Omenakukko
Omenakukko on savolaisesta rättänästä inspiraation saanut jälkiruoka. Omenakukko on parhaimmillaan uunituoreena kavaljeerinaan makea vaniljakastike.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
- Kasvis
- Munaton
Ainekset
Omenakukon taikina
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruisjauhoja
- 1 dl perunahiutaleita
- 125 g voita tai margariinia
- (1 rkl vettä)
Omenakukon täyte:
- noin 1 kg hapahkoja omenoita
- 1 dl sokeria
- ½ tl kanelia
- 4 rkl vaahterasiirappia
- 50 g voita
Valmistusohje
1. Nypi kulhossa vehnäjauhot, ruisjauhot, perunahiutaleet, pehmeä rasva ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina hetkeksi kelmuun ja nosta jääkaappiin.
2. Halkaise omenat, poista kannat ja siemenkodat. Pilko isoiksi paloiksi. Pyörittele omenapalat sokeri-kaneliseoksessa. Nosta omenat piirakka- tai paistovuokaan. Valuta päälle vaahterasiirappi.
3. Kauli taikina kanneksi ja pistele muutama reikä haarukalla. Voitele pinta sulatetulla voilla. Paista omenakukkoa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile omenakukko vanilja-jäätelön tai -kastikkeen kera.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Omenakukko