Ranskalainen sipulikeitto, juures-lihapata ja 7 muuta lämmittävää talviruokaa loppiaiseksi

Perinteisesti loppiainen on päättänyt joulunajan ja pöytään on katettu jouluruokien rippeet. Jos tähteen on jo syöty viimeistä murua myöten tai ajatus jouluruoista ei enää tammikuussa innosta, valmista pöytään lämmittävää talviruokaa. Poimi reseptit tuhteihin patoihin, höyryävän kuumiin keittoihin ja helppoihin vuokaruokiin tästä.

Höyryävän kuuma keitto pitää lämpimänä

Ranskalainen, gratinoitu sipulikeitto on lohturuokaa parhaimmillaan ja myös pariisilaisten perinteistä yöruokaa. Höyrävän kuuma ja makeaksi muhinut soppa maistuu erityisen hyvältä kylmänä vuodenaikana. Täydellinen sipulikeitto syntyy, kun karamellisoit sipulit huolella, lorautat liemeen tilkan konjakkia ja kuorrutat keiton vaalealla leivällä ja aromikkaalla gruyére-juustolla.

Resepti: Ranskalainen sipulikeitto

espanjalainen chorizo-perunakeitto

Tässä keitossa on potkua! Espanjalaisvaikutteinen makkarakeitto tehdään mausteisesta chorizo-makkarasta. Lisää liemen joukkoon tujaus makeaa paprikajauhetta ja tuoretta chiliä tuomaan lisälämpöä. Chorizo-perunakeiton viimeistelee yrttihakkelus mantelista ja persiljasta.

Resepti: Espanjalainen chorizo-perunakeitto

kookos-tofulaksa

Aasialaisvaikutteinen kookos-tofulaksa maistuu myös kasvissyöjille. Punaisen currytahnan maustama ja kookosmaidon lepyttämä liemi saa ruokaisuutta nuudeleista, pähkinöistä ja tofusta. Jos tofu ei kuulu suosikkeihisi, voit korvata sen esimerkiksi paistetuilla broilerisuikaleilla.

Resepti: Kookos-tofulaksa

Tuhti pataruoka on talviruokaa parhaimmillaan

juures-lihapata

Hissukseen hautunut liha-juurespata on jäänsärkijäruokaa parhaimmillaan. Porkkanasta, palsternakasta ja karjalanpaistilihasta koottu pataruoka valmistuu uunissa lähes itsekseen, kunhan varaat riittävästi aikaa muhittamiseen. Toffeemaiset mulberimarjat tuovat ruokaan uutta jujua.

Lisuke syntyy siinä sivussa, kun nostat padan viereen paahtumaan muutaman uuniperunan. Niistä valmistettu pottumuhennos on herkkua jo sellaisenaan. Kun lisäät joukkoon vielä ruskistettua voita, on maku jo ihan omaan luokkaansa.

Resepti: Juures-lihapata

maalaiskananpoikapata

Tämä maalaiskananpoikapata on kokoelma kaikkea hyvää: aromikasta palsternakkaa, pikantteja oliiveja sekä saksanpähkinötä. Sipaise broilerin pintaan Dijon-sinappia ja hujauta pataan tilkka valkoviiniä, hunajaa sekä situunamehua. Maku hurmaa, mutta parasta on kuitenkin se, ettei ruokaa tarvitse haudutella puoltapäivää. Maku on kohdallaan ja liha mehevää jo vajaan tunnin muhittelun jälkeen.

Resepti: Maalaiskananpoikapata

tandoori-kvinoa-kasvispata

Bataatin muhevoittama ja garam masalan lämpimäksi maustama tandoori kvinoa-kasvispata valmistuu vikkelästi ja sopii erityisen hyvin broilerin tai liharuokien kylkeen. Kikherneet tekevät ruoasta kuitenkin sen verran täyttävän, että se sopii tarjottavaksi ihan sellaisenaankin.

Resepti: Tandoori-kvinoa-kasvispata

Laiskan kokin unelma: helppo vuokaruoka

Spagettivuoka maistuu koko perheelle.

Tämä Vappu Pimiän ohjeen mukaan valmistettu spagetti-jauhelihavuoka on erityisesti perheen pienimpien mieleen. Se syntyy sekoittamalla keskenään keitettyä spagettia sekä kerman täytelöittämää tomaattista jauhelihakastiketta. Kuorruta ruoka juustoraasteella ja nosta vartiksi uuniin. Ja kas, arkinen spagetti ja jauhelihakastike ovat saaneet ihan uuden ilmeen.

Resepti: Vappu Pimiän maistuva spagettivuoka

syksyinen_linssipata

Linssit tekevät tästä vegeherkusta ruokaisan. Ruoan juju on makeaksi paahtunut punajuuri, rapea lehtikaali sekä ruskistunut fetajuusto, jotka yhdessä muodostavat verrattoman makutrion. Nauti fetajuustoinen linssi-punajuurivuoka sellaisenaan tai liharuokien lisukkeena.

Resepti: Fetajuustoinen linssi-punajuurivuoka

soselaatikko

Päivitetty versio perinteisestä perunasoselaatikosta tulee tässä. Höyryävän kuuman perunamuusin alta paljastuu sinapin, tillin ja sitruunan maustama kermainen kalakastike. Rapu-kuha-perunasoselaatikko saa viimesilauksen itse tehdystä aiolista, joka on maustettu sitruunamehulla.

Resepti: Rapu-kuha-perunasoselaatikko

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ranskalainen sipulikeitto, juures-lihapata ja 7 muuta lämmittävää talviruokaa loppiaiseksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X