Anu Pentikin poronpaisti

60+
min
1
yli 60 min
  • 1
  • 1

Ainekset

noin 3 kg:n pakastettu vasanpaisti

marinadi:

1/3 rakuunaviinietikkaa (noin 1,5 dl)
2/3 (kylmäpuristettua) rypsiöljyä (noin 3 dl)
1 rkl sokeria
8 valkosipulinkynttä
1 tl erilaisia pippureita
vähän suolaa

Valmistusohje

  1. Sekoita marinadi viinietikasta ja rypsiöljystä, lisää mausteeksi sokeria, erilaisia pippureita ja ripaus suolaa. Laita poronpaisti jäisenä marinadiin muovipussiin sulamaan pariksi päiväksi viileään paikkaan. Marinadi on kätevää laittaa muovipussiin, jolloin paistia on helppoa käännellä sulamisen aikana. Jos haluat poronpaistiin valkosipulin makua, pistele paistin pintaan reikiä ja työnnä niihin valkosipulin kynnen paloja.
  2. Paina lihaan lihalämpömittari. Laita paisti uuniin mietoon 100-150 asteen lämpöön ja anna kypsyä, kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Tällöin paisti on sisältä vielä punertava.
  3. Ota paisti uunista, kiedo folioon ja anna lämmön tasaantua noin 20 minuuttia ennen paistin leikkaamista. Paistin kanssa maistuvat esimerkiksi karpalot, karpalohyytelö, vihreä parsakaali ja makeaksi imeltynyt perunalaatikko.
  • ”Tähän tapaan marinoitavaan poronpaistiin sopii parhaiten pakastettu paisti, sillä pakastaminen mureuttaa poronlihaan,” sanoo Anu. ”Poron kanssa tarjottavan kastikkeen valmistan kastikepohjasta, jota kerralla keitän ison määrän juureksista ja luista ja pakastan sopivina kerta-annoksina. Kylmänä tarjottavan paistin kastikkeeksi maustan kermaviiliä yrteillä ja roseepippurilla. Yrteiksi sopivat esimerkiksi rakuuna ja niukasti lisättynä rosmariini. Uusin ihastukseni tuoreissa yrteissä on korianteri, jota tosin täältä ei saa.”
  • Samaa marinadia Anu käyttää myös raakamarinoitavaan poronfileeseen. Marinadia levitetään paistivadille. Filee leikataan noin sentin paksuiksi viipaleiksi, jotka litistetään ohueksi vadilla, jossa ne myös maustuvat molemmin puolin. Liha saa maustua viileässä noin 3 tuntia. Tarjotaan alkupalaksi puolukoiden kanssa tai pyöreän, yrttituorejuustolla voidellun ruisleivän päällä.

 

Tunnisteet

Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
Raaka-aineet:
22.10.2007
Kotiliesi
  • 1