Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Glögijäädyke

Jouluglögistä valmistettu jäädyke maistuu portviinissä liotettujen luumujen kanssa tai tuoreiden luumujen ja marjojen kanssa.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Mausteluumut:

  • 5 dl marjamehua (esim. puolet aroniamehua ja puolet mustaherukkamehua)
  • (2 dl portviiniä)
  • 1 kanelitanko
  • muutama mausteneilikka
  • 1 laakerinlehti
  • ½-¾ dl hedelmäsokeria
  • 250 g kuivattuja luumuja

Glögijäädyke:

  • 4 dl vahvaa jouluglögiä
  • (2 dl mustaherukkamehua tai punaviiniä, 2 dl aroniamehua, kanelitanko ja muutama mausteneilikka)
  • noin 1 dl sokeria tai hedelmäsokeria
  • 1 kananmuna
  • 2 keltuaista
  • 2 liivatelehteä
  • 2 dl kuohu- tai vispikermaa

Valmistusohje

Glögijäädyke tehdään helposti näin:

  1. Kiehauta marjamehu, portviini, kanelitanko, mausteneilikat, laakerinlehti ja maun mukaan sokeria. Lisää luumut. Siirrä kattila liedeltä jäähtymään. Anna luumujen maustua liemessään seuraavaan päivään.
  2. Ellei glögi ole maultaan vahvan täyteläistä, keitä jäädykettä varten glögiä kokoon ja anna sen jäähtyä haaleaksi. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
  3. Vatkaa keltuaiset, muna ja sokeri ja lisää haalea mehu. Jätä pari lusikallista glögiä, kuumenna se ja liuota kuumaan nesteeseen kylmässä vedessä pehmenneet liivatelehdet. Kuumenna vesihauteessa koko ajan vatkaten, kunnes keltuais-mehuseos vähän sakenee ja on vaahtomaista kastiketta. Lisää liivateseos. Siirrä astia kylmään veteen tai vatiin, jossa on lunta ja vatkaa kylmäksi.
  4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kylmään seokseen. Tarkista maku. Kaada seos kakkuvuokaan, peitä foliolla ja pakasta.
  5. Leikkaa jäädykkeestä ohuita viipaleita ja tarjoa portviiniluumujen kanssa.

Glögin joukkoon voit lisätä makua antamaan punaviiniä, teetä, appelsiinimehua, sitruunamehua ja runsaammin mausteita. Maku voimistuu, jos keität glögiä kokoon avonaisessa kattilassa. Lopuksi voit lisätä appelsiinin ja sitruunan kuorta joukkoon muutamaksi minuutiksi. Siivilöi mehu.

Katso myös: Joulun parhaat jälkiruoat – näillä herkuilla hurmaat vieraasi

Lue myös Anna.fi/Ruoka: Pikkujoulujen jälkiruoat x 12


Kommentoi

Kommentoi juttua: Glögijäädyke

Sinun täytyy kommentoidaksesi.