Raikkaat marjaherkut

Tyrni, lakka ja karpalo ovat voimakkaan makuisia kotimaisia marjoja. Tutustu luonnonmarjoihin Kotilieden resepteillä.

Oranssinvärisiä tyrnimarjoja saadaan piikkisestä tyrnipensaasta, joka kasvaa karuillakin alueilla Ahvenanmaalla ja länsirannikolla. Marjoissa on paljon c-vitamiinia.

Makea jälkiruoka, tyrnimarjajäädyke tehdään kätevästi tyrnimehusta. Tyrnikiisseli tarjoillaan vuohenjuuston kera.

Parsan seuraksi sopii tyrnivoikastike, joka maustetaan sitruunalla ja hivenellä cayennepippuria. Kauniin oranssi kastike kruunaa vihreän parsan.

Lakka tunnetaan myös nimillä hilla ja suomuurain. Se kasvaa koko Suomessa soilla, korvissa ja rämeillä. Lakka sisältää paljon a- ja c-vitamiinia.

Lakkakakun täytteeseen voi käyttää tuoreiden marjojen sijasta myös lakkahilloa. Lakkaleivokset täytetään lakkahillolla ja koristellaan runsaasti tuoreilla lakoilla.

Kodin lakkasydämessä yhdistyvät lakat, mustaherukat ja sinihomejuusto.

Karpalo kasvaa soilla koko Suomessa. Karpalo sisältää luontaista säilömisainetta bentsoehappoa.

Perinteiset sokeroidut karpalot valmistetaan munanvalkuaisesta ja tomusokerista. Karpalotortun pohja tehdään grahamkekseistä ja täyte hyydytetään liivatteella.

Karpalojäädyke on kätevä valmistaa etukäteen, sillä se vaatii vähintään kuusi tuntia pakastamista ennen tajoilua. Karpaloherkku saa ihanan kuorrutuksen valkosuklaa-vaniljakastikkeesta.

Amerikkalaisessa karpalokakussa karpalot laitetaan taikinaan jäisinä, jotta ne eivät ehdi värjätä taikinaa ja pysyvät paremmin kypsymisen aikana koossa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Raikkaat marjaherkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X