Paahtopaisti

Paahtopaisti 

60+
min
yli 60 min

Ainekset

noin 2 kg:n paahto- tai sisäpaisti
suolaa, mustapippuria

Valmistusohje

Lämpimän paahtopaistin kanssa maistuvat kokonaisena paistetut sipulit, sienimuhennos, ratatouille, pavut, parsakaali ja perunagratiini tai valkosipuliperunat.

  1. Ota liha ajoissa huoneenlämpöön. Paahtopaisti pysyy paistamisen aikana hyvin muodossaan, jos sidot sen puuvillanarulla tai pyydät lihakauppiasta sitomaan paistin valmiiksi.
  2. Kuumenna paistinpannussa kullankeltaiseksi voimariinia ja ruskista lihan pinta nopeasti kiinni joka puolelta. Kääntele paistia kahdella puuhaarukalla.
  3. Nosta paahtopaisti ritilälle tai paistin kokoiseen uunivuokaan. Työnnä lihalämpömittari paistiin siten, että mittarin kärki on paistin paksuimman kohdan keskellä. Kypsennä paahtopaistia 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 astetta, jolloin paisti on sisältä vielä punainen, tai 60 astetta, jolloin paisti on keskeltä punerva ja pinnasta vähän harmahtava. Varaa paistoaikaa 1 1/4-1 1/2 tuntia kiloa kohden eli kahden kilon paahtopaistille noin 2 1/2-3 tuntia. Alhaisessa lämpötilassa liha kypsyy tasaisen punertavaksi.
  4. Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippuria ja kiedo paisti folioon. Anna paahtopaistin lämpötilan tasoittua 15 minuuttia.
  5. Tarjoa paahtopaisti lämpimänä tai kylmänä. Leikkaa paisti poikkisyin ohuiksi viipaleiksi.

 

  • Voit kypsentää paahtopaistin myös koko ajan 175 asteessa, jolloin paisti kypsyy reunoilta harmaammaksi ja jää sisältä punervaksi. Tällöin paistoaika kiloa kohden on 50-60 minuuttia.