Punajuurikeitto
Punajuurikeitto voidaan tehdä Latviassa ja Liettuassa useilla eri versioilla. Keittoon lisätään usein myös perunaa. Tämä punajuurikeitto on ihana kuuman kesäpäivän ruoka, mutta sopii myös raikkaaksi alkuruoaksi tai lounaaksi.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
Punajuurikeitto
- 4 kananmunaa
- 1 tlk (570/380 g) kokonaisia punajuuria mausteliemessä
- 4 suolakurkkua
- ½ kurkku
- 1 ps (125 g) retiisejä
- 1 ruukku tilliä
- ½ ruukku ruohosipulia
- 1 l maustamatonta jääkaappikylmää kefiiriä
- 1 tl piparjuuritahnaa
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
Valmistusohje
Punajuurikeitto valmistuu helposti näin:
- Keitä kananmunat kypsiksi, noin 10 minuuttia. Valuta ja jäähdytä munat kylmässä vedessä. Kuori munat. Hienonna puolet munista veitsellä tai munaleikkurilla. Leikkaa loput munat puoliksi.
- Kuutioi punajuuret, ota punajuurten liemi talteen. Kuutioi tai suikaloi suolakurkut, kurkku ja retiisit. Hienonna tilli ja ruohosipuli.
- Sekoita isossa kulhossa keskenään kefiiri, piparjuuritahna, suola ja pippuri. Lisää punajuurten lientä oman makusi mukaan.
- Jaa neljän kulhon pohjalle puolet punajuurista, suolakurkusta, kurkusta, retiiseistä, ruohosipulista ja tillistä. Lisää hienonnettu kananmuna.
- Kaada päälle kefiiriseos. Koristele annokset lopuilla kasviksilla ja yrteillä. Lisää lopuksi keittoon puolikas kananmuna.
- Tarjoa punajuurikeitto heti ruispalojen kanssa. Sitä ei ole tarkoitus lämmittää.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 7/2024.
Lue myös Anna.fi: Paahdettu punajuuri-vuohenjuustokeitto
Kommentoi
Kommentoi juttua: Punajuurikeitto