Kalastajan kakku

60+
min
yli 60 min

Ainekset

Vuokaleipä:

6 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
0.5 dl öljyä tai sulatettua voita
1 tl suolaa
1 dl vehnänleseitä
1 dl ohrajauhoja
noin 13 dl vehnäjauhoja

Täyte 1:

150 g ruodotonta lämminsavulohta
1 dl ranskankermaa
1/2 sipulia hienona silppuna
1 maustem. valkopippuria
0.5 tl aromisuolaa

Täyte 2:

100 g voileipämargariinia
2 kovaksi keitettyä munaa
1/2 nippua ruohosipulia
0.5 tl sitruunapippuria
5 tippaa tabascoa
maun mukaan Herbamarea

Kuorrutus ja koristelu:

100 g tuorejuustoa (esimerkiksi pippuri-tilli, kurkku-tilli tai katkarapu tai yrtti)
0,5-1 dl ranskankermaa
100 g kylmäsavustettua lohta ohuina viipaleina
100 g kuorittuja katkarapuja
tuoretta kurkkua, tilliä

Valmistusohje

  • Käytä valmista vuokaleipää tai leivo leivät itse:
  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, rasva, leseet, ohrajauhot ja enin osa vehnäjauhoista. Vaivaa taikina kimmoisaksi, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta. Lisää jauhojen määrää, mikäli taikina on liian löysää, mutta taikinasta ei saa tulla liian kovaa. Nostata leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
  2. Vaivaa taikinaa uudelleen leivinpöydällä kimmoisaksi ja jaa taikina kahteen osaan. Laita kahteen 1,5 litran vetoiseen pitkänomaiseen vuokaan. Nosta vielä noin 30 minuuttia.
  3. Paista 200 asteessa uunin alaosassa kypsäksi noin 35 minuuttia. Kumoa vuoasta ritilälle, peitä leivinliinalla ja anna jäähtyä.
  4. Pohjat on hyvä leipoa päivää tai paria ennen täyttämistä. Taikinasta on helppoa leipoa itse hyviä vuokaleipiä. Leikkaa leivät pitkittäin noin 1 cm paksuiksi leivän mittaisiksi viipaleiksi.
  • Kostutus: keitä lohennahkaa noin 2 dl:ssä vettä muutaman minuutin ajan ja siivilöi liemi.
  1. Sekoita täytteiden aineet keskenään.
  2. Levitä leipäviipaleet työpöydälle voipaperin päälle ja kostuta pullasudilla sivellen lohennahan keitinliemellä. Levitä täytteitä vuorotellen neljälle leipäviipaleella ja kokoa ne päällekkäin. Nosta viides viipale päällimmäiseksi. Kiedo voipaperiin, laita muovipussiin ja pidä jääkaapissa kevyen painon alla noin vuorokauden ajan. Tässä vaiheessa voi voileipäkakun myös pakastaa. Jos pakastat kakun, ota se jääkaappiin sulamaan juhlia edeltävänä päivänä.
  • Kuorrutus ja koristelu:
  1. Pehmennä tuorejuusto kulhossa esimerkiksi sähkövatkaimella ja lisää ranskankermaa. Levitä seos voileipäkakun päälle ja reunoille.
  2. Koristele kylmäsavulohiruusukkeilla, katkaravuilla, ohuilla kurkkuviipaleilla ja tillillä.
  • Ohje: Ulla Rytioja, Kokkola

Tunnisteet

Avainsanat:
Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
Raaka-aineet:
23.05.2007
Kotiliesi