Ruoka

Roquefort – sinihomejuustojen kunkku hurmaa juhlapöydässä

Roquefort kuuluu satumaisen herkullisten juustojen kärkeen. Tämä sinihomejuustojen aatelinen sopii hyvin joulupöytään. Nauti roquefort ranskalaiseen tapaan, lue tästä vinkit.

Roquefort on ranskalaisten ylpeys, eikä syyttä. Tämän Lacaune-lampaiden käsittelemättömästä täysmaidosta valmistettu sinihomejuusto kypsyy luonnon kalkkikiviluolissa täydellisyyteen.

Juuston nimi on suojattu ja sillä on oma alkuperämerkintänsä, Appellation Controlée, jonka se sai ensimmäisenä ranskalaisjuustona. Juustoa saa valmistaa vain tarkkaan rajatulla alueella Les Caussessisa, Roquefort-sur-Soulzon -nimisessä kylässä. Kylä sijaitsee Cambalou-vuoren reunamilla, paikassa, jossa vuoren luhistumat ovat muodostaneet luolia.

Vielä tänäkin päivänä juustot valmistetaan perinteisellä menetelmällä. Juustojen kääntely ja harjaaminen tapahtuu käsityönä.

Runsasmakuisen juuston salaisuus piilee Lacaune-lampaiden maidossa ja luolista löydetyn ja leivän avulla  kerätyn Penicillium roqueforti -homeen itiöissä. Leivän annetaan rauhassa homehtua. Sen jälkeen se käsitellään monivaiheisesti ja istutetaan lopulta  juustomassaan.  Juustoihin pistetään piikeillä käytäviä, joihin  home pääsee tekemään ihmeitä.

Juustojen kypsymistä seurataan erityisen tarkasti. Kypsyminen kestää 4–9 kuukautta. Laaduntarkkailun viimeistelee juustomestari, joka halkaisee juuston ja varmistaa sen täydellisyyden ennen myyntiä.

Roquefort-juustot kypsyvät luolissa puuhyllyillä
Roquefort kypsyy luonnonluolissa puuhyllyillä. Kuva: iStockphoto

Roquefort ja sen kaverit

Roquefort-juuston aromit puhkeavat täyteen kukkaan huoneenlämmössä ja hyvin valittujen makuparien kanssa.

Ranskalaiset nauttivat tästä  juustosta makean Sauternes-viinin kanssa. Lähes liköörimäinen viini  ja kielelle sulava lampaanmaitojuusto muodostavat vastustamattoman makean ja suolaisen liiton.

Punaviinin ystävän kannattaa valita roquefortille melko roteva viini.

Vuosikertaportviini vintage port, portviinien kuningas istuu myös  hienosti samaan pöytään juustomaailman kuninkaan kanssa.

Erilaiset hillot sopivat myös roquefortin kaveriksi. Ranskalaiset suosivat aromikkaan sinihomejuuston kanssa vaaleaa leipää ja viikunahilloa.

Punakaali-gorgonzolasalaatti

Roquefort sopii mainiosti ruoanvalmistukseen, sillä se sulaa hyvin.  Juusto antaa hienostuneen maun joulunajan salaatteihin, keittoihin ja sopii täytteeksi vaikkapa tuulihattuihin.

Artikkelia on muokattu 26.10.2023

Lue myös Anna.fi: Parhaat makuparit home- ja herkuttelujuustoille – uskomaton yhdistelmä: sinihomejuustoa ja lakritsia!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Roquefort – sinihomejuustojen kunkku hurmaa juhlapöydässä

Tuula

Näistä juustoista kyllä löytyy hienoa makujen sinfoniaa,kyllä minä tykkään herkutella näillä joskus…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.