Hämäläinen piimäjuusto
Hämäläinen piimäjuusto on perinteinen pitopöydän tarjottava. Piimäjuustot ovat Hämeen vanhimpia juustoja ja suosittuja edelleen.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
Hämäläinen piimäjuusto
- 4 l kulutusmaitoa tai juustomaitoa
- 4 kpl kananmunaa
- 1 l talouspiimää
- 50 g voita
- 1.5 tl suolaa
Valmistusohje
Hämäläinen piimäjuusto valmistetaan näin:
- Hämäläinen piimäjuusto onnistuu, kun piimä on hapanta. Talouspiimä sopii mainiosti, mutta se saa hapantua muutaman päivän huoneenlämmössä ennen juuston valmistamista.
- Vatkaa kananmunat vaahdoksi ja lisää joukkoon hapan piimä.
- Lämmitä maito kiehumapisteeseen. Lisää kananmuna-piimäseos varovasti sekoittaen. Kytke lämpö pois, mutta anna seoksen olla vielä vähän aikaa levyllä, kunnes hera erottuu. Siirrä kattila levyltä pois.
- Kun hera on erottunut, nosta juustomassa reikäkauhalla siivilään. Ota talteen hera, joka on erinomainen neste leipätaikinaan.
- Kaada juusto kulhoon, sekoita joukkoon 50 g voita ja kääntele juustoa survimella, niin rakeisuus häviää. Mausta maun mukaan suolalla.
- Vuoraa kostealla sideharsolla juustomuotti eli kehlo tai siivilä ja kaada juustomassa muottiin. Taita sideharso päälle ja aseta juuston päälle paino.
- Pidä juusto yön yli viileässä ja kumoa tarjolle.
- Jos haluat paistaa juuston hämäläiseen tapaan, voitele juusto munalla tai voilla ja paista nopeasti kuumassa, noin 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kullankeltaista väriä. Perinteiseen tapaan juusto paistettiin olkien päälle uunissa. Uunin on oltava kuuma ja paistoaika lyhyt, muuten hämäläinen piimäjuusto menettää muotonsa.
Katso myös: Itse tehty juusto: Katanjanmarjalla ja rosmariiniinillä maustettu piimäjuusto
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Pehmeä jogurttijuusto
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hämäläinen piimäjuusto