Hämäläinen piimäjuusto

60
min
1
30-60 min
 • 1
 • 1

Ainekset

4 l kulutusmaitoa tai juustomaitoa
4 kananmunaa
1 l talouspiimää
50 g voita
1.5 tl suolaa

Valmistusohje

 1. Tämän juuston onnistumisen edellytys on se, että piimä on hapanta. Talouspiimä sopii mainiosti, mutta se saa hapantua muutaman päivän huoneenlämmössä ennen juuston valmistamista.
 2. Vatkaa kananmunat vaahdoksi ja lisää joukkoon hapan piimä.
 3. Lämmitä maito kiehumapisteeseen. Lisää kananmuna-piimäseos varovasti sekoittaen. Kytke lämpö pois, mutta anna seoksen olla vielä vähän aikaa levyllä, kunnes hera erottuu. Siirrä kattila levyltä pois.
 4. Kun hera on erottunut, nosta juustomassa reikäkauhalla siivilään. Ota talteen hera, joka on erinomainen neste leipätaikinaan.
 5. Kaada juusto kulhoon, sekoita joukkoon 50 g voita ja kääntele juustoa survimella, niin rakeisuus häviää. Mausta maun mukaan suolalla.
 6. Vuoraa kostealla sideharsolla juustomuotti eli kehlo tai siivilä ja kaada juustomassa muottiin. Taita sideharso päälle ja aseta juuston päälle paino.
 7. Pidä juusto yön yli viileässä ja kumoa tarjolle.
 8. Jos haluat paistaa juuston hämäläiseen tapaan, voitele juusto munalla tai voilla ja paista nopeasti kuumassa, noin 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kullankeltaista väriä. Perinteiseen tapaan juusto paistettiin olkien päälle uunissa. Uunin on oltava kuuma ja paistoaika lyhyt, muuten juusto menettää muotonsa.

Tunnisteet

Ateriatyyppi:
10.04.2007
Kotiliesi
 • 1