Ruoka

Koska ravustuskausi alkaa? Katso milloin ravut ovat parhaimmillaan!

Ravustuskausi, kesän odotetuin sesonki, alkaa aina heinäkuun 21. päivänä kello 12. Tuoreilla ravuilla voi herkutella lokakuun loppuun saakka.

Ravustuskausi on kesän odotetuimpia sesonkeja. Parhaimmillaan saksiniekat ovat kauden alkupuolella, jolloin niiden kuori on vielä pehmeää.

Lue myös: Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!

Ravustuskausi: saalis

Ravustus on eräänlaista aarteenetsintää. Kun veneen kokka on kohti kallioisen niemekkeen ruovikkoa ja rapumerta loiskahtaa lupaavasti kivikkoiseen rantaveteen, toiveet ovat korkealla. Jos luoja suo, mönkii merran pohjalla kohta useampikin ruskeanharmaa saksiniekka.

Laiturilla saalis lasketaan sumppuun kerättyjen nokkosten joukkoon. Rapujuhlien antimia voi kerätä oikein säilytettyyn sumppuun muutaman päivän tai jopa kahden viikon ajan.

Lue myös: Rapujen syöntiohjeet – katso helpot vinkit rapujen kuorimiseen

Ravustuskausi juontaa kauas

Ravulla on pitkä ja kunniakas historia. Jokiravun on arveltu levinneen Suomen vesiin jääkauden jälkeen. Voi vain kuvitella, miten hämmästynyt muinaissuomalainen on ollut ensimmäisen ravun nähtyään. Ensin kummajaista pidettiinkin vain kaloille haitallisena ja pyydyksiä sotkevana haittana.

Vanhimmat Suomea koskevat muistiinpanot lienevät 1500-luvun puolivälin paikkeilta, tuolloin kuningas Kustaa Vaasa tiedusteli rapujen istutusmahdollisuuksia Ahvenanmaan vesiin.

Nykyään herkkusuiden rapupöytään kelpaavat sekä jokirapu että täplärapu, mutta naaras on urosta halutumpi saalis. Naaraan pyrstö on leveämpi, uroksella taas on kookkaammat sakset.

Katso myös: Parhaat vinkit rapujuhliin

Mistä tunnistaa jokiravun?

Himoitun jokiravun kyljessä on pään keskivartalosta erottavassa uurteessa rivi nystyröitä. Pyyntikokoisena se on noin 10-senttinen ja iältään 5-9-vuotias.

Keski- ja Itä-Suomessa esiintyvää kotimaista jokirapua kannattaa pyytää rannan tuntumassa, alle kahden metrin syvyydessä. Mutapohjaisessa vedessä rapu kaivaa itselleen kolon kivien ja puunhakojen alle.

Jokirapua voi pyytää myös käsin tai haavilla taskulampun valossa.

Täpläravun sakset ovat pulleat

Täplärapu piileksii kivikkoisissa syvänteissä. Sen sakset ovat suuremmat ja pulleammat kuin jokiravulla. Täpläravun saksien hangassa on selvärajaiset, vaaleat tai sinertävät täplät.

Etelä- ja Länsi-Suomen vesissä yleinen täplärapu kestää vesistömuutoksia jokirapua paremmin. Runsaina yhdyskuntina esiintyvä täplärapu suosii 1-10 metrin syvyisiä vesiä, joissa on suojapaikaksi sopivia kivikoita, pohjakasvillisuutta ja puunrunkoja.

Lue myös: Rapujuhlien snapsi- ja juomalaulut – Näitä hoilataan loppukesän hauskimmissa juhlissa!

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koska ravustuskausi alkaa? Katso milloin ravut ovat parhaimmillaan!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.