Ruoka

Ravintolavinkit New Yorkiin

New Yorkin herkkujen runsaudensarvessa amerikkalaiset perinteet sekoittuvat etnovaikutteisiin. Ota talteen vinkkimme.

River Cafén maisema

Reilua ruokaa delissä

Tuhtia purtavaa tarjoavat edulliset juutalaisdelit ovat erityisen tyypillisiä Manhattanin Lower East Sidella, jonne siirtolaisten virta aikanaan valui Euroopasta. Niiltä ajoilta pystyssä on vuonna 1888 perustettu Katz’s Delicatessen. Neljännesvuosisata sitten paikka sai pyhiinvaeltajia leffahulluista, kun se esiintyi hittikomediassa Kun Harry tapasi Sallyn (1989). Paikan tunnetuin annos on muhkea pastramivoileipä. Myös hampurilaiset sammuttavat kiljuvan nälän.

Katz’s Delicatessen, 205 E Houston St

Katz's Delicatessen

Vinkki: Afroamerikkalaiseen keittotaitoon perustuvat soul food -ravintolat ovat kiintoisa vaihtoehto tuhdin ruoan saralla. Kokeile Harlemissa sijaitsevaa Amy Ruth’sia. Useimmat ruoat ovat uppopaistettuja ja annoskoot häkellyttävät.

Amy Ruth’s, 113 W 116th St

Slurps, ostereita!

Koillisrannikon herkkuhetkiin kuuluvat merenelävät. Grand Central Terminalin Oyster Bar avattiin aseman kanssa samaan aikaan vuonna 1913. Molempien tulevaisuus kävi vaakalaudalla 1970-luvun hävittämishuumassa, mutta Jacqueline Onassiksen pontevan kampanjoinnin ansiosta kaunis rakennus säästyi. Oyster Barin kohtuuhintaisesta menusta löytyy kaikenlaista kalaa ja äyriäisiä. Osterilistalla riittää kymmeniä lajikkeita. Amerikkalaisittain pöytään tuodaan sitruunan ja punasipulivinaigretten lisäksi ketsuppia ja Tabasco-kastiketta.

Oyster Bar, 89 E 42nd St

Oyster Bar

Vinkki: Voit bongata arkisin kello 16-20 Happy Hour -tarjouksia, joissa edullisten juomien kaveriksi saa ostereita usein dollarin kappalehintaan. Kokeile kalaravintola Sel de Meriä Brooklynin trendikkäässä Williamsburgissa tai Contradaa Manhattanin kaakkoiskulmassa.

Sel de Mer, 374 Graham Ave
Contrada, 84 E 4th St

Mimosoja & munakasta

Mitään ateria tuskin on newyorkilaisempi kuin viikonloppubrunssi. Ruoalla ei kikkailla, vaan brunssilla nautitaan eri tavoin valmistettuja munaruokia. Liki joka brunssiravintola kauppaa appelsiinimehusta ja kuohuviinistä sekoitettuja Mimosoja sekä tuhdimpia Bloody Maryja. Mainio paikka nautiskella brunssista ja Manhattanin tyyliniekkojen katselemisesta on Keskuspuiston etelälaidalla sijaitseva Sarabeth’s. Sen omeletit ovat kuohkeita ja pannukakut tarjotaan tuoreiden marjojen kera. Kaunis kattaus viimeistelee ylellisen vaikutelman.

Sarabeth’s, 40 Central Park S

Sarabeth'sin omeletti

Vinkki: Haluatko vastinetta valuutallesi? Hurauta metrolla Williamsburgiin, jossa voit nauttia alle parilla kymmenellä dollarilla brunssin Kellogg’s Dinerissa – nimen yhteneväisyys maineikkaan maissihiutalevalmistajan kanssa on kuulemma silkkaa sattumaa. Hintaan kuuluu mojova omeletti tai uppomunaannos, leipää, hedelmäsalaatti, kahvia sekä valintasi mukaan Mimosa, Bloody Mary tai tuoremehu.

Kellogg’s Diner, 514 Metropolitan Ave

Menneen ajan hohdetta

F. Scott Fitzgeraldin kirjoittaman Kultahatun (1925) ratkaiseva kohtaus sijoittuu luksushotelli New York Plazaan. Legendaarisen hotellin käytäviä ovat kuluttaneet niin The Beatles kuin Marilyn Monroekin. Hotellin Palm Court -ravintolassa tarjottava iltapäivätee on sangen ruokaisa ateria, joka pitää sisällään niin suolaisia herkkuja kuin kondiittorin taidonnäytteiksi sopivia leivoksiakin. Usein taustalla soi elävä pianomusiikki. Iltapäivätee lohkaisee noin 70-100 dollaria kukkarostasi, riippuen siitä montako samppanjalasillista haluat kyytipojaksi.

New York Plaza, 768 5th Ave

New York Plazan Palm Court

Vinkki: Aika kortilla? Piipahda cocktaililla perinteikkäässä Waldorf Astoria -hotellissa. Juomat maksavat kymmenestä dollarista ylöspäin, mutta ympäristö ja palvelu ovat tuhannen taalan luokkaa.

Waldorf Astoria, 301 Park Ave

Paras pöytä näköalalla

Kaupungin symboleihin kuuluvan Brooklynin sillan kupeessa sijaitsevasta River Cafésta avautuu yli East Riverin huima näköala kohti Manhattania. Ruokalistalta löytyy luksusraaka-aineita hummerista hanhenmaksaan. Valmistaudu pulittamaan alku- ja pääruoasta illallisella noin sata dollaria, lounaalla reilut 50 dollaria. Asiakkaan ei sovi lompsia tyylikkääseen ravintolaan lomavetimissä. Herroilta vaaditaan pikkutakki, naisilta tyylikäs leninki tai jakkupuku. Pöytävaraus kannattaa tehdä jo ennen matkaa.

River Café, 1 Water St

River Cafén kaunis kattaus

Vinkki: Samankaltaisesta tunnelmasta pääset nauttimaan edullisemmin Loeb Boathousen ravintolassa Keskuspuistossa. Sen edessä lainehtivalla järvellä voi myös soudella vuokraveneellä.

Loeb Boathouse, E 72nd St ja 5th Av

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/15.

Teksti: Mirva Saukkola
Kuvat: Mirva Saukkola, Hannu Tikka ja kohteet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ravintolavinkit New Yorkiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.