Reseptit

Tomaattisose

Ainekset

  • 1 kg kypsiä tomaatteja (II luokkakin käy)
  • 1 nippu kesäsipuleita varsineen
  • 3-6 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl karkeaa suolaa
  • maun mukaan sokeria tai hunajaa
  • 1-2 tuoretta maustepaprikaa hienonnettuna
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1-2 dl valkoviinietikkaa
  • 1 g natriumbentsoaattia

Valmistusohje

Tomaattisose

1. Huuhtele tomaatit kuumalla vedellä ja valuta. Leikkaa kunkin päähän pienellä terävällä veitsellä ristiviilto ja laita tomaatit saman tien teräskattilaan. Kaada niiden päälle kiehuvaa vettä. Seisota tomaatteja vedessä, kunnes se haalenee. Kaada vesi pois.

2. Kuori ja lohko tomaatit toiseen teräskattilaan ja ala kuumentaa keskilämmöllä. Lisää kattilaan huuhdotut ja lohkotut sipulit silputtuine varsineen. Keitä kunnes tomaatit alkavat soseutua. Sekoita silloin tällöin, ettei seos pala pohjaan.

3. Halkaise maustepaprikat ja poista niistä sekä kannat että siemenet. Lisää mausteet ja jatka keittämistä, kunnes neste haihtuu ja sipulitkin alkavat pehmetä. Lisää etikka.

4. Jauha seos hienoksi ja kaada takaisin kattilaan. Jatka keittämistä ja sekoittamista, kunnes neste haihtuu tarpeeksi. Lisää sokeria ja mausteita makusi mukaan. Sekoita joukkoon lopuksi vesitilkkaan sekoitettu, hienonnettu säilöntäaine.

5. Tölkitä tomaattisose kuumana kuumiin tölkkeihin ja sulje tölkit heti. Tai pakasta se odottamaan käyttöä pastakastikkeeseen, tomaattikeittoon tai pizzan mausteeksi. Sose ei säily pakastamatta kovin pitkään.

Tomaatteja on syksyisin runsaasti saatavilla. Ne ovat mehukkaita, edullisia ja säilöntään sopivia. Pakastettu omatekoinen tomaattisose on hyvä kastikkeen tai keiton pohja. Jätä tölkkiin tilaa nesteen laajenemiselle ainakin 1/10 tilavuudesta, ettei kansi aukea pakastuksen aikana. Käytä säilöntäainetta, jos säilytät sosetta jääkaapissa pitempään.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Tomaattisose

Sinun täytyy kommentoidaksesi.