Ruoka

Raparperijuoma on raikas valinta janoon ja juhlien alkumaljaksi – kokosimme ihanimmat mehut, boolit ja drinkit

Raparperijuoma syntyy kirpakoista raparperinvarsista. Se voi olla hellepäivien raikas janojuoma, puutarhakutsujen hurmaava booli sekä syksyn varalle säilötty, kesän makuinen raparperimehu.

Raparperijuoma tuo kesän kielelle. Se on helppo valmistaa ja virkistää niin kuumana kesäpäivänä kuin sateisella säälläkin. Värinsä puolesta heleän punainen juoma sopii kivasti kesäjuhlien väripilkuksi sekä raikkaaksi alkumaljaksi, mutta yhtä lailla se toimii myös aivan ihana janojuoma retkillä tai virkistäjänä kuumana kesäpäivänä.

Raparperi tuottaa yleensä useamman sadon kesässä, joten siitä riittää hyvin mehuksi asti. Ensimmäiset toukokuussa kasvimaan perukoilta pilkistävät nuoret varret pilkotaan tietysti piirakan täytteeksi. Myöhemmin kesällä raaskii varsia pilkkoa reilummin myös muuhun käyttöön. Raparperijuoma on satoisalle raparperille oiva sijoituskohde. 

Raparperimehu on tietysti klassikko, mutta raparperista syntyy myös monta muuta raikasta janonsammuttajaa. Tarjoa raparperijuoma boolina, somana alkumaljana tai alkoholittomana hellepäivän virkistäjänä.

Raparperijuoma: mehut 

Kesän maun saa säilöttyä pulloon, kun valmistaa raparpereista mehua. Punaisia raparperinvarsia käytettäessä mehusta tulee raikkaan roseenväristä juomaa, vihertävistä varsista sävyltään hieman vaaleampaa. 

Raparperihöyrymehun ja inkiväärillä maustetun raparperimehun valmistamiseen tarvitaan mehustin, mutta keitetty raparperimehu sekä raparperi-mansikkamehu valmistuvat kattilassa keittämällä.

Mausta raparperimehu haluamallasi tavalla esimerkiksi mintulla, vaniljalla, kanelilla tai inkiväärillä ja lisää sokeria oman makusi mukaan. Mansikka on raparperin klassikkomakupari, mutta yhtä hyvin raparperin kanssa voi parittaa myös vadelman.

Raparperijuoma alkoholipitoisena

Raparperimehu on maukasta sellaisenaankin hörpittynä, mutta sopii myös juomasekoitusten pohjaksi. Esimerkiksi isoon kannuun raparperimehusta sekoitettu booli on kätevä juoma rennoissa kesäjuhlissa, joissa vieraita on useampi. Sekoita maukas kesäjuoma raparperimehusta, mansikoista, mansikkalikööristä ja sitruunasoodasta. Mansikkainen raparperibooli sopii vaikka puutarhajuhlissa tarjottavaksi.

Jos kaipaat boolia hienostuneempaa tarjottavaa tarjoa raparperijuoma drinkin muodossa. Valmiista raparperimehusta ja kuohuviinistä syntyy keväinen alku- tai onnittelumalja. Alkoholittoman version juomasta saat pidentämällä sen sitruunalimonadilla tai kivennäisvedellä.

Sokeroidusta raparperimehusta tai raparperilikööristä sekä kuohuviinistä sekoitettu raparperi-kir sopii vaikka juhannusjuhlien alkumaljaksi. Voit tehdä raparperiliköörin itse tai ostaa valmiina Alkosta.

Alkoholittomat raparperijuomat

Alkoholittomat juhlajuomat maistuvat ihan jokaiselle ja sopivat niin juhlajuomaksi kuin kesäpäivän virkistäjäksikin. 

Alkoholiton raparperibooli on loistava tarjottava puutarhajuhlissa. Yhtä hyvin kesäjuhlien juomaksi sopii myös alkoholiton raparperi-mansikkasangria

Raparperimehusta, kivennäisvedestä ja sitruunasoodasta sekoitettu nopea raparperijuoma muuntuu hetkessä juhlavaksi, kun sen tarjoaa kuplivana ja kylmänä korkeista lasimaljoista. 

Simaa kannattaa keittää muulloinkin kuin vappuna. Esimerkiksi hellepäivänä virkistää ihanasti Josefinan kesäjuoma, joka valmistetaan raparperista ja mustikoista siman tapaan. Tee myös raparperisimaa ja koristele se ennen tarjoilua esimerkiksi mansikkaviipaleilla sekä tuoreilla mintun lehdillä. 

Raikkaaseen koivunlehti-raparperijuomaan voi koivunlehtien sijaan myöhemmin kesällä hyödyntää myös mustaherukanlehtiä.

Lue myös Anna.fi: Raparperi hurmaa jäätelössä, fetapaistoksessa, marenkikakussa… Tässä ovat kesän ihanimmat makeat ja suolaiset raparperireseptit!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raparperijuoma on raikas valinta janoon ja juhlien alkumaljaksi – kokosimme ihanimmat mehut, boolit ja drinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.