedelmäsalaatin joukkoon sopii myös suikaloitu minttu- tai sitruunamelissa.

Vino pino lettuja piristää taatusti. Kun täytteenä on raikkaita marjoja ja täyteläistä pistaasitahnaa, on makuelämys vailla vertaa.  

Syksyn ja talven juhlien herkkupöytään kuuluvat itsevalmistetut tryffelit. Ihana makupari syntyy valkosuklaasta ja pistaasipähkinöistä, joita limetti ja kaneli mukavasti komppaavat. Anna tryffeleiden kovettua jääkaapissa pari tuntia ja ota ne huoneenlämpöön vartti ennen tarjoilua. 

Suklaakupit ovat suklaan ystävän makein herkku, jonka halutessaan voi maustaa tujauksella chiliä. Tee suklaakupit hyvissä ajoin kylmään tekeytymään ja lisää päälle ennen tarjoilua ruusuvedellä maustettuja appelsiinilohkoja, kermavaahtoa sekä rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Näyttävät mansikka- ja pistaasimarengit sopivat nautittaviksi sellaisinaan tai yhdessä kermavaahdon ja passionkastikkeen kera. Kananmunan valkuaisista ja sokerista vatkattu marenkimassa jaetaan kahteen osaan. Toinen osa värjätään vaaleanpunaiseksi ja pursotetaan leivinpaperin päälle pieniksi keoiksi, joiden pinnalle murustellaan kuivattua mansikkaa. Jäljelle jäänyt valkoinen marenkimassa pursotetaan myös pellille, mutta päälle ripotellaan pistaasirouhetta. Marenkeja paistetaan uunissa noin kahden tunnin ajan, kunnes ne ovat ilmavan kevyitä.

Pistaasipähkinä loistaa makeissa leivonnaisissa

Pistaasipähkinä kuuluu erottamattomasti baklavaan, mutta ihastuttavat myös muissa makumaailmaltaan Lähi-idän suuntaan nojaavisa herkuissa. Arabian nights -pavlova saa hurmaavan makuvivahteen ruusuvedestä, yltäkylläisen täytteen talvisesongin makeista ja mehevistä hedelmistä sekä pinnalle rouhituista pistaasipähkinöistä.

Jos kaipaat kahvipöytään jotain astetta hillitympää, persimonpavlova on valintasi. Mehustetuilla persimoneilla, pistaasipähkinöillä ja hunaja-konjakkivaahdolla kruunattu lumivalkea pavlova-kakku on todellinen kahvipöydän katseenvangitsija.

Sitruunakakku on baklavaisen makea, pistaasipähkinöillä kuorrutettu sitruunakakku, joka saa maukkaan vastaparin hapahkosta jogurttikastikkeesta.

Ripottele pistaasipähkinötä myös kakkujen koristeeksi. Chili-suklaakakku, luumuista valmistettu keikauskakku sekä överimakea kookoskinuskilla kruunattu marenkikakku saavat pistaaseista herkullisen viime silauksen.  

Täyteläiset pistaasi-amarettominimuffinit ovat pienen kokonsa ansiosta mainio pikkusyötävä höyryävän kuuman kahvin rinnalle. Amaretto eli karvasmantelilla maustettu makea likööri tuo miellyttävän mantelisen maun muffineihin. Suutuntumaa muuten samettisiin leivonnaisiin saadaan pistaasipähkinä- ja suklaarouheilla. Muffinit viimeistellään tomusokerilla ja rouhituilla pistaasipähkinöillä. 

Tuulihatut pistaasitäytteellä ovat hurmaavan keveitä herkkuja kahvipöytään. Tuulihattujen pehmeän pähkinäinen maku on peräisin pistaasitahnasta, jossa hienoksi jauhetut pistaasipähkinät yhdistetään sokerista ja vedestä keitettyyn siirappiin. Halkaistut tuulihatut saavat täytteekseen nokareen pistaasitahnaa sekä tuorejuusto-kermavaahtoa. Herkkupalat viimeistellään sokerikuorrutusraidoilla ja pähkinärouheella.

Tai mitäpä jos leipoisit kahvin kaveriksi reunoilta rapeita ja sisältä herkullisen sitkaita keksejä? Suolaisen makeat pistaasi-karpalocookiet vievät kielen vaativimmaltakin herkkusuulta.

Lue myös Anna.fi: Pähkinöistä puhtia päivään – tee trendikästä siemennäkkäriä, -leipää tai -patukoita

Suolaiset ruoat isompaan ja pienempään nälkään

Jos perinteinen pesto tylsistyttää, tee vaihteeksi pistaasigremolataa. Pistaasigremolata sopii ripoteltavaksi vaikka pastan päälle. Raikkaassa gremolatassa maistuu pistaasipähkinä, sitruuna, persilja ja kapris.

Nopeatekoiset pikkusuolaiset suupalat syksyn ja talven illanistujaisiin valmistetaan patongista, vuohenjuustosta ja karpalohillosta. Koristele vuohenjuusto-karpalocrostinit ennen tarjoilua tuoreella mintulla ja rouhituilla pistaasipähkinöillä.

Kaunis ja näyttävän näköinen sekä ennen kaikkea helppo ja herkullinen lisuke syksyn ja talven juhlapöytään tehdään paahdetuista sateenkaariporkkanoista. Paahdetut porkkanat kruunaa täyteläinen tahinikastike, smaragdin hohtoiset granaattiomenan siemenet sekä pistaasipähkinät. 

Kylmä porkkana-melonikeitto voidaan tarjota shottilaseista alkuruokana tai vaikka noutopöydän pikkusyötävänä. Seuraksi sopivat pistaasipähkinöiden lisäksi pienet tikkuun pujotetut mozzarellajuustopallot sekä suolakeksit. 

Pistaasipähkinä istuu hyvin myös porsaanlihan makupariksi. Hurmaava kuorrute uunissa paahdetulle porsaan sisäfileelle valmistuu pistaasipähkinöistä, juustoraasteesta, tilkasta hunajaa sekä nokareesta voita. 

Näyttävä maalaispatee kerää joulupöydässä kiitoksia. Pistaasipähkinät ja tilkka brandya nostavat juhlaherkun luksusluokkaan.

Pistaasipähkinä tuo rouheutta salaatteihin

Pistaasipähkinä on ihanaa myös salaattien seassa. Broileri-pistaasisalaatti on simppeli, mutta herkullinen lounassalaatti, jonka juju piilee avokadosta, limetistä ja valkosipulista valmistetussa kastikkeessa sekä pistaasimuruilla kuorrutetussa mehevässä broilerin rintafileessä.

Oliivi-pähkinäsalaatti yhdistää hurmaavalla tavalla suolaista ja makeaa ja vie hetkessä makumatkalle Lähi-idän keittiöön. Paahdetut pähkinät, oliivit ja granaattiomenansiemenet ovat täydellinen yhdistelmä näyttävässä juhlasalaatissa. 

Puna-, kelta- ja raitajuurista, pistaasipähkinöistä sekä mozzarellajuustosta koottu salaatti tuo väriä ruokapöytään. Jos kaipaat salaattiin suolaisempaa juustoa, voit vaihtaa mozzarellan vuohenjuuston tai fetaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pistaasipähkinä loistaa suolaisissa ja makeissa herkuissa – kokosimme Kotilieden ihanimmat pistaasiohjeet!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.