Pitkotaikina
Tällä ohjeella leivot kaksi kranssia, kolme pulskaa pitkoa tai 30-40 pikkupullaa!
- Kasvis
Ainekset
- 5 dl kädenlämpöistä maitoa
- 50 g hiivaa tai
- 2 pussia kuivahiivaa
- 2 munaa
- 2 dl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1-2 rkl kardemummaa
- (2 tl vaniljasokeria)
- noin 18 dl vehnäjauhoja
- 200 g huoneenlämpöistä margariinia tai voita
voiteluun:
- muna
pinnalle:
- raesokeria tai mantelilastuja
Valmistusohje
1. Käytä taikinaan huoneenlämpöisiä aineksia. Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se osaan jauhoista ja lisää taikinaan.
2. Lisää joukkoon munat, sokeri ja mausteet. Älä kumoa joukkoon koko jauhomäärää kerralla, vaan lisää niitä vähitellen koko ajan hyvin alustaen. Lisää lopuksi huoneenlämmössä pehmennyt tai juokseva rasva.
3. Alusta, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä kulho leivinliinalla ja anna kohota noin puoli tuntia vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle, jaa paloiksi ja leivo haluamallasi tavalla pitkoksi, kranssiksi tai pikkupulliksi. Kohota pullia leivinpaperilla suojatulla uunipellillä leivinliinan alla vedottomassa paikassa 15–20 minuuttia. Sivele pullat kevyesti vatkatulla kananmunalla ja ripota koristeeksi raesokeria tai mantelilastuja.
5. Paista pullia tai pitkoja 200-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia.
Katso myös nämä ohjeet:
Pullapitkon letitys
Korvapuustit
Pullapojat
Espanjalaiset ensaimadas-pullat
Ruoka.fi: Kinuskiset pekaanipähkinäpullat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pitkotaikina