Ruoka

Lämmitätkö riisin uudelleen? Ole tarkkana, sillä toista kertaa kuumennettu riisi saattaa aiheuttaa ruokamyrkytyksen

Kysyimme Ruokavirastosta voiko tähteeksi jääneen riisin lämmittää evääksi myöhemmin. Tähderuokien jatkokäytön kohdalla yksi asia on erityisen tärkeää. Sen meille kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja.

Riisin uudelleen lämmittäminen puhuttaa. Ruokahävikistä puhutaan enemmän kuin koskaan ennen. Tutkimusten mukaan eniten ruokahävikkiä syntyy yhden hengen talouksissa ja lapsiperheissä. Suomessa kotitaloudet heittävät roskiin 120–160 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa. Kahvia keitetään liikaa ja se päätyy viemäriin, leipiä homehtuu muovipusseihin, puuroa ja riisiä keitetään liikaa ja se saattaa jäädä kattilaan lämpimään.

Lue myös: Vähennä hävikkiruoka minimiin – nappaa talteen 40 nerokasta vinkkiä ja säästä selvää rahaa

Tähderuokien hyödyntäminen on järkevää, ruokaa ei pitäisi heittää pois. Helpoimmalla kotikokki pääsisi, jos hävikkiä ei syntyisi ollenkaan. Ruokaa pitäisi valmistaa vain sen verran kuin sitä syö.

Etenkin riisin ja muiden suurimoiden kohdalla keittovaiheessa pieni määrä kuivaa suurimoa tuntuu aivan liian pieneltä määrältä ja niitä tulee kaadettua kattilaan liikaa. Jos riisiä kuitenkin tulee keitettyä liikaa ja kattilaan jää muutama annos, on hävikkiriisin hyödyntäminen kuitenkin järkevämpää kuin heittää se bioroskikseen.

tähderuoan lämmitys
Tähderuoka pitää jäähdyttää nopeasti valmistuksen jälkeen ja säilyttää kylmässä. Älä jätä riisiä kattilaan yön yli. Kattilassa huoneenlämmössä säilytettyä riisiä ei kannata syödä eikä uudelleen lämmittää. Uudelleen kuumennus ei tuhoa mahdollisesti yön aikana lisääntyneitä bakteereita.  © Pekka Holmström

Riisin uudelleen lämmittäminen – ripeä jäähdytys kaiken a ja o

Tähderiisin tai minkä tahansa muun tähderuoan valmistuksen jälkeen ruoka tulisi saada kylmäksi nopeasti. Keitetty riisi saattaa jäädä kattilan pohjalle koko illaksi tai jopa koko yöksi kannen alle piiloon. Sen unohtaa sinne helposti.

Elintarvikkeiden ei tulisi seistä huoneenlämmössä valmistuksen jälkeen, vaan ruoka pitäisi saada kylmään nopeasti, että vältetään mahdollisten bakteerien muodostuminen ruoassa.

Kysyimme Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinoselta miten riisin uudelleen lämmittäminen pitäisi hoitaa. Hän vahvistaa, että ruoka pitää saada kylmäksi nopeasti valmistuksen jälkeen, että se on turvallista syödä seuraavana päivänä.  

”Monissa elintarvikkeiden raaka-aineissa (riisi mukaan lukien) voi olla pieniä määriä itiötä muodostavia ruokamyrkytysbakteereita (esimerkiksi Bacillus cereus -nimistä bakteeria). Näiden bakteerien itiömuodot kestävät myös kuumentamista ja bakteerit voivat lisääntyä ruoassa sen valmistamisen jälkeen. Itiöitä muodostavat bakteerit voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen, jos ne pääsevät lisääntymään voimakkaasti esimerkiksi ruoan seistessä pitkiä aikoja haaleana.”

Paras tapa on tehdä ruokaa vain sen verran kuin syö, mutta jos ruokaa jää tähteeksi kannattaa se jäähdyttää hyvin ja säilyttää sen jälkeen kylmässä.

Ruoka-astian voi laittaa jäähtymään kylmään vesihauteeseen, jolloin se jäähtyy nopeammin tai kylmällä säällä suojattuna ulos. Suuremman ruokamäärän jakaminen pienempiin astioihin nopeuttaa jäähtymistä. Jäähtynyt ruoka siirretään jääkaappiin.

Jääkaappiin ei kannata laittaa lämmintä ruokaa, koska silloin jääkaapin lämpötila nousee tilapäisesti ja muut elintarvikkeet lämpenevät.

Jääkaapin optimaalinen lämpötila on 2–6 astetta. Liian lämpimässä ruoat eivät säily, jolloin hävikkiä syntyy suotta ja mahdolliset haitalliset bakteerit saattavat lisääntyä elintarvikkeissa.

Liian kylmä kaappi puolestaan kuluttaa energiaa turhaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lämmitätkö riisin uudelleen? Ole tarkkana, sillä toista kertaa kuumennettu riisi saattaa aiheuttaa ruokamyrkytyksen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.