ravun syönti
Ideoita ruoanlaittoon

Rapujen syöntiohjeet - katso helpot niksit ravun kuorimiseen

Ravut syödään sormin. Koko illan kestävä askartelu ravun kuorien, päiden ja panssareiden kanssa on hauskaa puuhaa. Katso tästä selkeät, kuvalliset ohjeet ja harjoittele oma tyylisi. Ravun syönnissä maiskuttelu ja hidas nautiskelu ovat sallittuja. 

Kotimaisista tuoreista ravuista nautitaan aina ajan kanssa herkutellen. Rapujen nauttiminen on sotkuista puuhaa, sillä saksiniekat syödään käsin. Rapupöytään varataankin runsaasti paperilautasliinoja sekä usein myös jokaiselle oma rapukauluri ja käsihuuhtelumalja.

Lue myös: Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!

Rapujen lisäksi tarjotaan yleensä paahtoleipää, voita ja hienonnettua tilliä, joista jokainen juhlija voi itse koota herkullisia leipiä. Pöytään katetaan kaikille rapu- ja leipälautaset sekä rapu- ja voiveitsi.

Lue myös: Rapujuhlien menu ja vinkit onnistuneisiin juhliin

Miten rapu syödään?

Rapujen syömisessä hyvä apuväline on rapuveitsi. Se on tylsä lyhytteräinen veitsi, jonka terän keskellä on reikä ravun saksien katkaisua varten. Pöytäetiketin mukaan se on ainoa veitsi, jonka saa myös laittaa suuhunsa. Joissakin veitsissä on myös rapuneula, jonka avulla ravun liha on helpompi kaivaa ulos.

Saksiniekkojen syönti on sotkuista, joten rapupöytään on hyvä varata runsaasti lautasliinoja, rapukauluri sekä kullekin pieni, sitruunalohkoilla koristeltu vesiastia käsien huuhtomista varten.

 

1. Tee pisto rapuveitsellä pään ja kilven väliin ja leikkaa kilpeen viilto. Imaise liemi viillosta.

2. Irrota ravun jalat ja sakset. Ota saksesta tukeva ote ja napsauta ensimmäisestä nivelestä. Poista saksen pieni haara. Katkaise saksenpää rapuveitsellä ja imaise reiästä mehut suuhun. Imeskele jaloista liemi.

3. Halkaise isompi saksenpää rapuveitsellä ja irrota saksista liha. Kokoa irrottamiasi herkkupaloja paahtoleivälle tai nauti herkkupalat samantien.

4.  Ota kiinni selkäpanssarista silmien takaa ja väännä panssari irti kokonaisena. Selkäpanssarin sisäpinnalta voi raapia herkullista rapuvoita. Naaraissa on myös herkullista mätiä. Kaavi herkullinen rapuvoi kuoripanssarin alta veitsellä suuhun. Imaise keskivartalosta liemi. Poista vihreä, kitkerä sappirakko.

5. Irrota pyrstö keskivartalosta kiertämällä tai vääntämällä ja avaa pyrstö rapuveitsen avulla tai sormin.

6. Suorista pyrstö ja leikkaa panssari auki toisesta sivusta nivel niveleltä rapuveitsellä. Poista kuoret vetämällä pyrstöliha irti kuoresta ja poista samalla suoli, pyrstön pinnassa kulkeva musta juova. Tämän jälkeen pyrstö on valmis nautittavaksi.

Rapua voi syödä joko sitä mukaa, kun pyrstölihat irtoavat tai vaihtoehtoisesti pyrstön ja saksien lihat voi koota paahtoleivälle ja nauttia tillisilpun kanssa.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rapujen syöntiohjeet - katso helpot niksit ravun kuorimiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.