Ruoka

Punajuuri on monen lemppari – kurkkaa mihin kaikkeen mehukas punajuurikas sopii

Punajuuri on harvinaisen monipuolinen juures: se tuo väriä arkiruokiin, mehevyyttä kakkuihin sekä makua juhlahetkiin. Löydä tästä uudet suosikkireseptisi ja parhaat vinkit punajuuren kypsennykseen

Punajuuri eli punajuurikas on monen lempparijuures. Punajuurereseptit kaivetaan esiin usein joulun aikaan, sillä hehkuvan punainen juures on tuttu erityisesti rosollista ja punajuurilaatikosta.

Mutta mitä kaikkea muuta punajuuresta voi tehdä? Tässä ideoita juureksen käyttöön helpoista punajuuripihveistä mehevään punajuurilaatikkoon.

Punajuuren kypsennys eri tyyleillä

Raaka punajuuri sisältää runsaasti nitriittiä eikä sen syöntiä suuressa määrin siksi suositella. Parhaalta tämä juures maistuukin eri tavoin kypsennettynä.

Punajuurten kypsymisaikaan vaikuttaa niin punajuurien koko kuin vuodenaikakin, sillä varastointi kadottaa nuorten punajuurien pehmeyden. Tarkista kypsyys haarukan tai vaikkapa puutikun avulla.

Kypsennettäessä punajuuresta irtoaa runsaasti väriä, joka värjää purppuraiseksi kaikki muutkin ruokalajissa käytettävät raaka-aineet.

Kypsennä punajuuret siis erillään, jos haluat säilyttää ruokien omat värit ennallaan. Jos kädet värjäytyvät punajuuria käsiteltäessä, vesiliukoisena väri lähtee vedellä huuhtoen.

Punajuuri uunissa

Punajuuren valtti on paitsi herkullinen maku, myös kauniin purppurainen väri, joka ei haalistu kypsennettäessäkään. Päin vastoin, erityisesti uunissa paahtaminen syventää punajuuren väriä ja kaupan päälle tiivistä maun ihanan makeaksi ja aavistuksen pähkinäiseksi. 

Punajuuren voi kypsentää uunissa joko lohkoina tai kokonaisina. Lohkotut talvipunajuuret kypsyvät 200-asteisessa uunissa reilussa puolessa tunnissa. Kokonaisten punajuurien kypsyminen uunissa kestää yhdestä jopa kolmeen tuntiin koosta riippuen.

Kokonaiset punajuuret kannataa kypsentää uuniperunoiden tapaan kokonaisina suolapedillä tai folioon käärittynä.

Punajuuri keittämien

Keittäminen on helppo tapa kypsentää punajuuri. Keittoaika riippuu paitsi punajuurten koosta, myös vuodenajasta. Nuoret ja tuoreet punajuuret kypsyvät parhaimmillaan parissakymmenessä minuutissa, mutta varastoitujen talvipunajuurten kypsyminen saattaa viedä tunnin verran.

Punajuuret on parasta keittää kuorineen huolellisesti harjattuina ja vain naatit tulee poistaa ennen kypsennystä. Kuoriminen tehdään vasta keittämisen jälkeen. Näin punajuurten ravintoaineet ja väri säilyvät parhaiten. 

Kypsät mukulat jäähdytetään kylmässä vedessä käsittelylämpöisiksi, jonka jälkeen kuori on helppo irrottaa käsin tai vaikkapa veitsellä rapsuttaen. Leikkaa jäähtyneistä punajuurista molemmista päistä pois siivut ja liu’uta kuori irti.

Punajuuren makuparit

Ihanan makea punajuuri rakastaa erityisesti suolaisia juustoja, kuten fetaa, vuohenjuustoa ja sinihomejuustoa. Yrteistä seuraan sopivat muun muassa timjami, rosmariini ja salvia. Myös hunaja ja balsamico sopivat mainiosti punajuuren makupareiksi. 

Punajuuresta voi loihtia samettisen keiton, ruokaisan salaatin, hehkuvan purppuraisen rosollin tai vaikkapa mehevän vuokaruoan.

Tee punajuuresta keittoa

Helppo tapa päästä punajuuren makuun, on tehdä siitä keitto. Punajuurikeiton voi tarjota vaikkapa hapankaalilla ryyditettynä smetanalla ja maustekurkuila kruunattuna. 

Punajuuri on tuttu myös ukrainalaisesta borssista. Juhlava versio koristellaan juuressipseillä, arjessa voi vetää mutkat suoriksi ja valmistaa pikaborssi vaikka valmiiksi suikaloidulla, säilötyllä punajuurella.

Punajuuri salaatissa

Salaatteihin hurmaavan purppurainen juures sopii erityisesti uunissa paahdettuna, mutta sitä kannattaa kokeilla myös raakaraasteena esimerkiksi savusilakkasalaatissa tai misokastikkeella ryyditetyssä spiraalisalaatissa.

Joulunaikaan sopiva rosolli, punajuurisalaatti sekä rosolli-tabbouleh puolestaan tehdään särmikkäästä etikkapunajuuresta.

Punajuuri: Laatikot ja uuniruoat

Uunissa punajuurista tulee herkkua, sillä uunin lämmössä punajuurten maku tiivistyy ja makeutuu.

Tee punajuuresta herkulliset hasselbackan punajuuret tai tarjoa punajuuri joulunaikaan vaikka juureskranssiin sujautettuna tai juurikas-vuohenjuustovuoan muodossa. 

Laatikoissa ja vuokaruoissa punajuuri on ihanan mehevää ja maukasta. Täyteläinen punajuurilaatikko saa lisää pehmeyttä ja makua vuohenjuustosta ja rouheaa rakennetta ohrasuurimoista.  

Punajuuri pihveissä, pyöryköissä ja pizzoissa 

Pääruokana punajuuri maistuu niin pihveiksi pyöräytettynä, pizzan päällisenä kuin pihveinä burgerin väliin sujautettunakin. 

Etikkapunajuurella ryyditetyt lindströmin pihvit on klasskkoruoka, jonka voi vaihteeksi valmistaa myös lihapullien muodossa tai vaikka kasvisversiona pavuista pyöräytettynä. Lisänä maistuu tietysti perunamuusi. 

Punajuuri: Tahnat, pikkusyötävät ja säilöntä

Pieneen nälkään punajuuria voi napostella vaikka erilaisiksi tahnoiksi pyöräytettynä. Tee punajuuresta hummusta tai samettista moussea, joka sopii oivasti esimerkiksi blinien seuraan.

Juuresmehua siemaillessa päivä lähtee virkeästi käyntiin. Purista punajuurten seuraan myös porkkanaa, omenaa ja varsiselleriä.

Jos haluat hyödyntää punajuuria säilönnässä, valmista maukasta punajuurichutneyta. Tarjoa punajuurichutney esimerkiksi joulukinkun tai paahtopaistin kanssa tai ojenna ruokalahjana konvehtirasian sijaan.

Hyödynnä punajuurta leivonnassa

Uskoisitko, että punajuuri sopii loistavasti myös makeaan leivontaan? Kyllä vain! Raasta kasvis hienoksi ja sujauta raastetta brownien tai suklaapiirakan taikinaan. Juures ei varsinaisesti maistu valmiissa leivonnaisissa, mutta tuo koostumukseen vastustamatonta mehevyyttä. 

Suolaisista leivonnaisista punajuurta kannattaa hyödyntää erityisesti erilaisissa piirakoissa sekä leipä– ja sämpylätaikinoissa. Leivo punajuurista vaikka maukas sinihomejuusto-punajuuripiirakka tai elegantti juuresgalette.

Lue lisää Anna.fi: Rosolli on joulupöydän klassikko – moderneissa versioissa maistuu vuohenjuusto tai omena ja parsakaali

Punajuuren ravintosisältö

Punajuuri kuuluu juurikkaiden sukuun yhdessä kelta- ja raitajuuren kanssa. Punajuuri sopii loistavasti keventäjänkin ruokavalioon, sillä se sisältää maltillisesti energiaa, mutta runsaasti kuituja.

Lisäksi sitä syömällä saa tankattua aimo annoksen kivennäisaineita, erityisesti kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa sekä sinkkiä. Vitamiineista se sisältää niin A-, C- ja E-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punajuuri on monen lemppari – kurkkaa mihin kaikkeen mehukas punajuurikas sopii

Sillsallatin ystävä

Ainoa huono puoli tässä herkkuvihanneksessa on, että vatsani ei kestä sitä! Se aiheuttaa kipristelyä suolessa ja vessaan tulee kiire parin tunnin sisällä reilummasta punajuurella herkuttelusta. Tykkään kovasti etikkapunajuurista ja sallatista, jossa on porkkanaa ja punajuurta reilusti ja perunaa vain nimeksi. Heikko maha vain rajoittaa ikävästi punajuurella mässäämistä.

omatpunajuuretvielämaassa

vuoden 2008 herkkujuures. tulee hyvä kakkukin ainakin marttojen ohjeilla!

nimetön matti

syökää punajuuria, syökää punajuuria

haloo

helppo punajuurilaatikko -mistä asti mannasuurimot on olleet gluteenittomia?

pispa

tänääään säilöin punajuuria, jotka nostin omasta maasta.. nam!

sissi

Olen tehnyt punajuurijauhelihapyöryköitä ja punajuurijauhelihakastikkeita tänä syksynä ensimmäisen kerran. En osannut aikaisemmin käyttää raakaa punajuuriraastetta valmistuksessa. Hyvää ja helppoa!!

Vastaa käyttäjälle Sillsallatin ystäväPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.