Puolalainen pähkinäkakku
Puolalainen pähkinäkakku täytetään hapankirsikoilla tai tuoreilla viikunoilla sekä pehmeällä vaniljakiisselillä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 15 annosta
- Kasvis
Ainekset
Puolalainen pähkinäkakku
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 150 g huoneenlämpöistä voita
- 1.5 dl tomusokeria
- 4 kananmunankeltuaista
Pinnalle
- 5 kananmunanvalkuaista
- 2 dl sokeria
- 150 g saksanpähkinöitä
Täyte
- 350 g hapankirsikoita (Griottes Morello) taituoreita viikunoita
- 2 dl sokeria tai 300 g kirsikka- tai luumuhilloa
Kiisseli
- 3 dl maitoa
- ¾ dl sokeria
- vaniljatanko
- ¾ dl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
- 1 kananmunankeltuainen
- 100 g voita
Valmistusohje
Puolalainen pähkinäkakku leivotaan näin:
1. Jos haluat, keitä ensin kirsikkahillo, lisää tarvittaessa kirsikoiden lientä tai vettä. Voit käyttää myös valmista kirsikkahilloa.
2. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Pingota leivinpaperi kahteen samankokoiseen (halkaisija 24 cm) irtopohjavuokaan tai levitä leivinpaperi uunipellille. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Rouhi pähkinät. Erottele keltuaiset valkuaisista.
3. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten ja lopuksi vielä jauhot. Taikina on kuivaa, vaivaa sitä lopuksi käsin.
4. Painele taikina kahteen vuokaan tai pellille samankokoisiksi pohjiksi.
5. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri ja vatkaa vielä hetki. Levitä marenki taikinapohjien päälle ja ripottele pinnalle rouhittua pähkinää. Paista pohjia 150 asteessa noin 40 minuuttia ja anna niiden sitten jäähtyä tasaisella alustalla.
6. Mittaa maito, sokeri ja tärkkelysjauho paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos sakenee. Keitä pari minuuttia ja lisää joukkoon keltuainen. Ota kattila liedeltä, pane kylmään vesialtaaseen ja jäähdytä sekoitellen. Lisää notkeaksi vatkattu voi kiisseliin pieninä nokareina voimakkaasti sekoittaen.
7. Nosta toinen kakkulevy tarjoiluvadille, levitä päälle hilloa ja voikiisseli. Pidä puolalainen pähkinäkakku pari tuntia kylmässä ennen tarjoilua.
Kokeile myös muita herkullisia leivonnaisia: Pähkinäpavlova Jauhoton pähkinäkakku Lumipallo-pikkuleivät
Lue myös Anna.fi: Pähkinä-kinuskileivokset
Kommentoi
Kommentoi juttua: Puolalainen pähkinäkakku