Raikkaat limettireseptit

Tropiikin lämmössä kasvava, kirpeän mehukas limetti on monelle tuttu etenkin erilaisten juomien maustajana, mutta se antaa raikkaan säväyksen myös monille kalaruoille ja leivonnaisille.

Kevyt limettilohi saa maustua jääkaapissa puolisen tuntia, minkä jälkeen se on valmis tarjottavaksi vaikka alkupalana.

Ruokaisa limettilohi valmistuu helposti kokonaisesta lohesta, joka kypsennetään uunissa. Lohta kannattaa valella välillä aasialaisittain maustetulla paistoliemellä, niin kala maustuu kunnolla.

Uunissa kypsyy myös herkullinen lohilasagne, jolle limetti antaa raikkaan maun.

Limetti piristää tsatsikikastikkeen, joka sopii täydellisesti rapeiden frittiahventen ja perunalastujen kyytipojaksi.

Helppo limettihollandaise sekä kevyt limettiaioli maistuvat niin kalaruokien kuin vaikkapa keitetyn parsan kera.

Raikkaat limettijälkiruoat

Leivonnaisten ja jälkiruokien makeus saa mainion vastaparin kirpakasta limetistä. Kesäisten mansikoiden seurassakin se viihtyy loistavasti.

Key lime pie on keksipohjainen, viileässä hyydytetty kakku, jonka täyte tehdään kondensoidusta maidosta ja maustetaan limetillä.

Limettitäytekakku täytetään raikkaalla limettirahkalla ja päällystetään tuoreilla mansikoilla. Kesäisen täytekakun pohjaan ei käytetä lainkaan vehnäjauhoja, vaan se tehdään mantelimassasta ja -jauhoista.

Keksipohjaisen limettijuustokakun voi tarjota omatekoisen limettikastikkeen kera, mutta myös mansikoista soseutettu kastike sopii raikkaan juustokakun kaveriksi.

Marinoidut limettimansikat on täydellinen kesäjälkiruoka: helppo, nopea ja yksinkertainen valmistaa, mutta kerrassaan herkullisen makuinen.

Limetti-marenkijäädykkeet vaativat vähän enemmän vaivaa, mutta nekin voi tehdä pakastimeen hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Virkistävät limettijuomat

Limettiä käytetään paljon erilaisissa juomissa, ja raikkaat limettidrinkit ovatkin helteisen kesäpäivän virkistäjinä vailla vertaa.

Caipirinha lienee Brasilian tunnetuin drinkki. Alkuperäinen caipirinha valmistetaan cachaçasta eli brasilialaisesta sokeriruokoviinasta, mutta myös vodka ja vaalea rommi käyvät hyvin.

Vähintään yhtä tunnettu limettidrinkki on meksikolainen margarita. Hileinen karpalomargarita valmistetaan pakastekarpaloista ja koristellaan limetinlohkoilla.

Seljankukkadrinkki maustetaan limetin lisäksi tuoreella mintulla.

Limettijäätee valmistetaan vihreästä teestä, joka virkistää ja parantaa mielialaa. Inkivääri-limettijäätee on kesäpäivän raikas janojuoma.

Lue lisää sitrushedelmistä:
Sitrushedelmät sopivat moneen ruokaan
Piristystä sitrushedelmistä
Appelsiini suklaakakku ja muut appelsiinileivonnaiset
Ruoka.fi: Appelsiini tuo talveen häivähdyksen aurinkoa

Kuvat: Norman Ojanen, Kristiina Kurronen, Jorma Marstio, Mirva Kakko ja Jarmo Wright

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Raikkaat limettireseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X