Puuro on perusruokaa parhaimmillaan

puuroPuuro on helppotekoinen ja edullinen ruoka, joka sopii niin pääruoaksi kuin aamu-, ilta- ja välipalaksikin.

Lautasellisesta puuroa saat myös aimo annoksen kuitua. Perinteinen neljän viljan hiutalepuuro sopii vaikka aamupalaksi. Kuiturikas puuro valmistuu myös spelttihiutaleista.

Hiutalepuuroja voi myös maustaa marjoilla ja hedelmillä. Lempeän makuisen kaurapuuron voi maustaa omenaraasteella ja kanelilla. Ruishiutalepuuroon makuun puolestaan sopii loistavasti puolukka.

Yhden hengen annos hiutalepuuroa, esimerkiksi kaurapuuroa, valmistuu vaivatta myös mikroaaltouunissa. Kauralesepuuro maistuu tuoreiden tai pakastemarjojen kera ja valmistuu myös mikrossa.

Ruisjauhoista valmistettavaa ruispuuroa haudutetaan pitkään ja puuron valmistus käy kätevimmin haudekattilassa. Kaurajauhoista haudutettu puuro maustetaan mustaviinimarjoilla tai mustikoilla.

puuroreseptiMannasuurimoista haudutettu mannapuuro on etenkin lapsiperheiden suosikki. Samoin kuohkeaksi vatkattu mannapuuro eli vispipuuro, joka tehdään perinteisesti karpaloista tai puolukoista, mutta sen valmistukseen sopivat yhtä hyvin myös punaherukat ja vadelmat.

Maissiryyneistä valmistettava polentapuuro maustetaan rusinoilla. Ohrauunipuuro haudutetaan hitaasti kypsäksi uunissa. Uunipuuron voi myös valmistaa sekä riisi- että ohrasuurimoista ja maustaa esimerkiksi kuivatuilla hedelmillä.

Perinteinen joulunajan herkku, riisipuuro, maistuu myös muulloin. Vaahdotetulla kermalla ja esimerkiksi hedelmillä höystetty riisipuuro taipuu myös jälkiruokavanukkaaksi. Viktorian luumuherkku valmistetaan samaan tapaan, mutta hyydytetään vielä liivatteella.

Avainsanat

Keskustelu

Aamu alkaa kaurapuurolla.Jo useamman vuoden käyttäjä.Jopa matkoilla hotellin aamupalapöydässä syön puuroa.

Sama täällä. Syön lähes joka aamu kaura-ruishiutalepuuroa, jonka keitän veden ja maidon seokseen.Puuroon sekoitan kuivattua mustaherukkaa (jauhetta) ja rouhittuja auringonkukansiemeniä. Nyt olen alkanut laittaa reilun ruokalusikallisen vaaleaa soijarouhetta illalla veteen likoamaan ja turvonneet rouheet keitän aamulla puuroon. Näin lisään proteiineja. -Lapsena en pitänyt puurosta ollenkaan!

Puuro on niin hyvää. Nautin puolukkaruispuurosta, joka kylmänä on erityisen herkullista. Onko kouluissa vielä puuropäiviä? Inhosin ainakin suklaa- ja aprikoosipuuroa kouluaikana, enkä ihmettele yhtään. Kamalia klimppejä. Kaurapuuro voitelee vatsan kuin öljy auton moottorin.

puolukka tai karpalovispipuuro on minun suosikki! Teen sitä aika usein ja vaniljasokerilla höystettynä se on suuri herkku. Helppo eväs myös töihin mukaan.
Toinen herkku, mutta tulee tehtyä harvoin on pitkään haudutettu ohrapuuro, nannaa! Kaikki muutkin puurot kelpaa ja ruispuuro tavan puuroista ykkönen!

Lämmin kaurapuuro kylmän maidon ja omenahillon kanssa on hyvää! Ruispuolukkapuuroa syödessä muistan, miten lapsena kotona päiväaterian jälkeen usein rakentelin tuvan lattialla jotain legoista ja putkiradiosta kuului Tuomiokirkon kellonlyönnit ja Kaisu Puuskajoki luki valuuttakursseja (ihmeellisin kaupunki oli ehdottomasti Prysseleikaupallinen), äiti tiskasi keittiön puolella ja minulla oli maha pinkeänä siitä puurosta.

Juh, onneksi saa aikuisena valita. Minä syön mielelläni puuroa, mutta en piittaa sienistä – maistettu on. Kun on kerran vegetaristeja, veriruokien karttajia ja sianlihaa syömättömiä, niin sienetön ruokavalio ei nyt pitäis mikään kummajainen olla. Minusta ruuan ei kuulu haista eikä maistua märille sammalille kuten sienet tekevät.

Olen syönyt vuosikymmeniä puuroa, mutta nyt olen jättänyt ne kokonaan pois; ja voin paremmin. Vika ei ole puuron vaan raaka-aineen. Kaupoissa myytävät puurohiutakeet ovat aivan jotain muuta kuin vuosikymmeniä sitten. Niihin lisätään mitä ihmeellisimpiä lisäaineita ja otetaan parhaat osat pois (säilymisen takia). Rupean heti käyttämään kauppojen jauhoja kun niitä ei enää pilata turhalla käsittelyllä …

Puuroja on miljoonaa eri sorttia – ei tarvitse aina sitä kaurapuuroa syödä; se on toki hyvää mutta ei joka ikinen aamu nyt sentään!

Iltapalana esimerkiksi mannapuuro jonkin mehukeiton kanssa on tosi hjhyvää! Mannapuuroja on niinikään helppo muunnella: omenamehuun keitetty mannas johon sekoitetaan omenapalasia (nyt kun omppuja on monella omista puista kiusaksi asti!) ja tarjoillaan kanelin na sokerin kanssa.

Sitten suklaapuuro: tosi nami nam. Puuroonhan ei tietenkään tule klimppejä jos sitä keitettäessä sekoittaa!

Vispipuuro on herkuista herkuinta – eikä niin kirpeää – jos sen keittää ensin veteen ja vispaa sitten pakastemansikoiden ja sokerin kanssa. Ai jai kuinka hyvää! Tai puuron sitruunamehulla ja kuoriraasteella maustettuna! Lapset tykkää ja aikuiset myös, on halpaa ja hyvää – eikä kamalan epäterveelistäkään. Mutta sokeria täytyy saada laittaa!

Ja loppuun vielä: KYLLÄ kouluissa on yhä puuropäiviä – pääsääntöisesti kerran viikossa.

http://janikanmaailma.blogspot.com/

3 paistettua kananmunaa, 3 siivua kinkkua ja puoli litraa punaista maitoa. On hyvää ja painokin tippunut pari kiloa viimeisen 3kk aikana.

Kyllä puuro on hyvää aamuruokaa ja pitää nälän loitolla monta tuntia.Syön aamuisin milloin mitäkin puuroa ja vatsa kiittää.

Vatsani on ollutkin hyvässä kunnossa lapsesta saakka. Isä opetti ja keitti puuroa joka aamu ennen kouluun lähtöä. Lempparini oli silloin ruisjauhoista tehty puuro ja kunnon voisilmän kera. Aikuisena puuron syönti on jatkunut ja on ihanaa tehdä erilaisia puuroja kuivatuista hedelmistä ja tuoreista marjoista sekä kaikki perinteiset puurot. Juhlapuuro minulle on voipuuro!

Ohra-riisiryyni sekoitteesta saa myös herkullista puuroa. Olen valmistanut siitä maittavan puuron hellan päällä kattilassa, sekoittaen välillä, jotta puuroni ei pala pohjaan sekä uunipuuroa. Molemmissa versioissa tarvitaan maitoa. Ajattelin tehdä joulupuuronkin samasta sekoitteesta. Kotimaisen ohraryynin ansiosta puuroni on jopa terveellisempää kuin pelkkä riisipuuro.

Anteeksi, että keskeytän teidän keskustelunne, mutta haluaisin pikaisen vastauksen pulmaani. Kun laitan kaurakeksit uuniin ne alkavat vain paisua, mutta eivät enää laskekaan alas niin kuin kaurakeksit yleensä? Onkohan vehnäjauhoja mahdollisesti liikaa vai mikä on vikana? Ensimmäisellä kerralla keksit onnistuivat todella hyvin ja niistä tuli ohuita, rapeita ja kauniin värisiä, mutta nyt kun yritän tehdä, niin ei millään meinaa onnistua. Olisi kiva jos edes yksi ihminen vastaisi tähän, koska en haluaisi menettää leipurin intoani tällaisen pienen asian takia, kiitos. 😀

Jos pitäisi valita yksi ja vain yksi ruokalaji, jota voi syödä elämän loppuun, valitsisin puuron. Tämä ei ole mikään vitsi.

Kommentoi juttua: Puuro on perusruokaa parhaimmillaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X