satay-vartaat

Possu on mehevää ja maukasta grilliherkuissa – 8 ohjetta

Sianlihan kulutus kasvaa kesäisin, kun grilliin päätyvät niin makkarat kuin pihvitkin. Valitse ruhonosa valmistustavan mukaan, niin maukas lopputulos on taattu.

Porsaanliha onnistuu hyvin grillissä ja niinpä moni grillaaja vannoo sianlihan nimeen, sillä lihan sisältämä rasva takaa maukkaan ja mehevän lopputuloksen. Possu on hyvin monipuolinen raaka-aine, joten siitä löytää sopivan ruhonosan lähes jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Porsaan sisäfilee onnistuu grillissä kokonaisena tai vartaina, kun taas ulkofileestä saa mainioita pihvejä. Helppokäyttöinen jauheliha muuntuu murekepihvien tai kepakkojen muotoon. Grillattaviksi soveltuvat myös kyljykset, kasleriviipaleet eli talouskyljykset sekä porsaan grillikylki.

Sianliha grillataan aina täysin kypsäksi, mutta lihaa ei siitä huolimatta tarvitse paistaa kuivaksi. Pihvi on valmis käännettäväksi, kun pinnalle kohoaa lihasnesteitä. Kuuma grilli ja huolellinen paistaminen takaavat suussa sulavan lopputuloksen, jolloin laadukkaat raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa.

Mureat grillipossut

barbequepossu

Kesäinen barbequepossu ei ole hätäisen kokin ruokaa, mutta ajankäyttö palkitsee vaivan. Porsaan 1,5-kiloinen kasslerpala nostetaan kattilaan, peitetään vedellä ja annetaan kiehua hiljalleen mausteiden kanssa parin tunnin ajan. Samalla keitellään lihalle kesän maukkain marinadi kaupan valmiista aprikoosi-korianterikastikkeesta ja sitruunaöljystä. Kassler sivellään kauttaaltaan marinadilla ja pinta paistetaan mukavan rapeaksi. Mehevän lihan rinnalla tarjoillaan sipulivartaita, jotka grillataan nopeasti ja sivellään kevyesti marinadikastikkeella.

Karekyljykset

Porsaan karekyljykset ja oliivi-melonisalaatti muodostavat valmiin ateriakokonaisuuden. Karekyljykset saavat ylleen makean kastikkeen, jossa maistuvat soija, ruskea kidesokeri ja valkosipuli. Mitä kauemmin lihat ehtivät marinoitua, sitä syvempi maku kyljyksiin saadaan. Liha grillataan meheväksi ja tarjoillaan raikkaan salaatin kera. Mehukas vesimeloni, raikkaat retiisit ja voimakkaat kalamata-oliivit muodostavatkin loistavan makuparin lihalle.

Kesän kuuminta grilliruokaa edustavat spareribsit eli grillikylki barbeque-kastikkeella. Porsaan kylkirivi paloitellaan sopiviksi annospaloiksi ja keitetään hiljalleen mausteiden kanssa, kunnes luut alkavat irrota lihasta.

Vastustamaton barbeque-kastike valmistetaan colasta, lihan keittoliemestä ja hunajasta. Lisäksi kastikkeeseen kuuluvat oleellisesti säilötyt tomaatit, tabasco ja HP-kastike. Porsaan kylkirivien päälle kaadetaan puolet kastikkeesta ja komeus nostetaan jääkaappiin maustumaan yön yli. Ruokailupäivänä liha grillataan välillä käännellen ja samalla lisää kastiketta ribsien päälle sivellen. Runsas kastikkeen määrä takaa mieleenpainuvan makuelämyksen, jonka haluaa pian kokea uudelleen!

191685-lihamureke.jpg

Arkisista kokkailu- ja ruokailuhetkistä tuttu jauhelihamureke nousee uudelle tasolle, kun se saa grillatun pinnan ja miedon savun maun. Suurien lihapalojen grillaaminen on aikaa vievää, joten murekemassa kannattaa muotoilla pihveiksi, jotka sujahtavat vaikkapa hampurilaisten väliin. Loraus kermaa murekemassassa takaa mehevän lopputuloksen ja runsas mausteiden määrä maukkaan kokonaisuuden. Valmis massa muotoillaan kostutetuin käsin ja paistetaan hiljalleen grillin lämmössä. Mitä ohuempia murekepihvit ovat, sen nopeammin ne paistuvat ja katoavat nälkäisiin suihin.

Possu aasialaiseen tapaan

Aasialainen_grilliporsas

Aasialainen grillipossu on trenditietoisen grillaajan valinta. Suuret lihapalat saa helpoiten kypsiksi, kun ne keittää ennen grilliin nostamista. Porsaan kasslerpaisti saakin porista kattilassa vesi-kookosmaitoseoksessa, joka on maustettu kalakastikkeella, inkiväärillä ja ruokosokerilla. Maukas keitinliemi käytetään myöhemmin hyödyksi glaseerauskastikkeen pohjana, jotta kaikki maut saadaan varmasti talteen. Esikeitetyn kasslerpaistin pinta grillataan kauniin ruskeaksi ja sivellään glaseerauskastikkeella. Kypsä, mehukas liha revitään riekaleiksi ja tarjoillaan tulisen chilin kanssa.

Kassler on porsaan etuselän fileemäinen paistiosa, ja se sisältää ulkofileeseen verrattuna paljon rasvaa. Kasslerissa rasva on lihan sisällä toisin kuin ulkofileessä, jossa se on lihan ulkoreunassa ja siten poistettavissa. Rasvaisuutensa ansiosta kassler on yksi grillatuimmista sian ruhonosista, sillä liha pysyy takuuvarmasti mehevänä osaamattomankin kokin käsittelyssä. Kassler sopii grillattavaksi kokonaisena, pihveinä tai täytettynä paistirullana.

Katso myös Anna.fi: Possua Vindaloo-kastikkeessa

Mehevät possuvartaat

132290-maustetutlihavartaat.jpg

Maustetut lihavartaat ja pähkinäkastike maistuvat koko perheelle. Porsaan ulkofileepalat marinoidaan maukkaiksi ja pujotetaan vartaisiin vuorotellen kookkaiden ananaspalojen kanssa. Grillattujen vartaiden seuraksi valmistetaan suussa sulavaa pähkinäkastiketta. Maapähkinät, sitruunamehu ja öljy hienonnetaan paksuhkoksi tahnaksi, jota on helppo sipaista lihavartaiden pinnalle syönnin yhteydessä.

Aasialaista makumaailmaa kunnioittavat possuvartaat ovat mainio valinta grilliin. Porsaan sisäfilee pääsee grillissä oikeuksiinsa, kun kuutioit sen vartaisiin kokoisiksi paloiksi. Lihan makua korostetaan öljypohjaisella mausteliemellä, jossa maistuvat inkivääri, muscovadosokeri ja chilikastike. Grillatut porsaan sisäfileevartaat pyöräytetään mausteliemessä ja tarjoillaan houkuttelevan kuumina.

satay-vartaat

Mausteiset satay-vartaat voi valmistaa useista eri lihalaaduista, joista porsaan filee on yksi hyvä vaihtoehto. Liha leikataan suikaleiksi ja marinoidaan valkosipulin, chilin ja inkiväärin kanssa. Makuuntuneet lihat pujotetaan liotettuihin bambutikkuihin ja grillataan kypsiksi. Mehevät vartaat maistuvat parhailta riisin ja satay-kastikkeen kera.

Vaikka kastiketta myydään valmiina etnisissä kaupoissa, paras lopputulos saadaan itse tekemällä. Maapähkinät, kookosmaito ja soijakastike pyöräytetään tehosekoittimessa tasaiseksi kastikkeeksi. Lisämakua saadaan lisäämällä joukkoon currya, korianteria ja inkivääriä. Loraus eksoottista kastiketta varteiden päälle ja annos on valmiina nautittavaksi.

Lähde: Lihatiedotus

Keskustelu

Kommentoi juttua: Possu on mehevää ja maukasta grilliherkuissa – 8 ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X