Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Uunijäätelö

Uunijäätelö on retroherkku vailla vertaa. Uunijäätelö oli muotia muutama kymmenen vuotta sitten. Miksihän se unohdettiin? Kylmän ja kuuman, kirpakan ja makean suloinen liitto hurmaa.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Appelsiinitahna:

  • 200 g voita
  • 200 g (2 dl) sokeria
  • 2 appelsiinia
  • 1 limetti
  • 4 keltuaista

Italialainen marenki:

  • 1 dl vettä
  • 4.5 dl sokeria
  • 6 valkuaista

Torttulevy:

  • 3 munaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Vuokiin:

  • torttulevy
  • 1 l jäätelöä (Tiikeri)

Valmistusohje

1. Valmista appelsiinitahna. Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää sokeri, yhden appelsiinin raastettu kuori sekä appelsiinien ja limetin mehu. Aseta kulhon kiehuvan vesihaudekattilan päälle siten, että kulhon pohja ei osu veteen. Hämmennä seosta, kunnes voi on sulanut ja seos on sileää. Tarkista, että vesi kiehuu vain lievästi poreillen. Lisää keltuaiset ja vatkaa 10 minuuttia, kunnes seos sakenee.

2. Jäähdytä tahna sekoitellen ja pitämällä kulhoa kylmässä vesiastiassa. Pane tahna jääkaappiin.

3. Valmista torttupohja. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi seos munavaahtoon. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille japaista 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

4. Valmista marenki. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Keitä noin 3 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä noin minuutti. Vaahdota valkuaisia hetki ja lisää kuuma siirappi tasaisena nauhana koko ajan vatkaten valkuaisvaahtoon. Vatkaa noin 10 minuuttia, kunnes seos on jäähtynyt. Marenki säilyy jääkaapissa pari päivää.

5. Vuoraa annosvuokien tai uunin kestävän vadin pohja torttulevyllä. Aseta päälle jäätelökuutio tai kokonainen jäätelöpala. Nostele marenkia vuokiin tai peitä vadilla tarjottavan jäätelön pinta ja reunat marengilla. Kuorruta marenkia nopeasti muutaman sekunnin ajan uunin grillivastuksen alla tai ruskista pinta pienellä kaasupolttimolla. Tarjoa uunijäätelö heti.

Uunijäätelöt
Uunijäätelö oli muotia
muutama kymmenen
vuotta sitten. Miksihän
se unohdettiin? Kylmän
ja kuuman, kirpakan ja
makean suloinen liitto
hurmaa. Kuva: Jorma Marstio

Katso myös:  Rahka sopii jälkiruokaan, vanukkaaseen ja mousseen – tässä herkulliset ohjeet


Kommentoi

Kommentoi juttua: Uunijäätelö

Helena Sirén

Mihin appelsiinitahnaa tarvitaan?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.