Ruoka

Pyttipannu – kotiruokien rakastettu klassikko

Pyttipannu, pyttis, pyttäri, spydäri… jo lempinimien määrä kertoo, kuinka rakastetusta ruoasta on kyse. Iki-ihana pyttipannu valmistuu pienellä vaivalla, mutta suurella makunautinnolla.

Pyttipannu maistuu lounaalla, tuhtina aamiasena tai juhlien jälkeisenä suolapalana. Pyttäri häätää hävikin tehokkaasti, mutta taipuu myös maukkaaksi viikonloppuateriaksi tai yhden pellin muhkeaksi uuniruoaksi.

Lue myös: Kotiruokien kymmenen klassikkoa – tunnetko nämä perinneruoat?

Pyttipannu = pieniä paloja pannulla

Pyttipannu kuuluu suomalaiseen ja ruotsalaiseen ruokakulttuuriin. Sen hauska nimi juontuu ruotsin kielestä, pytt i panna eli pieniä paloja pannulla.

Perinteiseen pyttipannuun kuuluu perunaa, sipulia ja makkaraa, jotka paistetaan pannulla runsaassa rasvassa ja kruunataan paistetulla kananmunalla. 

Pyttipannu mielletään usein arkiruoaksi, jonka perusidea on hyödyntää jääkaapin tähteitä. Pienellä vaivalla rakastettu kotiruoka taipuu myös fiinimmäksi viikonloppupurtavaksi tai ravintolan himotuksi herkuksi.

Unohda peruna ja makkara, sillä pyttipannu muuntuu moneen

Pyttipannuun sopivat oikeastaan kaikki kypsät lihat broilerista katkarapuihin ja naudanfileestä pekoniin. Pyttipannussa sopii kokeilla myös rapeaksi paistettua halloumijuustoa. Alkukesän paras pyttipannu tehdään katkaravuista ja parsasta.

Vegepyttikseen käy tietysti soijanakki tai mausteinen seitanmakkara, mutta myös rapeaksi paistettu tofu ja kaikki kasviproteiinivalmisteet härkiksestä ja nyhtiksestä vegejauhiksiin.

Ruotsalaisrunoilija Carl Michael Bellman tunnettiin siitä, että hänellä oli tapana lorauttaa pyttipannuun tilkkanen kermaa. Se kostuttaa ruoan ja pyöristää sen makumaailman.

Tee Bellamannin pyttipannu kuten perinteinen pyttipannu, mutta lorauta pannulle pari desilitraa kermaa, kun ainekset ovat saaneet sopivasti paistoväriä. Ruoka saa hautua hetken, kunnes kerma on lähes imeytynyt perunoiden joukkoon.

Tai mikset tekisi pyttipannua uunissa. Makoisa makkarapelti perunoilla ja herkullisilla kasviksilla höystettynä käy mainiosti arki-illan herkutteluun silloin, kun aika on kortilla tai kokkausinto kadoksissa.

Nahistuneet juurekset voi raastaa pytiipannun kaltaiseen juuresröstiin. Uunissa rapeaksi paistuva juuresrösti on näppärä arkiateria, johon fetajuusto ja herneet sopivat täytteeksi. Kevyesti paistetut kananmunat toimivat kastikkeena ja ruokaisana lisänä. 

Pyttipannut maailmalla 

Pyttipannun kaltaista ruokaa valmistetaan monissa kulttuureissa omaan ruokakulttuuriin sopivalla tavalla.  

Paistettu riisi on aasialainen versio pyttipannusta. Se kuuluu ainakin Kiinan, Japanin, Korean, Intian, Indonesian ja Thaimaan keittiöihin – jokainen ruokakulttuuri maustaa paikallisen pyttiksen heille omimmilla mauillaan. 

Ruokaisuutta paistettuun riisiin saa lisäämällä siihen kananmunan tai kaksikin. Sekaan voi lisätä broileria, katkarapuja, jauhelihaa, linssejä tai tofukuutioita.

Myös kasvispuoli on joustavasti muunneltavissa. Sipuli, pieneksi kuutioitu porkkana tai paprika ja vaikkapa pakasteherneet tai -maissit antavat ruoalle makua ja väriä. Yrtit tai hienonnettu kevätsipuli tuovat ruokaan pirteää olemusta, seesaminsiemenet tai pähkinät viime silauksen.

Lähi-idän pyttipannuksi voisi kutsua tomaattista kananmunapannua eli shakshukaa. Aivan kuten kotoisa pyttipannukin, myös shakshuka on täydellinen ruoka juuri niitä hetkiä varten, kun on hyvä hetki tyhjennellä jääkaappia.

Shakshukaa varten tarvitset vain purkillisen säilyketomaatteja ja yhden tai kaksi kananmunaa syöjää kohden. Muut ainekset voit kaivaa jääkaapin kätköistä.  Reseptin helppous antaa tilaa vaikka minkälaisille yhdistelmille ja luovalle hulluudelle.

Vaihtelua mausteilla ja lisukkeilla

Vaikka spydäri on arkiruokaa, sen ei tarvitse olla tylsää. Klassikkoakin on nimittäin lupa vähän peukaloida. Pyttipannusta valmistuukin yhtä monta muunnosta kuin on herkkusuitakin.

Perinteisesti pyttipannu tarjotaan häränsilmäksi paistetun kananmunan kera niin, että valuvaksi jäänyt keltuainen mehevöittää ruoan. Vähän fiinimpi versio valmistuu korvaamalla paistettu kananmuna uppomunalla. Rydbergin pihvissä eli ruotsalaisessa luksuspyttiksessä, jossa käytetään muun muassa naudan sisäfileetä, keltuainen tarjotaan raakana munankuoren puolikkaaseen aseteltuna.

Mausteilla pyttäriin saa helposti jujua. Joskus pelkkä suola ja pippuri riittävät, mutta kokeile maustaa pyttipannu ripauksella currya tai savupaprikaa. Yrteistä hyviä vaihtoehtoja ovat timjami, rosmariini ja persilja.

Pieni happo tekee pyttipannulle terää. Herkulliset, mutta jokseenkin tasapaksun makuiset perusraaka-aineet piristyvät kummasti, kun pyttipannun päälle hienontaa hieman raakaa sipulia tai kruunaa annoksen muutamalla kapriksella. Ruotsissa pyttipannun lisukkeena tarjotaan usein suolakurkku- tai etikkapunajuurikuutioita.

Peruna ei ole pyttipannussa lainkaan pakollinen raaka-aine. Tee pyttipannu vaihteeksi erilaisista juureksista: bataatista, palsternakasta ja porkanoista tai vaikkapa ruusu-, parsa- ja kukkakaalista. Myös kesäkurpitsa ja paprika sopivat loistavasti pyttipannuun.

Unohda hetkeksi makkarat ja nakit tai satsaa ainakin astetta laadukkaampiin vaihtoehtoihin. Jätä perinteinen lenkkimakkara tauolle ja poimi kaupasta paketti laadukasta raakamakkaraa. Mausteinen chorizo, saksalainen bratwursti tai melkeinpä mikä tahansa mieleisesi makkara sopii herkkuruoan pääraaka-aineeksi. Raakamakkarapyttis on helppo herkku, joka onnistuu yhtä hyvin grillillä kuin paistinpannullakin.

Modernissa pyttiksessä makkara tehdään itse broilerin jauhelihasta ja pekonista. Yrteillä, valkosipulilla sekä suolalla ja pippurilla maustettu makkaramassa kääräistään tuorekelmun sisään, kypsennetään uunissa vesihauteessa ja viimeistellään paistinpannulla ruskistamalla.

Lue myös Anna.fi: Kaikkien aikojen parhaat arkiruoat – näitä ruokia suomalaiset rakastavat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyttipannu – kotiruokien rakastettu klassikko

Sinun täytyy kommentoidaksesi.