Ruoka

Purjo on upea raaka-aine ja mauste – kokosimme parhaat purjosipulin käsittelyvinkit ja herkullisimmat reseptit

Purjo eli purjosipuli poikkeaa muista sipulikavereistaan. Pitkänhuiskea ja lempeän aromikas purjosipuli maistuu niillekin, jotka eivät ärtsystä sipulista muutoin välitä.

Purjo on miedon makuinen sipuli, jota voidaan käyttää niin raaka-aineena kuin mausteenakin. Kokosimme vinkit purjon käyttöön ja käsittelyyn.

Lue myös: Sipulit kuuluvat kaikkiin ruokiin – ota haltuun sipulin säilytys, pakastaminen, pilkkominen ja kuullotus

Purjo on peräisin Välimeren alueelta, jossa sitä on käytetty vuosituhansien ajan. Suomeen purjosipuli on saapunut 1600-luvulla.

Muista sipulikavereistaan purjo eroaa ulkonäöltään, sillä se ei muodosta varsinaista sipulia, vaan pitkän varsimaisen lehtituppimuodostelman. Maultaan purjo on miedon sipulinen ja siinä on vain vähän rikkiyhdisteitä, jotka aiheuttavat sipuleita pilkottaessa silmien vetistelyä.

Kaupasta kannattaa valita purjo, jossa on mahdollisimman pitkä valkoinen osa ja vahvat, napakat lehdet. Purjosipuli säilyy parhaiten kylmässa 2-5 asteessa ja se on hyvä suojata kuivumiselta.

Purjo maustaa keitot

Purjoa hyödynnetään usein kasvissosekeitoissa. Purjo-perunasosekeitto onkin perinteinen, edullinen ja jo klassikoksi muodostunut herkku, joka passaa niin alku- kuin lounasruoaksikin. Purjo kannattaa käyttää keitossa kokonaan, jotta keittoon saa hienon vihreän värin. Hauska idea on tarjota sosekeitto maukkaan mallasmurun kera.

Toki purjosipuli sopii moneen muuhunkin soppaan ja erinomaisesti myös aasialaiseen makumaailmaan. Kookos-tofulaksa  kookoksen täytelöittämä kasviskeitto, jossa on mukava chilin puraisu. Wontonkeitossa purjo sukeltaa ihanien nyyttien sisään. Upean umaminen liemi pitää sisällään sekä sieniä että misoa.

Borschkeitto on klassikko, joka pitää punajuuren lisäksi sisällään paljon muitakin kasviksia: punakaalia, purjoa, porkkanaa, juuriselleriä ja sipulia. Rapeat juureslastut ovat keiton päällä herkullinen lisä.

Reilu määrä kasviksia piilottelee myös vihreässä lipstikkakeitossa. Purjosta, salaatista ja lipstikasta pyöräytetty kasviskeitto saa ruokaisuutta riisistä.

Nopea kanakeitto ja makkara-lehtikaalikeitto ovat herkullisia arkiruokia, joiden liemeen purjo sopii kuin nakutettu.

Purjo maustaa suolaiset leivonnaiset

Purjosipulia käytetään usein myös suolaisissa piirakoissa ja se sopiikin erinomaisesti muiden kasvisten, sienien, lohen, pekonin tai vaikkapa mausteisen chorizon kanssa piirakan täytteeksi. Erityisesti ranskalaisissa quiche-piirakoissa purjo on vakiotäyte.

Höystä purjolla pääruoat ja lisukkeet

Purjoa kannattaa hyödyntää monipuolisesti arkiruoanlaitossa, sillä se sopii erinomaisesti niin uunibroilerin, kiusausten, lasagnen kuin munakkaidenkin joukkoon. Purjomuusi maistuu arkiaterialla niin pihvien, pyöryköiden kuin vaikkapa kalaruokienkin lisukkeena.

Jos kaipaat asatetta eksoottisempaa tarjottavaa, pyöräytä kiinalainen kung pao kana tai kreikkalainen sipuliriisi prasorizo. Molempiin ruokiin kannattaa suikaloida aimo annos myös purjoa.

Rasvassa kypsennetty nieriä on upea vaihtoehto perinteiselle uunilohelle ja rasvassa kypsennetty kala on taatusti maukasta ja mehevää. Kala ja purjo kypsyvät öljyssä matalassa lämpötilassa suussa sulavan pehmeiksi.

Lue myös Anna.fi: Sipuli tuo makua ruokaan

Ryyditä salaatit purjosipulilla

Eikä salaatteja kootessakaan kannata unohtaa purjoa. Paahdettu kasvissalaatti kootaan satokauden kasviksista. Pavut, lehtikaali, omena, kesäkurpitsa, munakoiso ja purjo ovat tässä salaatissa kaikki sulassa sovussa samalla vadilla.

Syksyisessa vuohenjuustosalaatissa on kaikki kohdallaan. Se yhdistää vastustamattomalla tavalla suolaista ja makeaa, raikkaita kasviksia sekä täyteläistä vuohenjuustoa. Maukas syyssalaatti pitää sisällään kaikki sesongin parhaimmat kasvikset purjosta kantarelliin ja mangoldiin.

Lämmin ruusukaalisalaatti maistuu sekin syysviimassa tai vaikka joulupöydässä kinkun kaverina. Purjosuikaleet ja ruusukaalinpäät upotetaan tässä salaatissa dijoninsinapin säväyttämään majoneesikastikkeeseen.

Eikä perunasalaatistakaan kannata unohtaa purjoa. Tee perunasalaattiin öljy-viinietikkapohjainen kastike ja mausta se valkosipulilla, sinapilla sekä tuoreella ruohosipulilla. Sujauta pottujen kaveriksi purjoa, maustekurkkua ja kapriksia. 

Etelä-Amerikassa suosittu ceviche eli sitrusmarinoi­tu kalasalaatti on lähtöisin Perusta. Cevichen voi tehdä lohesta, ravuista tai vaaleista kotimai­sista kaloista. Kalan kaveriksi sopii vaikkapa purjo ja kurkku. Tarjoa ceviche hauskana sormisyötävänä napakoilta salaatinlehdiltä.

Purjosipulin käyttö

Litteä- ja pitkälehtisen varren mehevin osa on vaalea kaula, mutta purjosta voi  ja ehdottomasti siitä kannattaakin käyttää ruoanlaittoon sekä valkoiset että vihreät osat. Vain kova kanta kannattaa heittää pois. Ennen ruokiin lisäämistä purjo on huuhdeltava huolellisesti, sillä kasvutavasta johtuen lehtikerrosten välissä piilottelee usein runsaasti hiekkaa.

Halkaise purjo ja huuhtele puolikkaat hyvin kylmän veden alla. Pyri saamaan kaikki hiekka pois. Hiekkaa on yleensä etenkin purjon yläosassa ja lehtien taitekohdassa. Huuhtelun jälkeen purjon voi suikaloida ja lisätä ruokiin.

Jos tarvitset ruokiin välttämättä rengasmaista suikaletta, viipaloi purjosipuli ensin ja huuhtele suikaleet sitten huolellisesti siivilässä juoksevan veden alla.

Purjo on miedon makuinen sipulikasvi, joten purjoruoat maistuvat yleensä nuoremmillekin. Purjosipuli sopii monipuolisesti ruoanlaittoon ja maistuu makoisalta muun muassa keitoissa, pataruoissa, suolaisissa piirakoissa sekä kalan ja lihan lisukkeena. Raakanakin purjoa voi käyttää ruohosipulin tapaan, mutta ehdottomasti parhaimmillaan se on kypsennettynä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Purjo on upea raaka-aine ja mauste – kokosimme parhaat purjosipulin käsittelyvinkit ja herkullisimmat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.