Rosolli syntyy talkoilla

Rosolli on yksi suomalaisen joulupöydän suosikeista. Sen valmistaminen voi olla muiden herkkujen lisäksi työlästä, mutta hampaat irvessä puurtamiselle on olemassa vaihtoehto: rosollitalkoot suvun kesken.

Meidän mummi järjesti rosollitalkoita lähes parinkymmenen vuoden ajan. Sukulaiset kerääntyivät yhdeksi illaksi valmistam

aan rosollia ja vaihtamaan kuulumisia. Illan päätteeksi jokainen perhe sai herkkua mukaansa.

Talkoot pystyyn

Rosollitalkoiden esivalmisteluihin kuuluu ainesten hankinta. Perunat, porkkanat ja punajuuret kannattaa pestä ja keittää etukäteen, jotta suvun saapuessa paikalle kaikki pääsevät heti töihin.

Ruokapöytä ja mahdolliset muut työpisteet kannattaa vuorata jätesäkeillä tai suojata jollakin muulla tavalla putoilevilta vihannespaloilta. Jokaisen uurastajan eteen voi rakentaa oman työpisteen, jossa joko kuoritaan, pilkotaan tai silputaan.

Perheen pienimmät voivat osallistua talkoisiin yksinkertaisten pilkkomiskoneiden avulla. Perheessämme niitä kutsuttiin louskuttimiksi. Vanhemmat voivat hoitaa hankalat osuudet terävillä veitsillä.

Omat sekoitukset

Pilkotut vihannekset kerätään aluksi omiin kulhoihinsa ja sekoitetaan lopuksi keskenään isossa ämpärissä.

Tämä kunnia kannattaa suoda talkoiden emännälle tai isännälle, joka on nähnyt paljon vaivaa järjestelyiden eteen. Lapsena minua nauratti aina, kun pienikokoinen mummimme upposi isoon saaviin kyynärpäitään myöten.

Jos joku suvussa ei pidä rosollin kaikista ainesosista, esimerkiksi omenasta, hän voi valita haluamansa ainekset erilleen saadakseen oman sekoituksen. Perheiden on hyvä tuoda mukanaan omat säilytysastiat, ettei talkooemäntä tai -isäntä menetä omia kippojaan.

Kun rosolli on valmista, työn tulosta on hauskaa maistella ja arvioida yhdessä. Lisäksi tilaisuutta voi juhlistaa maukkaalla kasviskeitolla ja pullakahveilla.

Tämä kasvisrosollin ohje julkaistiin Kotilieden numerossa 22/1989.

Kasvisrosolli

 • 3 keitettyä perunaa
 • 4 keitettyä porkkanaa
 • 4-6 keitettyä tai etikkapunajuurta
 • 2 omenaa
 • 2 maustekurkkua
 • (purjoa)
 • Kastike:
 • 2 dl kermaviiliä tai kermavaahtoa
 • n. 2 tl etikkapunajuurten lientä
 • tilkka etikkaa
 • ripaus sokeria

Kuori keitetyt juurekset ja kuutioi ne pieniksi. Paloittele myös omenat ja kurkut.

Rosollin voi tarjota joko ainekset sekoitettuna tai ainekset erillään raidoiksi muotoiltuna salaattina. Kastike tarjotaan yleensä erikseen.

Teksti: Rosanna Serkamo

Katso lisää jouluisia ruokaohjeita täältä.

Keskustelu

Meillä on joka joulu kiistaa siitä, kuuluuko peruna rosolliin. Tässä reseptissä se näyttää olevan oleellinen osa. Omassa kodissani Keski-Suomessa rosolli ei ollut rosollia ilman pottua. Karjalaisen mieheni mukaan sitä ei saa sotkea mukaan, kun perunaa on joka tapauksessa muutenkin tarjolla eikä äiskän versiossa sitä kuulemma ollut.
Miten on, onko alueellisia eroja valmistuksessa?

Olen Uudeltamaalta kotoisin, meillä ei ole koskaan ollut perunaa rosollissa.

Olen Satakunnasta, vaikka ”sillsalladin” taisi kyllä tehdä eteläpohjalainen äitini. Siihen ei kuulunut peruna, ei omena (ja vain aniharvoin se sillikään). Itse olen vienyt ruokalajin semmoisena Ruotsiin, missä ongelmana on ”vääränlainen” maustekurkku. Se on joko kitkerä suolakurkku tai makea etikkakurkku. Ennen oli läheisessä pikkukaupungissa suomalaismyymälä mistä sai ne oikeat kurkut, vaan ei ole enää.

Rosollista: Porkkanat ja punajuuret meillä keitetään n.pari viikkoa ennen aattoa.Tarvikkeet pilkotaan erikseen omiin rasioihin ja laitetaan pakkaseen.Punajuuret ja porkkanat eivät pakKasessa vetisty.Rosollista tulee raikas ja maukas.

Rosolli on meidän perheessämme aina ollut joulun ehdoton suosikki! Sitä syövät kaikki, ne nirsoimmatkin. Olemme järjestäneet rosollitalkoita, kuten yllä olevassa jutussa, ja siinä yhteydessä mekin olemme tehneet pari versioita, sipulittoman ja omenattoman rosollin. Emme ole koskaan sekoittaneet siihen silliä tms. kuten jotkut tekevät.

Venäläisen mammamme peruja on kruunata rosolli voisulalla, ei siis kermavaahtokastikkeella. Jopa perheemme uudet tulokkaat, vävyt ja miniät, jotka ovat ensin olleet hämmentyneitä, ovat omaksuneet tämän herkullisen tavan ja ”unohtaneet” kermavaahtokastikkeen. Jollet ole koskaan kokeillut, suosittelen – se on hyvää!

Sitä paitsi – kasvisrosolli pitää kalorit kurissa (ai niin, paitsi se voisula…).

Satakuntalaisen (kotoisin Koski tl:stä) anoppini reseptein olen rosollimme valmistanut vuodesta -75 lähtien. Anoppini teki rosollin oman anoppinsa ohjeista, luulisin. Rosolliimme tulee porkkanaa, punajuurta ja perunaa. Silliä ja sipulia en laita, mutta koska itse pidän sipulin lisäämisestä pistän sen toiseen astiaan esille.
Mausteeksi tulee suolaa ja maustepippuria sekä talvella tai ennen uuden sadon valmistumista ripaus sokeria. Kastike on suolalla, sokerilla maustettua kermavaahtoa, se on taas mieheni toivomus>ite syön ilman vaahtoja

Rosollihan kannattaa sitten tehdä päivää ennen tarjoilua, jos siihten sipulia laittaa. Taittuu yön aikana maku kivasti eikä sipuli jää suuhun…

Ei missään nimissä sipuli yön yli, sipuli on syötävä heti kuorinnan jälkeen muuten se on bakteeria täynnä, kun kuorittu sipuli kerää baktereita itselleen, sen takia ei saa käyttää sipulia jos esim jää eilisistä puolikas. muuten aito rosolli resepti on ilman sipulia ja perunaa, ne tuli rosolliin vaan kun kyöhyys ja peruna on halpa ja sitä käytettiinn sen vuoksi että enemmän rosollia voi saada, koska punajuuri ja muut ainekset olleet jossain vaiheessa kalliit.:) nykyisin ei enää.

Äiti Hämeestä ja rosollissa on ollut aina porkkanoita, punajuurta, perunaa ja hieman sipulia sekoitettuna ja vähän päällä koristeena.

Itse olen joskus ostanut kaupasta rosollia, jossa on vielä suolakurkkua ja silliä. Aluksi vierastin näitä makuja rosollissa, mutta kun sellaisia nyt on kaupassa tarjolla, niin sellainenkin rosolli on hyvää. Varsinkin suolasillin palat tuntuvat hyviltä rosollin seassa.

Silti haluan jouluksi tehdä tuota perinteistä rosollia, mitä lapsuudenkodissani aina laitettiin + kermavaahtoa maustettuna punajuuriliemellä.

Niin ja rosollissa on aina keitetyt punajuuret, ei mitkään etikkapunajuuret, yh mikä maku niissä on.

Kommentoi juttua: Rosolli syntyy talkoilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X