masariinit
Ruoka

Ranskalaiset leivonnaiset tulevat joulupöytään

Briossi, savariini, madeleine ja muut herkut ovat taatusti vaivanarvoisia. Ja tuovat joulun kahvipöytään eurooppalaisen tuulahduksen.

Mantelit, pähkinät, suklaa sekä hedelmät ja marjat maistuvat ranskalaisissa klassikkoleivonaisissa. Vaikka leipomiseen voi mennä aikaa vähän kauemmin kuin tavallisesti, kannattaa näitä herkkuja kokeilla.

Vaihtelua joulupöydän pikkuleipiin saat tekemällä vaikkapa financier-leivoksia, joiden maun salaisuus on ruskistetussa voissa. Toinen ihana herkkupala on masariini. Niiden ominaismaun tuo kasvasmanteli, joka on tuttu Runeberginleivoksista.

financier-leivos
Financier-leivoksissa maistuu vienosti appelsiini.

Leivosten ystävät herkuttelevat jouluna madeleineilla tai florentiineilla. Madeleinet maistuvat perinteisesti teekupposen seurana. Suklaiset ja ruoskuvan pähkinäiset florentiinit puolestaan karkottavat makeannälän suuremmaltakin herkkusuulta.

Jos näistä ei vielä ole löytynyt suosikkia, niin kannattaa kokeilla briosseja. Pikkuvuoassa kypsennetyt voiset briossit ovat taatusti elämys. Kaiken takana on sinnikäs alustaminen ja kohottaminen eli niistä ei kannata tinkiä.

briossit
Briossit sopivat vaikka jälkiruoaksi joululounaalle.

Toisenlaista makumaailmaa edustaa clafoutis-pannukakku, johon voi upottaa hedelmiä oman maun mukaan: persikoita, aprikooseja, omenanpaloja tai vaikka tummia kirsikoita.

Kakkujen ystävä valitsee ranskalaisisra klassikoista ehkä savariinin, joka on vehnäsen ja kakun välimuoto. Se kostutetaan meheväksi ja tarjoillaan hedelmien ja kermavaahdon kera.

Joulukahveille sopii myös suklaakakku. Ranskalainen versio siitä on sisältä pehmeä, monesti jopa valuva. Kakku tarjoillaan kermavaahdon kanssa.

savariini
Savariini saa seurakseen viinirypäleitä, omenaviipaleita ja muita hedelmiä.

Lisää herkullisia ohjeita: Tee pieniä herkkupaloja lahjaksi Appelsiinikakku ja yhdeksän muuta gluteenitonta jouluherkkua Pähkinä kuuluu joulun leivonnaisiin Ruoka.fi: Ihan itse leivoin – joulukakut helposta vaativaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ranskalaiset leivonnaiset tulevat joulupöytään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.