Ruoka

Lime maustaa ruoat ja juomat sitruunan tavoin – nappaa talteen raikkaimmat limettireseptimme

Limetti tai lime on sitruunan pieni, vihreä serkku, jota voi käyttää sekä mehuna että kuoriraasteena. Muiden sitrushedelmien tapaan limetissä on runsaasti C-vitamiinia ja raikkaan kirpeää makua. Kokosimme parhaat vinkit ja ohjeet limetin käyttöön.

Limetti on Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva sitruspuu. Sen vihreitä sitrushedelmiä kutsutaan samalla nimellä, vaikka toisinaan hedelmästä käytetään myös sen vieraskielistä nimeä lime. 

Lue myös: Piristä sitruksilla arkiruokien makuja – leivo myös mehevät leivonnaiset

Maailmalla tavataan kullankeltaisia sekä oransseja limettejä, mutta lähes kaikki Suomeen tuotavat limetit ovat vihreitä. Hedelmien värisävy saattaa vaihdella kypsyyden mukaan. Tumman vihreät limetit ovat vielä raakoja ja maultaan kaikkein kirpeimpiä. Kypsyessään hedelmän kuori kellertyy ja maku pehmenee. 

Usein limetin maku on parhaimmillaan hieman raakana, mutta sopiva kypsyysaste kannattaa aina valita käyttötarkoituksen ja makumieltymysten mukaan.

Limetti ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa

Pirtsakan vihreä limetti maistuu erilaisten ruokien, juomien, leivonnaisten sekä jälkiruokien mausteena ja sitä kannattaakin hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. 

Limetin rooli ruoanvalmistuksessa on toimia mausteena. Yleisin tapa käyttää limettiä on puristaa sen mehua ruokaan tai juomaan, mutta myös sen aromaattinen kuori kannattaa hyödyntää. Viipaloituna lime sopii hyvin leivonnaisten ja juomien koristeeksi.

Limetti sopii kaikkialle mihin tutumpi sitruunakin. Maultaan se on kuitenkin aavistuksen sitruunaa happamampi. Limetin maku on yleensä pidetty, mutta isoina määrinä se voi joidenkin suussa maistua saippuamaiselle. 

Lime sopii hyvin aasialaisiin, eteenkin thaimaalaisiin ruokiin ja sitä käytetään paljon myös meksikolaisessa ruoanlaitossa.

Jos käytät ruokien maustamiseen tai koristeeksi limetin kuorta, kannattaa hedelmä pestä huolellisesti lämpimällä vedellä. Käytä kuoresta vain sen pintakerros, sillä kuten sitruunassakin, myös limetissä hedelmän vaalea sisus on maultaan kitkerää.

limettipiiras key lime pie
Limetti raikastaa ruoat ja makeat herkut. Viipaleiksi leikattuna se on myös näyttävä kakkujen ja juomien koriste. Kuva: Kristiina Kurronen

Limetti raikastaa kalaruoat

Limetti sopii sitruunan tapaan kalan kaveriksi ja sen kirpeys taittaa hyvin erityisesti rasvaisten kalojen, kuten lohen makua. Kokeile limetin ja lohen maukasta yhdistelmää vaihteeksi iki-ihanassa lime-kalalasagnessa. Kokonainen kirjolohi puolestaan saa täytteekseen limetistä, yrteistä ja aasialaisista mausteista pyöräytetyn mehevän maustetahnan. 

Fish and chips -tyyliin tarjoillut frittiahvenet raikastuvat, kun perinteisen remouladekastikkeen sijaan annoksen tarjoaa kepeän limettitsatsikin kera.

Limetin happo sopii myös kalojen ja äyriäisten raakakypsyttämiseen ja mehua kannattaakin kokeilla esimerkiksi suositussa cevichessä. Myös itse graavattu kala ja kepeä lohitartar saavat raikkaan twistin limetistä.

Lime antaa luonnetta kastikkeisiin ja salsoihin

Meksikolaisessa keittiössä limetinmehu maustaa monet salsat ja lisukkeet. Vihreä salsa eli salsa verde syntyy chilistä, tomatillosta, korianterista ja mausteista. Se sopii tarjottavaksi lisukekastikkeena, tortillan täytteenä tai lisänä padoissa ja kastikkeissa. 

Papu-maissisalsa sopii sekin meksikolaiselle aterialle vaikkapa tacojen täytteeksi. Kokeile salsaa myös nachopellin kanssa.

Tee tyypillisesti avokadosta valmistettava guacamole vaihteeksi kotimaisista herneistä. Väri ja mausteet ovat tutut, vaikka pääraaka-aine onkin perinteisestä poikkeava.

Ananassalsa tehdään makeasta ananaksesta ja kurkusta, joita limetti ja tuoreet yrtit ihanasti maustavat. Uudenlaisen vivahteen salsaan saat vaihtamalla tuoreen ananaksen nektariineihin tai mangoon.

Grillattu salaatti ja lime-jogurttikastike maistuvat vaikkapa grillattujen lohimedaljonkien kanssa. Romainesalaatin lisäksi grilliin voi sujauttaa myös muita vihanneksia.

Kastikkeiden klassikko, hollandaise, maistuu kalan tai parsan kera. Tuo suosikkiin pientä jujua maustamalla se puolikkaan limetin raastetulla kuorella.

Virkistävät kesäjuomat ja klassiset drinkit saavat raikkautta limetistä

Juomiin limetti tuo raikkaan vivahteen ja viipaleiksi leikattuna ne ovat myös kaunis koriste. Voit esimerkiksi lisätä vesikannuun limelohkoja, kurkkua ja minttua ja täyttää kannun uudestaan vedellä niin kauan kuin makua irtoaa.

Rapujuhlien heleän vihreä alkujuoma tehdään vihreästä teestä, omenamehusta, ginistä ja limetistä. Tuore tilli ja vanilja maustavat juoman. Kauniit koristeet syntyvät limettiviipaleista.

Margarita lienee tunnetuin tequila-pohjainen drinkki maailmassa. Se valmistetaan tequilasta, limettimehusta ja sitruslikööristä. Margarita tarjotaan klassisesti suolareunaisesta lasista limetin lohkon kanssa. 

Toinen suosittu limetin kirpakoittama drinkki on Caipirinha. Drinkki maistuu erityisen ihanalta helteisellä säällä. Alkuperäiseen caipirinhaan käytetään kirkasta sokeriruokoviinaa cachaçaa tai vaaleaa rommia. 

Meksikolaisten ruokien kaveriksi pöytään sopii meksikolainen olut. Kun juoman nauttii suolareunaisesta lasista ja maustaa sen kevyesti limetillä, juomaa kutsutaan cheladaksi. Michelada taas maustetaan maustekastikkeilla kiinnostavaksi drinkiksi. 

Itse tehty sima on vapun ykkösjuoma. Sima syntyy yksinkertaisista aineksista. Tarvitset simaan vettä, sokeria, sitruunaa ja hiivaa. Mausta vappusima vaihteeksi limetillä. 

Kurkku-limettijuoma on raikas kesäjuoma, joka virkistää ihanasti kuumana päivänä. Voit valmistaa siirappimaisen seoksen valmiiksi jääkaappiin ja kaataa juoman päälle tarjoiluvaiheessa viilennettyä kivennäisvettä.

Tai valmista raikas kesäjuoma suureen maljaan tai kannuun. Minttu-limettijäätee, yrttinen ginikannu ja koivunlehti-raparperijuoma ovat hellepäivän raikkaita janonsammuttajia ja kesäjuhlien helppoja tarjottavia. Limetinviipaleet tuovat juomiin makua ja näyttävyyttä.

Makua leivonnaisiin – maistuisiko iki-ihana key lime pie tai näyttävä marmorikakku?

Raikas limetti taittaa mukavasti kerman täyteläisyyttä ja valkosuklaan makeutta. Kirpsakka hedelmä on omiaan myös kookoksen makuparina, kuten oheisista ohjeista huomaat. 

Kookoksen ja limetin maustama valkosuklaapannacotta tarjotaan viherherukoista tai karviaisista valmistetun kompotin kera.

Jos etsit kahvipöytään ripauksen aasialaista eksotiikkaa, kokeile kookos-limettikakkua. Sen veikeä maku on peräisin kookosmaidosta, limetin raastetusta kuoresta sekä ruokokidesokerista. Perinteisemmän kahvikakun ystävä pyöräytää iltapäivän iloksi vaikka mehevän limettikakun. Se on klassinen kuivakakku, joka pysyy pitkään mehevänä limettimehulla rikastetun kuorrutuksen ansiosta.

Tahmatassun kookos-limettikakku on todellinen sokerihiiren unelma, joka sisältää tuplasti suussa sulavaa täytettä. Pähkinäisten marenkilevyjen välissä vuorottelevat raikkaalla limecurdilla ja kookoskinuskilla maustettu kermavaahto. Pinnalle ripoteltu pistaasirouhe ja makea kinuski hurmavat herkuttelijan.

Lue myös Anna.fi: Parhaat sitruunapiirakkareseptit: ranskalainen sitruunapiirakka, Key Lime Pie ja sitruuna-marenkitorttu

Vihreän eri sävyillä marmoroitu valkosuklaa-limettitäytekakku on kahvipöydän valovoimaisin keskipiste. Mehevän kakun täytteessä maistuvat valkosuklaa, limetti ja mango. 

Jos näyttävä marmorointi ei ole mieleesi, kokoa raikas limetin maustama kakku rennosti nakukakun tyyliin. Manteli-limettikakku saa väliinsä kerma-mascarponetäytettä ja tuoreita marjoja. Raikas täytekakku viimeistellään juhla-asuun simppelisti tomusokerihunnulla.

Key lime pie eli limettipiiras on amerikkalainen leivonnainen, jossa on ohuen keksipohjan päällä kondensoidusta maidosta tehty raikkaan makea limettitäyte. 

Raikkaassa mojitokakussa on samat ainekset kuin saman nimisessä drinkissä. Kakku on aikuiseen makuun, mutta siitä voi helposti jättää rommin pois.

Mango-limettijäädyke on raikas lopetus vaikka tuhdille pääsiäsaterialle. Tee jäädykkeelle vielä soseutetusta mangosta kastike, jonka voit maustaa esimerkiksi sitrusliköörillä.

.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lime maustaa ruoat ja juomat sitruunan tavoin – nappaa talteen raikkaimmat limettireseptimme

Sinun täytyy kommentoidaksesi.