Ystävän piparit

Ystävän piparit 

60+
min
1
yli 60 min
  • 1
  • 1

Ainekset

250 g voita tai margariinia
200 g sokeria (2 1/2 dl)
1.5 dl tummaa siirappia
1 dl kuohu- tai vispikermaa
3 tl kanelia
2 tl kardemummaa
0.5 tl neilikkaa
0.3 tl inkivääriä tai 1 tl piparkakkumaustetta
2.5 tl soodaa
noin 10 dl vehnäjauhoja (650 g)
(2 rkl konjakkia tai appelsiinimehua)

Valmistusohje

  1. Anna voin tai margariinin lämmetä huoneenlämmössä tai lämmitä se paloina varovasti mikroaaltouunissa, mutta älä sulata rasvaa. Rasvan pehmentäminen sujuu myös kulhossa, jota pidetään vatkaamisen ajan lämpimässä vedessä. Lisää sokeri ja vatkaa rasva ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää siirappi ja vatkaa se joukkoon. Vatkaa kermavaahto erikseen pehmeäksi vaahdoksi ja lisää taikinaan.
  2. Lisää mausteeksi kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja piparkakkumaustetta. Mausteita ja niiden määrää voit vaihdella makusi mukaan.
  3. Mittaa sooda jauhoihin ja seulo jauhot taikinaan hyvin sekoittaen. Lisää nopeasti joukkoon tilkka konjakkia tai appelsiinimehua.
  4. Peitä taikina kelmulla ja anna sen maustua ja kiinteytyä jääkaapissa noin 12 tuntia.
  5. Ota taikinasta osa ja pyörittele se jauhotetuin käsin palloksi. Jauhota leivinpöytä, taputtele taikina jauhotetuin käsin litteäksi ja kauli kevyesti kaulinta taikinaa pitkin rullaten. Älä paina liikaa, muuten taikina tarttuu sekä kaulimeen että alustaan. Kauliminen vaatii totuttelua ja aina välillä jauhojen huiskaisemista sekä taikinan alle, päälle että kaulimeen. Älä kuitenkaan käytä jauhoja liikaa, etteivät piparit paistettaessa menetä kaunista väriään ja rapeuttaan.
  6. Ota levystä piparkakkumuotilla ensin koekakku. Paista se, niin näet miten paksuksi taikina on hyvä kaulia. Paista saman leivinpaperin päällä mieluiten suunnilleen samankokoisia pipareita. Paista pipareita 175-200 asteessa koon ja paksuuden mukaan 6-10 minuuttia.
  7. Nosta kypsät leivonnaiset tasaiselle alustalle jäähtymään. Säilytä jäähtyneet piparkakut kannellisessa rasiassa niin ne pysyvät rapeina.
  • Piparit sopivat muna-allergiselle. Vähälaktoosisia niistä tulee, kun taikinaan käytetään laktoositonta margariinia ja Hyla-vispikermaa.

Tunnisteet

Sesongit ja teemat:
Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
19.08.2007
Kotiliesi
  • 1