Luumupitko
Sahramilla maustetusta luumupitkotaikinasta teet yhden ison tai kaksi pienempää pitkoa. Tee yksi itsellesi ja anna toinen vaikkapa ystävällesi!
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 1 annos
Ainekset
Pullataikina::
- 100 g voita tai margariinia
- 2.5 dl maitoa
- 25 g hiivaa
- 1 ps (0,5 g) sahramia
- 3 rkl haaleaa vettä
- ¼ tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- noin 8 dl vehnäjauhoja
täyte:
- 2 dl paistonkestävää luumumarmeladia
- 1 rs (65 g) sokeroituja appelsiinikuoripaloja
- 100 g rouhittuja pekaanipähkinöitä
voiteluun:
- 1 kananmuna
pinnalle:
- raesokeria
Valmistusohje
Luumupitko leivotaan helposti näin:
1. Sulata kattilassa rasva ja kaada sekaan maito. Liota kulhossa tai yleiskoneessa hiiva ja sahrami haaleaan veteen. Lisää mausteet ja anna seoksen seistä tovi.
2. Lisää joukkoon haalea rasvamaitoseos ja muna. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
3. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä kiinteäksi ja kauli suorakaiteenmuotoiseksi isoksi levyksi tai kahdeksi pienemmäksi. Levitä pinnoille tasaisesti luumumarmeladi, ja ripottele päälle appelsiininkuoripalat ja rouhitut pekaanipähkinät.
4. Kääri levyt tiukalle rullalle ja leikkaa ne pitkittäin kahdeksi palaksi. Puno palat yhteen vuorotellen kieputellen. Anna luumupitkojen kohota peitettynä 15 minuuttia. Voitele pitkojen pinta kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista luumupitkoja 200-asteisen uunin keskitasossa noin 25 minuuttia.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Luumupitko