Hapankaali

60+
min
yli 60 min

Ainekset

8 kg juuri korjattua, kiinteää keräkaalia
120 g merisuolaa
(1-2 dl heraa)
noin 500 g porkkanaa tai omenaa
(1/2 dl kuminaa tai katajanmarjoja)

Valmistusohje

  1. Huuhtele kaalit, poista vahingoittuneet lehdet ja koverra puumainen kanta pois. Leikkaa kaalit terävällä veitsellä tasaisiksi suikaleiksi tai käytä monitoimikoneen vihannesleikkuria.
  2. Nuiji kaalia puhtaalla survimella sangossa tai pieninä erinä muussa sopivassa astiassa, kunnes se mehustuu.
  3. Lado 10 litran vetoiseen käymisastiaan kerroksittain kaalia, omenalohkoja tai karkeaa porkkanaraastetta, suolaa ja mausteita vuorotellen. Paina ainekset mahdollisimman tiiviisti astiaan. Hera ei ole välttämätöntä, mutta se nopeuttaa käymistä. Herraa saa suodattamalla esimerkiksi kahvinsuodatinpussissa huoneenlämpöistä piimää tai viiliä.
  4. Peitä kaalisuikaleiden pinta kaalinlehdillä tai voipaperiarkilla. Pane päälle niin raskas paino, että liemi peittää kaalin. Peitä astia kannella tai muovikelmulla. Hapatusruukussa vesilukko estää ilman pääsyn astiaan.
  5. Anna kaalin käydä aluksi 2-3 vuorokautta 20-24 asteen lämmössä. Siirrä astia sen jälkeen viileään, 15-18-asteiseen paikkaa pariksi viikoksi. Seuraa käymistä päivittäin. Kuori muodostuva vaahto pois.
  • Apteekista saatavalla pH-paperilla voit mitata happamuuden nousua. Arvon on oltava alle 4,1 ja vasta sitten hapaankaali voidaan siirtää kylmävarastoon. Ihanteellinen varastoimislämpötila on +4 astetta. Jollei ole viileää säilytyspaikkaa, kaalin voi pakastaa.
  • Hapankaalin voi valmistaa myös punakaalista.

Tunnisteet

Ateriatyyppi:
Raaka-aineet:
12.05.2007
Kotiliesi