Ruoka

Pitopalveluyrittäjä listaa 5 ruokaa, joita ei koskaan tarjoaisi omissa juhlissaan – vaarana jopa ruokamyrkytys

Pitopalveluyrittäjän pitää ottaa huomioon monia asioita juhlien tarjoiluja suunnitellessa. Pitkän linjan keittiömestari ja catering-yrittäjä Mikko Kemppainen tietää, mitä ruokia ei kannata nostaa pöytään.

Juhlatarjoiluiden listalta löytyy viisi ruokaa ja leivonnaista, jotka kannattaa unohtaa.

Catering- ja kokki kotiin -palveluita tuottava Mikko on vuosien varrella saanut kokemusta, jos jonkinmoisista juhlista ja tarjoiluista.

Pohjanpoikakokkaa -yrityksen omistaja, keittiömestari ja arvonimillä, kuten Chaine des Rotisseurs ja Cordon Bleu -käädyillä palkittu, Mikko tietää tarkalleen millaisia tarjoiluita hän ei omiin juhliinsa tekisi.

Pitopalveluyrittäjä 
Pitopalveluyrittäjä taitaa tarjoilut erilaisiin juhliin. Mikko Kemppainen suunnittelee juhlia omassa Pohjanpoikakokkaa -yrityksessään.  © Eva Tordera Nuno

Mikolla on vankka kokemus ja hän tietää, että juhlien tarjoilut pitää suunnitella aina asiakkaan toiveet edellä ja asiakasta kuunnellen. Juhlatarjoiluissa tärkeää on se, että lopputulos on tilaajansa näköinen. Omat juhlat ovat erikseen, mutta nämä vinkit pätevät niin omissa kuin asiakkaiden juhlissa.

1. Raaka kala ja äyriäiset sekä kermakakut kuumana päivänä

Isoon noutopöytään ei kannata nostaa raakaa kalaa ja äyriäisiä sisältäviä ruokia. Etenkin kotona järjestettävissä kesäjuhlissa, joissa lämpötila saattaa kohota pienessä asunnossa pätsiksi, helposti pilaantuvat ruoat voivat olla jopa vaarallisia. Lämmin sää saattaa yllättää ja silloin etenkin helposti pilaantuvat ruoat pöydässä saattavat lisätä ruokamyrkytysten vaaraa.

Mikko sanoo, että hän miettisi tarkasti kannattaako juhlissa tarjota raakaa kalaa ja äyriäisiä. Erään hääparin toiveena oli saada kesähäihin sushia ja sashimia. Tällaisessa tapauksessa yrittäjä joutuu punnitsemaan tarkasti, onko se mahdollista.

”Omaa erikoisosaamisaluettani ei ole raa’an kalan tarjoileminen kesäjuhlissa, joissa helle saattaa yllättää. Mielestäni vastuullisen yrittäjän on pystyttävä kertomaan asiakkaalle, miten asiat ovat. En tarjoaisi raakaa kalaa edes omissa juhlissani.”

Hyvä vinkki juhliin on se, että ruoat kannattaa pitää kylmässä viimeiseen asti ennen tarjoilua. Älä myöskään nosta pöytään kaikkea kerralla, vaan laita tarjoiluja esille pienissä määrissä.

Kermakakut ovat myös poissuljettu Mikon juhlista kesällä, jos on vaarana helleaalto. Sen lisäksi, että kerma menee herkästi pilalle kuumassa, kermapursotukset eivät pysy nätteinä helteellä ja ne saattavat valua.

Pidä ruoat kylmässä tarjoiluun asti. Nosta ne esille pienissä erissä. 
Pidä ruoat kylmässä tarjoiluun asti. Nosta ne esille pienissä erissä.  © iStockphoto

2. Tuhdit ruoat

Etenkin kesäjuhlia ajatellen, Mikko sulkee pois liian tuhdit ruoat ja ruoat, joihin tarvitaan veitsi sekä haarukka.  

Mikko puhuu ”yhden haarukan taktiikasta”, eli ruoka ja palakoko pitäisi olla sellaista minkä pystyy syömään mahdollisesti seisovilleen haarukalla.

”En tarjoilisi omissa juhlissakaan kesällä mitään raskasta, kuten kermaperunoita ja possua kermakastikkeessa. Etenkin ylioppilasjuhlissa vieraat saattavat kiertää paikasta toiseen, joten liian tuhti ruoka on aivan liikaa.”

3.  Purkit ja purnukat

 Ketsuppi, sinappi, HP-kastike eivät välttämättä kuulu juhlapöytään.

”Jos kuitenkin haluaa tarjota niitä, kannattaa soosit siirtää kauniisiin posliinikippoihin ja tuoda tarjolle niissä.

Oliiviöljy ja vinaigrette ovat tyylikkäämpiä vaihtoehtoja, jos haluaa esimerkiksi salaatille kastikkeen.

Mikko muistuttaa, että Suomi on kuitenkin suuri maa ja juhlien tarjoiluissa saattaa olla myös maakuntakohtaisia eroja. Joissain päin Suomea juhlissa tarjotaan aina lämmin ruoka keitettyine perunoineen ja kastikkeineen.

”Pidän rikkautena maamme monipuolista ruokakulttuuria. Silloin pitää kunnioittaa asiakkaan toiveita ja kuuntelen tietenkin tarkalla korvalla, jos toiveena on saada pöytään maakunnan erikoisuuksia.”

4.  Trendikkäät somehitit ja spagetti

Sosiaalinen media tuo esille paljon erilaisia ruokatrendejä ja joistain tulee jopa pieniä somehittejä. Nämä hitit kantautuvat etenkin nuorison korviin nopeasti. Ylioppilasjuhlien tarjoilutoiveet saattavat yllättää myös kokeneemmankin yrittäjän.

”En ehkä omissa juhlissani tarjoilisi trendikkäitä kulhoruokia tai nuudeleita. Myös spagetti kuuluu niihin ruokiin, joita en tarjoaisi omissa juhlissani.”

5. Tonkkajuomat ja maitotölkit

Juomat kannattaa tarjota kannuista.  

Maitotölkit ja mehupurnukat kuuluvat samaan kategoriaan sinapin, ketsupin ja HP-kastikkeen kanssa. Siirrä tuotteet pois kaupan astiasta.

”Maidon tai mehun voi halutessaan laittaa kauniiseen posliiniseen kannuun. Läpinäkyvät lasisetkin kannut ovat mielestäni epäsiistejä, joten jättäisin ne pois juhlapöydästä.”

Viinipullo on aina tyylikkäämpi valinta juhlapöytään kuin pahvinen viinitonkka.

Raparperibrita
Kermakakun sijaan juhlapöytään voisi nostaa britakakun, jossa on marenkikuorrutus. Kuvassa raparperibrita.  © Pia Inberg

Tarjoilut aina vierasta ajatellen

Bonuksena Mikko lisää lopuksi vielä vinkin, että asiakkaaseen ja vieraisiin kannattaa tutustua huolella ennen juhlien menun suunnittelemista.  Yksi hassuimmista tapahtumista yrittäjän uralla on ollut se, että asiakas luuli, että cocktail-palojen tarjoiluun käytetyt bambusta tehdyt pienet tarjoiluastiat ovat syötäviä.

”Tunne asiakkaasi ja ennen tarjoiluiden suunnittelemista kannattaa käydä asiakkaan toiveet ja tarpeet hyvin läpi”, Mikko vinkkaa kokemuksesta viisastuneena.

Omissa henkilökohtaisissa juhlissaankin Mikko ajattelee ensimmäisenä vieraita.

Jos olen kutsunut juhliini sukulaisia, niin mietin tarjoilut sen mukaan. Maut kannattaa pitää selkeinä ja varmoina.

Jos kutsuttujen listalla on vannoutuneita kulinaristeja ja kollegoja, niin tarjoilut ovat erilaiset. En halua asettaa vieraita koskaan noloon tai kiusaantuneeseen asemaan tarjoiluiden suhteen.

Keittiömestarille on noloa, jos tarjoilut ovat puoliksi syötyjä ja lautaselle on jäänyt juhlaruokaa, joka on peitetty lautasliinalla. Silloin on menty jossain pieleen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitopalveluyrittäjä listaa 5 ruokaa, joita ei koskaan tarjoaisi omissa juhlissaan – vaarana jopa ruokamyrkytys

Sinun täytyy kommentoidaksesi.