Retiisi on ruokien raikas väripilkku – kokosimme Kotilieden rouskuvimmat reseptit

Retiisi on kesäruokien raikas väripilkku, joka hurmaa pirteällä värillä, rapsakalla suutuntumalla ja raikkaan pippurisella makuvivahteellaan.

Retiisi on yksi kaikkein vanhimmista viljelyskasveista. Retiisiä on viljelty Kiinassa jo tuhansia vuosia sitten. Eurooppaan juures saapui 1500-luvulla. 

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat juurekset? Tee testi ja selvitä!

Retiisi kuuluu lanttujen, nauriden ja kaalien tapaan ristikukkaiskasveihin. Meille tutuin retiisi on punakuorinen ja valkomaltoinen, pyöreä ja noin kirsikan kokoinen, mutta retiisi voi olla myös kookkaampi ja pitkulainen, väriltään valkoinen, punavalkoinen, keltainen tai jopa musta. 

Retiisin maussa on potkua, jonka voimakkuus vaihtelee lajikkeen mukaan. Pirteän pippurinen makuvivahde on peräisin sinappiöljystä, joka antaa säväyttävän maun myös rucolalle ja lantulle. 

Retiisi sisältää erityisen paljon B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia sekä C-vitamiinia. Kivennäisaineista siinä on muun muassa kaliumia, sinkkiä ja magnesiumia. Muiden juuresten tapaan siinä on runsaasti myös vatsaa hellivää kuitua, mutta energiaa vain niukasti.

retiisi

Retiisi raikastaa kesäsalaatit, mutta maistuu myös lämpimänä. Kokeile paistettuja retiisejä suolaisen halloumijuuston kanssa. Kuva: Kristiina Kurronen

Retiisi raikastaa kesäruoat 

Retiisi on paitsi rapeaa ja raikasta, myös iloisen näköistä kesäpurtavaa. Se sopii syötäväksi sellaisenaan tai vaikka salaatteihin, leivän päälle tai dippikastikkeeseen kastettuna, mutta pirtsakka juures tuo iloisen väri- ja makulisän myös erilaisiin kylmiin kastikkeisiin, tahnoihin ja vaikkapa juustotarjottimelle. Näyttävyytensä ansiosta retiisi sopii erinomaisesti voileipäkakkujen ja erilaisten alkupalojen koristeluun.

Retiisiä kannattaa kokeilla myös kuumennettuna. Sujauta sitä pataruokiin ja keittoihin ja kokeile myös uunissa paahdettuna tai grillattuna.

Lue myös Anna.fi: Retiisitsatsiki

Retiisi tuo näyttävyyttä ja makua pikkusyötäviin sekä alkupaloihin

Retiisi on paitsi raikasta, myös iloisen näköistä kesäpurtavaa, joka sopii koristeeksi ja makulisäksi erilaisiin pikkusyötäviin ja alkupaloihin. Viipaloi retiisiä suolaisten piirakoiden päälle, graavilohileipien kaveriksi tai parita vaikkapa bataatin ja itse tehdyn ricottajuuston kanssa. 

Uutta jujua kesäpöytään saat helposti maustamalla voin retiisillä ja naateilla. Maustettu retiisivoi on ihana idea esimerkiksi rapujuhlien tarjottavaksi.

Raikasta salaatit ja kulhoruoat

Rapsakan rouskuva retiisi tuo raikasta makua ja mukavaa purutuntumaa alkukesän salaatteihin. Yhdistä makupariksi sesongin kasviksia, kuten parsaa, herneitä, kurkkua, kevätsipulia, varhaiskaalia tai muita varhaisvihanneksia 

Kurkku-retiisisalaatti on huikean hyvä lisuke kesän grilliruoille tai esimerkiksi savustetulle lohelle. Se syntyy retiiseistä ja kurkusta. Majoneesilla täytelöitetty jogurttikastike nostaa simppelin kesäsalaatin luksusluokkaan.

Kulhoruoat ovat arjen aatelisia: maukasta ja helppoa syötävää, jota voi muunnella oman maun ja kaapin sisällön mukaan. Kannelliseen rasiaan pakattuna ne on myös helppo napata töihin evääksi. Kokositpa kulhoruoan sitten japanilaisin makuvivahtein tai kotimaisia raaka-aineita kunnioittaen, retiisi tuo niihin molempiin huikean makulisän.

Retiisi maistuu myös lämpimänä – grillaa, paahda tai paista!

Kuumentaminen, esimerkiksi grillaaminen tai pannulla paistaminen, antaa retiisille ihan uuden ulottuvuuden. Kypsennettynä retiisistä tulee mehukas ja sen maku loivenee. Esimerkiksi paistetut retiisit suolaisen halloumijuuston kera sopii syötäväksi sellaisenaan tai muiden salaattien pohjaksi.

Paahdettu juuressalaatti valmistuu nimensä mukaan uunissa paahtamalla. Retiisi, nauris, punajuuri, porkkana, fenkoli ja nektariini saavat kaikki uunissa uuden, uljaan maun. Naateista, yrteistä ja öljystä pyöräytetty kastike niputtaa kesän maut yhteen.

Kokeile myös retiisin sekä muiden kesäkasvisten paahtamista avotulella ja kokoa niistä näyttävä grillikasvislautanen. Kasvisten kanssa maistuu indonesialainen gado gado -maapähkinäkastike sekä grillattu tofu tai broileri. 

Retiisin säilytys ja käyttö

Retiisi ei kestä pitkää säilytystä. Nippuretiisit säilyvät kylmässä varastoituna korkeintaan viikon, mutta saattavat nahistua nopeasti jo tässä ajassa. Parhaiten retiisit säilyvät jääkaappilämpötilassa 2-5 asteen lämpötilassa. Naattien kautta kosteus haihtuu tehokkaimmin. Siksi naattien poisto sekä haihdunnalta suojaava pakkaus parantavat säilyvyyttä.

Kun retiisit upottaa naatteineen jääkylmään veteen, niiden väsähtänyt olemus piristyy huomattavasti. Parhaimmillaan retiisin rakenne on tuoreena herkullisen rapea. Jos haluat maksimoida rapeuden, pidä retiisejä jäävedessä muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.

Retiisit ovat parhaimmillaan, kun ne viipaloi tai paloittelee tarjolle vasta juuri ennen syöntiä. Huuhtaise retiisit, poista juuri sekä vähintään isoimmat ja kaikki huonokuntoiset naatit. Muutaman hyväkuntoisen lehden voi jättää syötäväksi, jos kaipaa ruokiin tai tarjoiluvadille näyttävyyttä. Suuressa määrin naattien syömistä ei suositella, sillä ne sisältävät runsaasti haitallisia nitraatteja.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Retiisi on ruokien raikas väripilkku – kokosimme Kotilieden rouskuvimmat reseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X