Pullataikina

Pullataikina tehdään maitoon ja kohotetaan hiivalla. Pullataikinasta voi muotoilla pitkoja, kransseja, solmuja ja näyttävästi taikinakuvioilla koristeltuja sadonkorjuu- ja muita juhlapullia mielikuvituksen mukaan. Paras marja- tai rahkapiirakka syntyy pullataikinasta.

Katso parhaat vinkit pullataikinan tekemiseen ja nauti tuoreen pullan vastustamattomasta tuoksusta.

Kymmenen vinkkiä: pullataikina

1. Keliaakikon pulla tehdään gluteenittomasta jauhoseoksesta ja taikinaan lisätään rakennetta parantavaa psylliumia. Laktoositon maito, vesi, appelsiini- tai omenamehu sopivat nesteeksi laktoosista oireita saaville.

2. Kananmunat antavat taikinalle täyteläisyyttä, mutta ne eivät ole välttämättömiä. Joskus juhlapullaan kehotetaan lisäämään pari ylimääräistä keltuaistakin.

3. Mausta pullataikina suolalla ja sokerilla. Lisäksi voi lisätä kardemummaa, vaniljaa sekä appelsiinin tai sitruunan raastettua kuorta. Pääsiäis- ja joulupulla värjätään keltaiseksi sahramilla, viipurinrinkilässä maistuu ripaus muskottia.

4. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Tee pitkoja varten napakka taikina ja pikkupullia varten pehmeä taikina. Pulla kannattaa tehdä valkeista vehnäjauhoista, joissa on paras sitko-ominaisuus.

5. Kuohkean pullan salaisuus on riittävä alustaminen. Älä lisää jauhoja liikaa, ettei pullasta tule kovaa. Käännä ja väännä taikinaa kulhossa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

6. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota taikina vedottomassa paikassa noin 30 minuutissa kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni tai lämmittämätön uuni ovat hyviä kohotuspaikkoja.

7. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois ennen leipomista. Pyörittele pikkupullat tasaisiksi leivinpöytää vasten painamalla. Pulliin voi painaa sormella kuopan, joka täytetään voinokareella ja sokerilla.

8. Kohota leivonnaisia pellillä leivinliinan alla noin 15 minuuttia. Voitele pullat kevyesti vatkatulla munalla ja koristele mantelilastuilla tai -rouheella, rae- tai kidesokerilla.

9. Pullat voi paistaa leivinpaperilla suojatulla pellillä tai rasvalla voidellussa metalli-, silikoni- tai keramiikkavuoassa.

10. Paista pikkupullia 225 asteessa noin 10 minuuttia, pitkoja, kransseja ja isoja vuokapullia 200 asteessa noin 20 minuuttia. Paista kosteilla aineksilla, kuten hillolla tai tuorejuustolla täytetyt pullat uunin alaosassa.

Katso myös vinkit korvapuustien leipomiseen, pullapitkon letittämiseen ja viinerien tekemiseen.

Kokeile Kotilieden parhaita pullareseptejä:

Pullataikina
Pikkupullataikina
Pitkotaikina
Pullapohjainen marjapiirakka
Korvapuustit
Voisilmäpullat
Dallasboston
Keliaakikon kookospullat
Jouluiset sahramipullat
Pääsiäispulla
Laskiaispullat

Kuvat: Kristiina Kurronen

 

Avainsanat

Keskustelu

Hyviä pullanteko-ohjeita tässä olikin! Itse lisäisin vielä ohjeisiin, että sokerissa, kardemummassa ja voisulassa ei pidä pihistellä kun tekee pullataikinaa. Hyvän pitää maistua hyvältä, eikä sämpylätaikinanmakuisesta pullataikinasta tule kuin sämpylänmakuisia pullia… Eli hyvyyksiä kylliksi joukkoon, eihän pullaa joka päivä syödä!

Kommentoi juttua: Pullataikina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X