Porkkana on syksyn suosituin juures

Kotimainen porkkana antaa makua ja väriä syksyisiin ruokiin, leivonnaisiin ja säilykkeisiin.

Porkkana on suomalaisten suosikkivihannes. Sitä syödään noin yhdeksän kiloa henkeä kohti vuodessa.

Porkkanan oranssin värin antaa beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste. Beetakaroteeni muuttuu elimistössämme A-vitamiiniksi. Riittävän A-vitamiinin saannin voi varmistaa syömällä vähintään yhden porkkanan päivässä.

Monipuolinen porkkana

Porkkana maistuu sellaisenaan välipalana ja raaka-raasteena sekä salaateissa. Porkkana keventää ja antaa väriä ja makua myös vokkiruokiin, keittoihin, kastikkeisiin, laatikoihin, pata- ja pastaruokiin sekä muhennoksiin.

Paahdettaessa porkkanan makeat makuaineet korostuvat ja pinta saa rapean kuoren. Uunissa paahdetut porkkanat sopivat dippikastikkeella täydennettynä vaikkapa illanistujaisiin.

Porkkanaraaste mehevöittää myös suolaiset ja makeat leivonnaiset. Porkkana sopii loistavasti myös hillon tai marmeladin raaka-aineeksi sekä levitteisiin ja jäädykkeisiin.

Pese porkkanat kunnolla

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tutkinut kotimaisen porkkanan laatua vuosina 2005-2007 tiloilla, kasviksia käsittelevissä laitoksissa ja vähittäiskaupoissa. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereita ei yleensä löydy kotimaisista porkkanoista. Siitä huolimatta myös kotimaiset porkkanat on hyvä pestä ja kuoria huolellisesti ennen käyttöä.

Porkkana säilytetään kylmässä +2 – +5 asteen lämpötilassa. Porkkana on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten tomaattien, avokadojen, omenoiden tai banaanien vieressä.

Lue myös: Porkkana.

Lähde: www.kotimaisetkasvikset.fi

Kokeile Kotilieden porkkanareseptejä:

Porkkanakeitto
Bataattiporkkanakeitto
Leilan porkkanapiirakka
Porkkanalaatikko
Porkkanakastike
Porkkanapatee
Porkkananyytit
Porkkanapaistos
Porkkanavoi
Uunijuurekset
Marinoidut inkivääriporkkanat
Pähkinäiset porkkanasämpylät
Porkkanafocaccia
Porkkanajäädyke
Porkkanamarmeladi
Farmors Cafen porkkanakakku
Italialainen porkkanakakku
Jälkiruoka porkkanasta ja omenasta
Marinoidut porkkanaviipaleet

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Mari Harjula

Keskustelu

  1. Vinkkaaja Viikistä

    Kaali eri variaatioineen on suositumpi, mutta kukaan ei vaan kehtaa myöntää?

  2. Anonyymi

    Porkkanat on tosi hyviä! Mun tyttöystävä syö niitä jonkun kilon melkeen päivässä! Mä syön yleensä vaan jauhelihaa ja hiillosipuleita.

  3. Piristy porkkanalla

    Porkkana on näin syksyllä tosi hyvä ja halpa kotimainen vihannes, jota pitäisi syödä paljon enemmän! Meillä sitä syödään keitettynä ( tai sen jälkeen paistettuna), raasteena ja joskus sämpylöissä. Pidän huolta, että meillä on aina porkkanoita vihanneslokerossa.

  4. elä viitti

    Porkkanaa mihin kiedottu pekonia ympärille ja paistinpannuun.. nam!

  5. mökkiviljelijä

    milloin on porkkana parhaimmillaan nostaa teen raasteeksi pakkaseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti