Puhtia punajuuresta

Punajuuri muuntuu moneksi maistuvaksi ruoaksi ja tarjoaa samalla rutkasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Punajuuri on väriltään voimakkaan tumman punainen ja maultaan miellyttävän makea.

Mehevimmillään se on syksyllä, mutta etikkasäilykkeenä tunnettu juurikas sopii erinomaisesti ruoanvalmistukseen ja leivontaan muinakin vuodenaikoina.

Voimaa vitamiineista

Punajuuri on mehevän makunsa lisäksi monipuolinen kivennäisaineiden ja vitamiinien lähde. Se sisältää runsaasti kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä.

Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia. Punajuuri sisältää myös nitraatteja, joten se ei sovellu aivan pienten lasten ruokavalioon.

Punajuuri sopii käytettäväksi sekä raakana että kypsänä niin lämpimiin kuin kylmiinkin ruokiin. Tuttuja punajuuriruokia ovat borssikeitto ja lindströminpihvit. Myös omenalla täydennetty punajuuriraaste kuuluu monen lapsiperheen ruokapöytään.

Kokeile juuston kanssa

Punajuuri on tällä hetkellä myös trendikästä syötävää modernein makuparein. Juustoista punajuuren makupariksi sopivat vuohenjuusto, fetajuusto ja sinihomejuusto.

Kokeile esimerkiksi sinihomejuustolla höystettyä punajuuripiirakkaa tai pinjansiemenillä ja vuohenjuustokastikkeella viimeisteltyä rucola-punajuurisalaattia.

Myös punainen sienirisotto ja punajuurileipä saavat värinsä ja pikanttia lisämakua punajuuresta. Naposteluun sopivat herkullisen rapeat kotitekoiset punajuurichipsit.

Vältä värin leviämistä

Tuoreet punajuuret säilyvät parhaiten kylmässä, +2 – +5 asteen lämpötilassa.

Huomioi käsittelyssä punajuuren voimakas väri. Suojaa pöytäpinnat punajuurta kuoriessasi ja raastaessasi ja pyyhi mahdolliset väriroiskeet pöytäpinnoilta tuoreeltaan. Kädet pysyvät puhtaina, kun käytät juuresta käsiteltäessä kertakäyttöisiä vinyylikäsineitä. Jos keität punajuuren kokonaisena, älä poista kuorta, kantaa ja juuren päätä ennen keittämistä, ettei punainen väriaine valu keitinveteen.

Lue myös: Punajuuri on makean mehukas juurikas

Avainsanat

Keskustelu

tosi herkullinen ja maukas salaatti tulee punajuuresta ja omenasta. keitän painekattilassa (tavallinenkin kattila käy) punajuuret kypsiksi. raastan ne karkealla raastimella, raastan myös omenan. (suhde: esim. 3 punajuurta ja 1 omena antavat hyvän tuloksen.) sekoitan ne keskenään, lisään salaatinkastikkeeksi puolen sitruunan mehun, 1 ruokal. oliiviöljyä ja maun mukaan etikkaa. koristelen salaatin persiljasilpulla, joka antaa sille vielä tosi hyvän makulisän. tämän ohjeen olen oppinut saksalaiselta mieheltäni…

Punajuuri on mielijuurekseni. Se muuntuu tosiaan moneksi, mutta parhaimmillaan se on mielestäni uunissa kypsytettynä. Ominainen makeus korostuu, kun neste haihtuu.
Tällä reseptillä syntyy ihana ruoka: Kuori punajuuret ja leikkaa lohkoiksi (4-6:ksi koosta riippuen). Levittele uunipannulle. Päälle oliiviöljyä, hyvää suolaa ja mustapippuria myllystä, joko tuoreita timjamin oksia tai kuivattua timajmia, kokonaisia valkosipulinkynsiä. Sekoita hyvin. Kypsytä noin 200 asteessa noin 1 tunti (itse tykkään, että lohkot alkavat hieman paistua ja käpristyä).
Kypsät punajuuret tarjoan joko sellaisenaan rucolan ja fetajuuston kera (suolainen feta ja makea punajuuri sopivat hienosti yhteen) tai pulgurin/burgourin/murskatun vehnän päällä. Teen vielä kastikkeen oliiviöljystä, omenaviinietikasta, hunajasta ja sinapista. Ihanaa.

Kommentoi juttua: Puhtia punajuuresta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X