Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Puolalainen pähkinäkakku

Puolalainen pähkinäkakku täytetään hapankirsikoilla tai tuoreilla viikunoilla sekä pehmeällä vaniljakiisselillä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
15  annosta

Ainekset

Puolalainen pähkinäkakku

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 150 g huoneenlämpöistä voita
  • 1.5 dl tomusokeria
  • 4 kananmunankeltuaista

Pinnalle

  • 5 kananmunanvalkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 150 g saksanpähkinöitä

Täyte

  • 350 g hapankirsikoita (Griottes Morello) taituoreita viikunoita
  • 2 dl sokeria tai 300 g kirsikka- tai luumuhilloa

Kiisseli

  • 3 dl maitoa
  • ¾ dl sokeria
  • vaniljatanko
  • ¾ dl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
  • 1 kananmunankeltuainen
  • 100 g voita

Valmistusohje

Puolalainen pähkinäkakku leivotaan näin:

1. Jos  haluat, keitä ensin kirsikkahillo, lisää tarvittaessa kirsikoiden lientä tai vettä. Voit käyttää myös valmista kirsikkahilloa.

2. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Pingota leivinpaperi kahteen samankokoiseen (halkaisija 24 cm) irtopohjavuokaan tai levitä leivinpaperi uunipellille. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Rouhi pähkinät. Erottele keltuaiset valkuaisista.

3. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten ja lopuksi vielä jauhot. Taikina on kuivaa, vaivaa sitä lopuksi käsin.

4. Painele taikina kahteen vuokaan tai pellille samankokoisiksi pohjiksi.

5. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri ja vatkaa  vielä hetki. Levitä marenki taikinapohjien päälle ja ripottele pinnalle rouhittua pähkinää. Paista pohjia 150 asteessa noin 40 minuuttia ja anna niiden sitten jäähtyä tasaisella alustalla.

6. Mittaa maito, sokeri ja tärkkelysjauho paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos sakenee. Keitä pari minuuttia ja lisää joukkoon keltuainen. Ota kattila liedeltä, pane kylmään vesialtaaseen ja jäähdytä sekoitellen. Lisää notkeaksi vatkattu voi kiisseliin pieninä nokareina voimakkaasti sekoittaen.

7. Nosta toinen kakkulevy tarjoiluvadille, levitä päälle hilloa ja voikiisseli. Pidä puolalainen pähkinäkakku pari tuntia kylmässä ennen tarjoilua.

Kokeile myös muita herkullisia leivonnaisia: Pähkinäpavlova Jauhoton pähkinäkakku Lumipallo-pikkuleivät

Lue myös Anna.fi: Pähkinä-kinuskileivokset


Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolalainen pähkinäkakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.