Lammasvartaat
Paahtopaistista tehdyt lammasvartaat paistuvat nopeasti vaikka grillissä. Tarjoa ne sahramikastikkeen, hummuksen ja leivän kanssa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
Ainekset
Lammasvartaat
- 600-800 g lampaan paahtopaistia
- 2 tl suolaa
Mausteseos
- 2 rkl ras el hanout -mausteseosta
- 6 valkosipulinkynttä
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 4 rkl oliiviöljyä
Sahramikastike
- 4 dl maustamatonta jogurttia
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 appelsiinin puristettu mehu
- 1 tl juoksevaa hunajaa
- 1 tl suolaa
- 1/5 tl sahramia
Lisäksi
- 4 isoa lituskaista rieskaa tai muuta helposti täytettävää leipää
- 150 g hummusta esim. punajuurihummusta (Baba’s)
Valmistusohje
Lammasvartaat tehdään helposti näin:
1. Leikkaa 600-800 grammaa lampaan paahtopaistia sopiviksi suupaloiksi ja laita palat muovipussiin.
2. Hienonna kaikki mausteseoksen ainekset eli kaksi ruokalusikallista ras el hanout -mausteseosta, kuusi valkosipulinkynttä, teelusikallinen rouhittua mustapippuria ja neljä ruokalusikallista oliiviöljyä morttelissa sileäksi. Lisää mausteet ja öljy muovipussiin lihojen kanssa ja sulje pussi. Puristele pussia, että jokaiseen lihapalaan tarttuu mausteita. Anna maustua yön yli jääkaapissa.
3. Työnnä lihapalat vartaisiin.
4. Esivalmistele kaikki muut tarjolle tulevat ruoat valmiiksi ja paista lopuksi vartaat juuri ennen syömistä.
5. Tee sahramikastike valmiiksi. Hienonna valkosipuli ja sekoita se neljään desilitraan maustamatonta jogurttia. Purista appelsiinista mehu ja kuumenna se mikrossa. Sekoita lämpimän mehun joukkoon viidesosa teelusikallinen sahramia, teelusikallinen suolaa ja teelusikallinen juoksevaa hunajaa. Sekoita se kastikkeen joukkoon. Nosta jääkaappiin odottamaan.
6. Paista lammasvartaat 250 asteessa uunin ylätasolla grillivastuksen alla noin 10 minuuttia. Käännä vartaita välillä. Liha saa jäädä roseeksi sisältä. Paista pidempään, jos haluat kypsää lihaa. Mausta kahdella teelusikallisella suolaa juuri ennen syömistä.
7. Ota neljä lituskaista rieska tai muuta helposti täytettävää leipää. Levitä rieskan päälle 150 grammaa hummusta ja sahramikastiketta. Lisää kuuma liha ja bulgursalaattia, syö lammasvartaat heti.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 7/2023.
Lue myös Anna.fi: Lampaankyljykset
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lammasvartaat