Karpalojäädyke
Karpalojäädyke on näyttävä jälkiruoka, jonka voi tehdä hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan tarjoilua.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Gluteeniton
Ainekset
Karpalojäädyke:
- 4 keltuaista
- 1 1/3 dl sokeria
- 4 valkuaista
- ¼ tl suolaa
- 5 dl kuohukermaa
- 2-4 dl soseutettuja karpaloita
Valmistusohje
Karpalojäädyke valmistuu helposti näin:
1. Vatkaa keltuaiset ja 0,8 dl sokeria vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset, ripaus suolaa ja loput sokerista kovaksi vaahdoksi. Vatkaa vielä erikseen kerma vaahdoksi. Sekoita vaahdot keskenään varovasti nostellen, muttei enää vatkaten. Lisää karpalosurvos. Tarkista maku.
2. Kaada vaahto kylmällä vedellä huuhdottuun jäädyke- tai kakkuvuokaan. Peitä karpalojäädyke kelmulla ja pakasta vähintään 6 tuntia.
3. Kumoa karpalojäädyke tarjoiluvadille. Ellei jäädyke irtoa, kasta vuoka hetkeksi veteen ja irrota jäädyke reunoista. Koristele jäädyke karpaloilla tai sokeroiduilla karpaloilla.
4. Karpalojäädykkeen kera maistuu karpalokastike: Soseuta ja siivilöi karpalot. Mausta tomusokerilla ja karpaloliköörillä.
Vinkki: Voimaa ja väriä karpalojäädykkeeseen saat, kun lisäät karpalosurvosta kaksinkertaisen määrän. Lisää survokseen tällöin enemmän sokeria. Jäädyke pysyy paremmin kiinteänä sulaessaan, jos lisäät pari hyvin liotettua, kuumaan mehutilkkaan liuotettua liivatelehteä.
Lue myös: Joulun parhaat jälkiruoat – näillä herkuilla hurmaat juhlavieraasi
Lue myös Anna.fi: Näin teet herkullisen karpalo-valkosuklaamoussen
Kommentoi
Kommentoi juttua: Karpalojäädyke
Olipa suuri annos jäädekemassaa!
Kuinka monelle hengelle ohje on alunperin tarkoitettu?