Pyhäinpäivän menu

Pyhäinpäivää vietetään vuoden pimeimpään aikaan, loppusyksystä. Perinteisesti pyhäinpäivänä muistellaan vainajia: viedään kukkia ja kynttilöitä haudoille tai sytytetään kynttilät kotona.

kurpitsakeitto

Pyhäinpäivän vietossa on myös piirteitä kekristä, vanhasta suomalaisesta sadonkorjuun päättymisen kunniaksi vietetystä juhlasta, sekä sen anglosaksalaisesta serkusta, halloweenista, joka tunnetaan nykyään lähinnä amerikkalaisena kurpitsa- ja kauhukarnevaalina.

Pyhäinpäivän aterian alkuruoka syntyy halloweenin symbolina tunnetusta oranssista jättikurpitsasta, jonka kuoresta voi kovertaa komean lyhdyn valaisemaan pihaa tai parveketta.

Keltainen kurpitsakeitto on samettisen pehmeä ja mukavan mausteinen sosekeitto, joka lämmittää suloisesti vaikka hautausmaalle tehdyn kävelylenkin jälkeen. Suuresta kurpitsasta riittää aineksia myös helppoon kurpitsaleipään, jota valmistuu kerralla koko pellillinen.

porsaanniska

Rauhallisissa merkeissä vietettävän pyhäinpäivän pääruokana tarjotaan hissuksiin uunissa hauduteltua slow foodia. Oluessa marinoitu porsaanniska on mureaa, maukasta ja tuhtia ruokaa, joka vaatii aikaa, mutta valmistuu muuten melkein itsestään.

Kevyempi vaihtoehto pyhäinpäivän pääruoaksi on suolaan haudattu siika, kokonaisena suolapedillä kypsennetty uunikala.

Kummankin pääruoan lisukkeeksi sopii perinnejuures nauris, jonka voi tarjota joko voilla ja valkosipulilla maustettuna naurispyreenä tai uunissa paahdettuina juustoisina naurislohkoina.

puolukka-marenkipiirakka

Pyhäinpäivän aterian päätteeksi keitetään kahvit ja herkutellaan haalealla puolukka-marenkipiirakalla, jossa on kirpeän makea puolukkatäyte ja suloisen makea marenkikuorrutus.

Lisää vinkkejä syysaterialle:
Kurpitsa värittää syysruoan
Syysaterian uudet maut
Syysateria syntyy kasviksista
Riistalintuja syyspöytään
Ruoka.fi: Hirvi kruunaa syysaterian

Avainsanat

Keskustelu

Minua aina jaksaa ihmetyttää tämä Jenkki ihanoiminen,Halloween on alun perin irlantilaisten taveen siirtymis juhla(syysjuhla)joka on heidän Keltien kautta levinnyt Yhdysvaltoihin jota nyt suomessakin juhlitaan,joku on keksinyt rahastuksen sillä alalla.Aika hullua kun suomalaiset juhlii sitä kun omatkin perinteet on,Toivonkin ,että kouluissa ja kotona otettaisiin selvää meidän omista juhlapäivistä ja juhlitaan niitä,pääsiäisenä meilläpäin lapset saa pukeutua ja kiertää talosta taloon saaden karkkia palkaksi antaessaan itsetehdyn koriste risun ja lausumalla runon,se on suomalaista.

Kommentoi juttua: Pyhäinpäivän menu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X