Omenakeikaus
- Kasvis
Ainekset
Taikina:
- 125 g voita
- ½ dl sokeria
- 2 ½ dl karkeita vehnäjauhoja
- 1 kananmuna
omenat:
- 4 omenaa (noin 600 g)
- 75 g voita
- ¾ dl sokeria
- ½ dl konjakkia tai calvadosta
tarjoiluun:
- 1 prk ranskankermaa (creme fráiche)
Valmistusohje
- 6-8 annosta
- valmistusaika 45 minuuttia + taikinan viileneminen 1 tunti
- Valmista taikina. Nypi pehmeään voihin sokeri ja lisää vehnäjauhot. Lisää viimeiseksi muna jasekoita taikina käsin tasaiseksi taikinapalloksi. Laita taikina jääkaappiin viilenemään ainakintunniksi.
- Pese omenat ja kuori tarvittaessa. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi.
- Sulata rasva paistinpannussa. Lisää sulaneeseen rasvaan sokeri ja omenalohkot. Paista muutamaminuutti. Lisää pannuun konjakki. Keitä vielä, kunnes omenat alkavat hieman pehmetä.
- Kaada omenat liemineen tasapohjaisen kakku- tai piirakkavuoan pohjalle. Vuokaa ei tarvitse voidella.Voit tehdä myös useamman pienen tortun pikkuisiin piirakkavuokiin.
- Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä tasaiseksi levyksi ja nosta taikinalevy vuokaan omenoidenpäälle. Painele taikina napakasti omenoiden päälle ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Pistele taikinaa haarukalla muutamasta kohdasta ja paista 200 asteessa 30 minuuttia.
- Kumoa torttu kuumana, lähes heti uunista ottamisen jälkeen tarjoilulautaselle. Jos haluat, voitkaramellisoida tortun pinnan. Ripottele silloin 1/2 dl sokeria omenoiden päälle ja paahdanopeasti uunissa grillivastusten alla niin, että tortun pintaan tulee kaunis kinuskinruskea väri.
- Vatkaa ranskankerma sähkövatkaimella notkeaksi vaahdoksi ja tarjoa omenatortun kanssa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Omenakeikaus