Ruoka

Raikas salaatti on mitä mainioin lisuke ja aterian pohja – katso ihanimmat reseptit ja inspiroidu kokeilemaan uutta

Useat miedot salaatit ovat tuttuja, mutta uusia voimakkaamman makuisia ja kokeilunarvoisia lajikkeita löytyy myös runsaasti. Yllättävän makuelämyksen saa yhdistelemällä niitä keskenään.

Raikas salaatti voi olla simppeli vihersalaatti, makea hedelmäsalaatti tai mehevänä rouskuva juures- tai kaalisalaatti. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen ja täydentää niin kesäisen grilliaterian, tuhdeista herkuista kootun joulupöydän, juhlien buffettarjoilut kuin simppelin arkiaterian.

Lue myös: Ruokaisa salaatti – kurkkaa Kotilieden 45 parasta ohjetta ja valitse omasi

Kokoa raikas salaatti sesongin kasviksista oman maun mukaan tai nappaa inspiraatiota alla olevista ohjeista.

Vihersalaattipohjaiset salaatit lisukkeeksi tai ateriaksi

Vihersalaattipohjaiset salaatit ovat kaikkea muuta kuin tylsää syötävää, sillä niitä on helppo muunnella kokoamalla salaattipohja eri salaattilajikkeista. 

Useat miedot salaatit ovat tuttuja, mutta myös voimakkaamman makuisia ja kokeilunarvoisia lajikkeita löytyy myös runsaasti. Yllättävän ja mielenkiintoisen makuelämyksen saa yhdistelemällä niitä keskenään. 

Valitse vihersalaatin pohjaksi rapealehtinen lajike, kuten frisee, jääsalaatti tai esimerkiksi sydänsalaatti. Lisää joukkoon avokätisesti paria muutakin salaattilajiketta makua tuomaan. Revi joukkoon pippurista rucolaa, hapokasta viinisuolaheinää tai suosikkiyrttejäsi. Maukas kastike viimeistelee raikkaan kokonaisuuden. 

Esimerkiksi mummon salaatti sisältää lempeän makuista tammenlehväsalaattia sekä nipun aromikkaita yrttejä. Tahinikastikkeella päivitetty raikas salaatti on maukas tarjottava.  

Manchegojuustosta, saksanpähkinöistä ja villirucolasta syntyy raikas salaatti, joka  sopii aterian lisukkeeksi ja täydentää myös juhlien buffetpöydän herkullisesti. Helppoa ja hyvänmakuista!

Vihersalaattipohjainen salaatti muuntuu kokonaiseksi ateriaksi lisäämällä joukkoon jotain proteiinipitoista. Lohisalaatti on raikas, mutta ruokaisa. Paistetun lohen seurana on marinoitua fenkolia sekä avokadoa. Pinjansiemenet tuova makuun herkullista pähkinäisyyttä ja raikas öljy-viinietikkakastike niputtaa maut yhteen. 

Raikas katkarapusalaatti on näyttävä alkuruoka juhlapöytään tai pirteä tarjottava vaikka viikonloppuaterialle. Värikäs salaatti tarjoillaan triflen eli kerrosjälkiruoan tavoin.

Kaalipohjaiset salaatit ovat maukkaita ja meheviä

Raikas salaatti maistuu myös rapsakasti kaalipohjaisena. Varhaiskaali on erityisen mehevä kaali salaattipohjaan, mutta sesongin ulkopuolella raikas salaatti syntyy myös valkokaalista tai punakaalista. Mehevyyttä saat rutistelemalla kaalisuikaleita öljyn, suolan ja sitruunamehun kera käsien välissä tai vaikka nuijimalla kaalia kulhossa puunuijalla, kunnes kaalisuikaleet leppyvät syöntikuntoon.  

Kaali-pähkinäcaesar on rouskuva lisukesalaatti, joka tehdään parsa- ja varhaiskaalista sekä lempeän makuisista macadamiapähkinöistä. 

Rapsakka, vietnamilaisittain maustettu kaali-yrttisalaatti on täynnä raikkaita makuja. Inkivääristä ja limetistä makua saava salaatti sopii mainiosti buffapöytään, grilliruokien tai liharuokien kumppaniksi.

Simppeli varhaiskaalisalaatti saa mehukkuutta ja terävyyttä etikkakastikkeesta. Tarjoa raikas varhaiskaalisalaatti vaikka grilliruokien tai lihapullien lisukkeena. 

Jujua simppeliin kaalisalaattin saat lisäämällä joukkoon vaikkapa viipaloitua retiisiä sekä kapriksia, kuten tässä raikkaassa kaalisalaatissa on tehty. Sekoita vielä öljystä ja valkoviinietikasta kastike ja mausta ripauksilla suolaa ja sokeria.

Myös punakaali sopii loistavasti salaattipohjaksi. Ihanan värikäs ja hedelmäinen punakaalisalaatti saa piristystä appelsiinista sekä granaattiomenasta.

Aasialainen fenkoli-kaalisalaatti antaa särmää hodareiden ja hampurilaisten välissä. Se kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä kuten muutkin etikkasäilykkeet on fenkoli-kaalisalaattikin valmis nautittavaksi noin viikon kuluttua valmistuksesta.

Lue myös Anna.fi: Lämmin salaatti toimii niin lounaana kuin aterian lisukkeenakin – näillä ohjeilla teet satokauden parhaat salaatit

Raikas salaatti valmistuu myös ilman salaattia

Tai mitäpä jos unohtaisit hetkeksi vihersalaatit ja kaalisuikaleet? Raikas salaatti onnistuu nimittäin myös muista kasviksista koottuna. Aito tom sam salaatti tehdään vihreästä papaijasta, porkkanasta ja kirsikkatomaateista. Kastikkeessa maistuu ihanasti chili, limetti ja kalakastike.

Porkkanasta syntyy mainio pohja raikkaalle salaatille eikä se välttämättä kaipaa seurakseen kuin maukkaan aasialaisvivahteisen kastikkeen. Thai-porkkanasalaattiin kaukomaiden tunnelmaa tuovat chili, limetti ja kalakastike.

Raikas raitaraaste sekoitetaan kaalista, kurkusta ja juureksista, jotka tarjotaan jogurttikastikkeen, pähkinöiden ja hedelmien kera.

Varhaisvihanneksista valmistuu erityisen raikas salaatti, joka tuo kesän kielelle. Tarvitset naattiporkkanoita, vihreää parsaa, retiisejä, varhaiskaalia sekä kerän pehmeälehtistä keräsalaattia.

Myös parsasalaatti on alkukesän suosikki. Se sopii alkukesän grilliruokien kylkeen tai kevyeksi lounaaksi sellaisenaan. Nuorista varhaisvihanneksista koottu salaatti saa ruokaisuutta isojyväisestä helmicouscousista.

Onko retikka tuttu kasvis? Hyödynnä sitä vaikkapa tässä retikka-kurkkusalaatissa. Juustohöylässä tai vihannesmandoliinilla kurkusta ja retikasta saa höylättyä hauskoja suikaleita, joilla salaattiin saa helposti ihan uutta ilmettä.

Jos rakastat veikeän makuista fenkolia, tämä raikas salaatti on sinulle. Fenkolisalaatti ja jogurttikastike sopii tarjottavaksi alkuruokana tai raikkaana lisukkeena kala-aterialla. Lempeähappoisesta luonnonjugurtista syntyy mainio kastike aniksen makuiselle fenkolisalaatille.

Tämä salaatti on yhtä aikaa raikas ja ruokaisa, sillä se kootaan herneistä, retiiseistä, mintusta ja vuohenjuustosta. Salaatti viimeistellään öljykastikkeella, jota ryydittävät sinappi ja sitruuna. Vuohenjuusto-hernesalaatti valmistuu muutamassa minuutissa. Syö salaatti kevyenä lounaana tai vaikkapa pihvin lisukkeena. 

Tomaatti-sipulisalaatti on raikas ja helposti valmistuva, ja juuri siksi se on klassikkosalaatin maineessa. Se sopii niin arkiaterialle kuin grillijuhliin. 

Raikas salaatti saa makeutta hedelmistä

Raikas salaatti saa ihanasti makeutta, kun mukaan kuutioi erilaisia hedelmiä.  Sitruscaprese on taatusti raikas, sillä se kootaan sesongin pirtsakoista sitruksista: veriappelsiinista tai -greipistä, mandariineista ja appelsiinista sekä pehmeästä burratajuustosta. Yhdistelmä on ehkä jopa parempi kuin klassinen tomaatti-mozzarellaversio.

Sitrukset loistavat myös tässä sisilialaisessa vegesalaatissa, joka on upea yhdis­telmä suolais­ta ja makeaa. Kaprikset ja oliivit tuovat tuulahduksen Sisiliasta. 

Tai yhdistä sitrusten makupariksi ohueksi suikaloitua fenkolia. Fenkoli-appelsiinisalaatti on raikas lisuke vaikkapa kalalle, mutta se maistuu myös sellaisenaan. Sitruunaruohotahna ja limettimehu viimeistelevät sitruksisen salaatin.

Tuore parsa on varma kevään merkki. Vihreän parsan voi keittää tai grillata kypsäksi. Yhdistä se salaattiin juuston ja kiivin sekä viinirypäleiden seuraksi. Hedelmäinen parsa-juustosalaatti ja sitruunavinaigrette sopii täydellisesti vaikkapa pääsiäisaterialle.

Makeat hedelmät sopivat täydellisesti erilaisten juustojen makupariksi. Kesäinen vuohenjuustosalaatti on oikea herkkusalaatti, jolle vadelmat ja nektariinit antavat kesäistä raikkautta. Kastikkeeksi sopii valmis balsamiviinietikkasiirappi tai voit keittää kastikkeen itse vadelmamehusta, balsamicosta ja sokerista.

Briejuuston ja mansikoiden yhdistelmä on klassikko. Juusto-mansikkasalaatti on kesäisen raikas ja iloisen värikäs salaatti, jonka voi tarjota alkuruokana tai vaikka grilliherkkujen kaverina. Raikkaan makea happoisuus ja kirkas väri piristävät tutunkin salaattiannoksen. 

Hedelmäinen rapusalaatti on herkullinen kesäpäivän lounas. Mausteiset rapuvartaat saavat seurakseen makeaa persikkaa ja vadelmaa sekä cashewpähkinöitä.

Raikas melonisalaatti on mainio lisukesalaatti kesäiselle lounaalle tai grilliaterialle. Se sopii myös aterian alkupalaksi. Salaatissa yhdistyvät suolaisen ja makean maut.

Raikas salaatti on oiva valinta myös talviseen juhlapöytään. Viikunat ja taatelit antavat hedelmäiselle kalkkunasalaatille makeutta, granaattiomenan siemenet ja viinirypäleet raikkautta. Salaatin voi tehdä myös tähteeksi jääneestä joulukalkkunasta.

Raikas salaatti sopii myös jälkiruoaksi: Ihanimmat hedelmäsalaatit

Hedelmäsalaatti on raikas salaatti, joka maistuu makealta tuhdinkin ateria päätteeksi ja sopii erinomaisesti välipalaksi tai vaikkapa viikonlopun brunsspöytään. 

Paras hedelmäsalaatti kootaan sesongin makeimmista hedelmistä ja sen voi tarjota viileänä tai lämpimänä, marjoilla höystettynä, tähitianiksella maustettuna tai rahka– tai jogurttikastikkeella viimeisteltynä. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raikas salaatti on mitä mainioin lisuke ja aterian pohja – katso ihanimmat reseptit ja inspiroidu kokeilemaan uutta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.