Ruoka

Rapulajit tutuiksi - tunnetko sinä nämä?

Tuoretiskin lisäksi kaupan pakastealtaista löytyy laaja valikoima rapuja. Katso tästä mikä rapu sopii mihinkin. Kokosimme tarjolle vinkkejä ja reseptejä ravunystäville.

Tuoreiden äyriäisten käsittely vaatii huolellisuutta. Äyriäisten on oltava erittäin tuoreita, joten parhaimmillaan ne ovat elävinä. Kotona niitä kannattaa säilyttää jääkaapissa märän kankaan alla. Ne pysyvät hengissä viileässä 1–2 vuorokautta, mutta jos suinkin mahdollista, valmista ne ruoaksi jo ostopäivänä.

Lue myös: Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!

Äyriäiset maistuvat toki pakastettuinakin, kunhan niitä ei kypsennetä liikaa. Äyriäiset kannattaa sulattaa jääkaapissa pakkausten ohjeiden mukaan, eikä niitä saa pakastaa uudelleen. Sulaneina ostetut äyriäiset on hyvä valmistaa ruoaksi jo ostopäivänä.

Täplärapu ja jokirapu

Jokirapu

Jokirapu elää Suomessa luonnonvaraisena. Sillä on pehmeämpi kuori kuin vesistöihimme istutetulla täpläravulla. Täpläravun tunnistaa saksien vaaleista täplistä. Se kasvaa sukukypsäksi jokirapua nopeammin ja kestää rapuruttoa paremmin. Tyypillisesti vihertävän- tai sinertävänruskeat tuoreet ravut muuttuvat keitettäessä punertaviksi. Jokirapu ja täplärapu maistuvat samanlaisilta.

Rapujen keittäminen, ravut menossa kattilaan
Mittaa vesi, suola ja sokeripalat isoon, noin 10-15 litran kattilaan. Lisää veteen puntti tilliä. Kotikeittiössä pieni määrä eläviä rapuja kannattaa pudotella yksitellen kilpi edellä kiehuvaan liemeen.

Kotimaisista tuoreista ravuista nautitaan aina ajan kanssa herkutellen. Rapupöytään varataan runsaasti paperilautasliinoja, ja jokaiselle voi hankkia myös oman rapukaulurin. Pöytään katetaan kaikille rapu- ja leipälautaset sekä rapu- ja voiveitsi. Koska ravut syödään käsin, kata jokaiselle vielä käsihuuhtelumalja. Valitse lasit juomien mukaan. Laita rapujen lisäksi tarjolle paahtoleipää, voita ja hienonnettua tilliä, joista jokainen juhlija voi koota herkullisia leipiä.

Lue myös: Rapujuhlien menu ja vinkit onnistuneisiin juhliin

Kokeile näitä: Keitety ravut Jokirapukeitto Pernod Jokirapu-caesarsalaatti

Merirapu

Merirapu

Merirapu eli keisarihummeri eli ”scampi” on kapeasaksinen ja muistuttaa hieman suomalaista jokirapua. Meriravun kaunis lohenpunainen väri säilyy keitettäessä. Merirapua kutsutaan myös langustiiniksi.

Kokeile näitä: Liemi pakastetuille ravuille Judy McIlhenny’n rapumuhennos

Hummeri

Hummeri

Äyriäisten kuninkaaksi nimitettyä hummeria saa välillä meillä tuoreenakin. Vihreänruskea tuore hummeri muuttuu kypsennettäessä hehkuvanpunaiseksi. Keitettäessä se vetää pyrstönsä alleen, mistä tietää sen tuoreeksi. Useimmiten hummerit myydään keitettyinä ja pakastettuina. Hummerin liha on kiinteää, vähärasvaista ja hyvin maukasta.

Kokeile näitä: Fenkoligratinoitu hummeri kahdelle Hummerikeitto Hummerisalaatti

Pohjankatkarapu

Pohjankatkarapu

Pohjankatkarapu on yleisin Pohjoismaissa käytetty katkarapu, joka elää Jäämeressä sekä Tyynenmeren ja Atlantin kylmissä osissa. Pohjankatkaravut pyydystetään troolaamalla, ja ne keitetään ja pakastetaan usein jo kalastusaluksilla. Pohjankatkaravut myydään useimmiten pakasteina.

Kokeile näitä: Kookos-katkarapukeitto Mausteinen katkarapucurry Katkarapupasta

Jättikatkarapu

Jättikatkarapu

Lämpimistä valtameristä pyydetyt jättikatkaravut ovat yleensä noin kymmensenttisiä, mutta ne voivat kasvaa kookkaammiksikin. Jättikatkaravut elävät makeissa merivesissä ja lämpimissä järvi- ja jokivesissä. Tropiikissa niitä viljellään myös ravinnoksi. Jättikatkarapuja kutsutaan toisinaan myös tiikeriravuiksi erään jättikatkarapulajikkeen juovikkaan kuoren mukaan.

Kokeile näitä: Keväinen rapusalaatti Katkaraputempurat Rapushotti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rapulajit tutuiksi - tunnetko sinä nämä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.