Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Salviakalkkuna

Salviakalkkuna on yksi 2000-luvun alun Kotilieden rakastetuimpia reseptejä. Mehukkaan kalkkunan voit tarjota lämpimänä pääruokana kastikkeen kanssa tai kylmänä leikkeleenä esimerkiksi leivällä tai voileipäpöydässä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Salviakalkkuna

  • noin 6 kg painava, tuore tai pakastettu kalkkuna
  • 1 tl suolaa
  • valkopippuria

liemi:

  • sisäelimet
  • vettä
  • laakerinlehti
  • muutama kokonainen valko- tai mustapippuri
  • 1 tl suolaa

täyte:

  • kokonainen valkosipuli
  • 2 sipulia
  • 2 päärynää
  • salvianoksia

maustevoi:

  • 100 g voita
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 nippu salvianlehtiä

valeluun:

  • paistolientä
  • 2 dl puolimakeaa valkoviiniä tai päärynämehua

Valmistusohje

Salviakalkkuna valmistuu näin:

  1. Anna pakastetun kalkkunan sulaa kaksi päivää jääkaapissa. Huuhdo kalkkuna, poista vatsaonteloon pakatut sisäelimet ja keitä niistä liemi. Anna linnun lämmetä huoneenlämmössä ainakin tunninajan ennen käsittelyä.
  2. Mittaa liemiainekset kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia. Siivilöi liemi ja ota talteen. Nauti maksa ja sydän vaikkapa leivän päällä tai tai silppua ne riisin joukkoon.
  3. Mausta pinta ja vatsaontelo miedosti suolalla ja valkopippurilla. Työnnä linnun vatsaonteloon sipulit, päärynät ja valkosipuli.
  4. Sekoita mausteet pehmeään voihin. Irrota kalkkunan nahka varovasti lihasta työntämällä sormetnahan alle. Varo rikkomasta nahkaa. Levitä maustevoi kalkkunan nahan ja lihan väliin, myöskoipiin. Sido lintu puuvillalangalla niin, etteivät koivet ja siivet harota. Älä kiristä lankaa rintalihan päälle, vaan kylkiä pitkin. Sido lanka pyrstöpäähän ja kaulanahkaan.
  5. Nosta kalkkuna uuniritilälle. Aseta ritilä uunipannulle, jonka pohjalla on vettä. Pane 200-asteiseen uuniin. Kypsennä noin 10 minuuttia. Kaada päälle sisäelimistä keitetty liemi ja laske lämpö 125 asteeseen. Kypsennä salviakalkkuna valellen noin 6 tuntia. Suurusta liemestä kastike.
  6. Tarjoa salviakalkkuna juures-bataattivuoan kanssa.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Hedelmäinen kalkkunarulla


Kommentoi

Kommentoi juttua: Salviakalkkuna

Sinun täytyy kommentoidaksesi.