Ruoka

Ruoan kuivaaminen keventää retkeilijän reppua – parhaat vinkit eri kasvisten, jauhelihan ja fetajuuston kuivaamiseen

Ruoan kuivaaminen on mainio tapa säilöä ruokaa myöhempää käyttöä varten. Kokosimme parhaat vinkit yrttien, tomaattien ja sipulin kuivamiseen. Tiesitkö, että myös jauhelihaa ja fetajuustoa voi kuivata?  

Lähes mitä vain voi kuivata. Ruoan kuivaaminen haihduttaa nesteen pois ja raaka-aineesta tulee kevyt, ja se säilyttää hyvin makunsa.

Lue myös: Saara on valmistanut jopa porkkanakakun retkikeittimellä – nerokas oivallus nosti bloggaajan retkiruokailun uudelle tasolle

Syksy ja sadonkorjuunaika on otollista aikaa kuivata satokauden raaka-aineita. Kuivattuna sadonkorjuun vihannekset vievät vähemmän tilaa kuin pakastettuna tai hillottuna. Tuoreeltaan kerättynä ja kuivattuna satokauden kasvikset sisältävät runsaasti vitamiineja ja hivenaineita, jotka eivät häviä kuivatessa.

Kasvisten lisäksi kuivata voi myös lihaa ja juustoa sekä jopa valmiita sosekeittoja. Näiden elintarvikkeiden kuivaaminen on suosittua retkeilijöiden keskuudessa. Rinkkaan pitää saada usean päivän ruoka, mutta tilaa on vähän eikä painavien säilykkeiden kuljetus ole järkevää. Kuivattu hernekeitto ja jauheliha tuovat retkeilijän ruokavalioon vaihtelua.

Retkiruoan ei tarvitse olla tylsää. Kokeile Kotilieden ohjeita esimerkiksi sienirisottoa, jauhelihakeittoa, retkeilijän hodareita tai villiyrttisuolaa. Myös sienisuola on ihana mauste niin kotiin kuin retkelle.

Suomalaiset ovat tottuneet kuivaamaan omenoita, metsän antimia ja erityisesti sieniä, mutta puutarhan lehtikaalit, mustakaalit ja pinaatinkin voi kuivata. Myös sipuli, tomaatti ja kaikki yrtit sopivat kuivaukseen.

Ruoan esikäsittely ja kuivaaminen

Kuivaa vain tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita. Raaka-aineiden tulee olla todella tuoreita, pienikin määrä pilaantunutta raaka-ainetta voi pilata koko kuivaamisprosessin. Älä siis tyhjennä vihanneslokeron hävikkivegejä kuivuriin.

Älä mausta raaka-aineita ennen kuivaamista, mausteet lisätään vasta ruoanlaittovaiheessa.

Raaka-aineiden koko

Pilko raaka-aineet samankokoisiksi paloiksi, niin ne kuivuvat ja kypsyvät samaan aikaan. Erityisen kovat raaka-aineet kuten porkkana tai peruna kannattaa höyryttää lähes kypsäksi ennen kuivaamista, niin lyhennät ruoanvalmistusaikaa.

Kasvikset voi kuivata joko raakana, puolikypsänä tai lähes kypsänä. Raaka kasvis on raaka myös kuivattuna, ja keittoaika ruoanvalmistusvaiheessa on pitkä.

Asettele kuivattavat raaka-aineet tasaisesti ja väljästi kuivuriin tai uunipellille. Kuivureissa on ritilöitä ja ilma pääsee kiertämään hyvin ritilöiden läpi. Kuivaamisessa on tärkeää, että ilma kiertää hyvin.

Kuivuri on paras työväline kuivaukseen – kaikki uunit eivät sovellu

Hyviä välineitä ruoan kuivaukseen ovat kasvikuivurit sekä sähköuunit. Sienten kuivaukseen tarkoitettu kuivuri sopii myös ruoan kuivaukseen.

Kaikki uunit eivät sovellu kuivaukseen, sillä monissa uusissa uuneissa on toiminto, joka sammuttaa uunin parin tunnin jälkeen, jos uunin luukku on jätetty auki. Luukun aukipitäminen on tärkeää, että kosteus pääsee uunista pois ja ilma kiertää paremmin. Käytä uunissa kuivaamiseen kiertoilmatoimintoa ja jätä luukku auki.

Tutustu oman uunisi toimintoihin ennen kuivausta. Varmista, että uuni pysyy päällä tarvitun ajan luukku auki. Muuten saattaa käydä niin, että aamulla uunissa odottavat pilaantuneet tuotteet.

Kuivauslämpötilat ja kuivausaika

Ruoan kuivaamislämpötilat vaihtelevat kuivattavan raaka-aineen mukaan. Lämpötila on noin 50 asteen molemmin puolin. Yrtit, villiyrtit ja ohuet lehtikaalin lehdet kuivataan 35–45 asteessa, juurekset vaativat korkeamman lämpötilan noin 52 asteessa ja kovakuoriset marjat vielä vähän kuumemmassa, noin 57 asteessa. Liha kuivataan pilaantumisen estämiseksi vieläkin korkeammassa lämpötilassa eli noin 67 asteessa.

Ohjeajat ovat viitteellisiä ja jokainen kuivuri on erilainen. Myös raaka-aineet ovat erilaisia. Joskus toisessa porkkanassa voi olla enemmän kosteutta kuin toisessa, myös ilmankosteus vaikuttaa kuivauksen lopputulokseen.

Nokkosen kuivaaminen

Nokkoset voi kerätä kuivaukseen missä kasvun vaiheessa vain. Parhaimmillaan ne ovat nuorina ja pieninä. Saat uutta pientä kasvua, jos niität nokkosen useamman kerran kesässä. Se kasvaa nopeasti.

Nokkosen voi kuivattaa kokonaisia varsineen tai pelkkinä lehtinä.

Jos kuivaat nokkosen varsineen, niputa varret ja sido ne yhteen. Ripusta nokkosniput roikkumaan esimerkiksi lämpimään pimeään huoneeseen. Jos keräät pelkät lehdet, ne kuivuvat pimeässä, lämpimässä huoneessa, kuivurissa tai uunissa 30–35 asteessa. Lehti on täysin rapea ja murskautuu sormien välissä, kun kuivaus on onnistunut.

Voit myös ryöpätä nokkosen ennen kuivausta. Ryöppäys pienentää nokkosen nitraattipitoisuutta.

Voit soveltaa nokkosen kuivaamisohjetta myös muiden yrttien kuivaamiseen.

Mintun kuivaaminen

Mintun kuivaamisen voi soveltaa samaa tapaa kuin nokkoseenkin. Minttu on erityisen satoisa, joten siitä voi korjata satoa useamman kerran kesässä.

Kerää vain lehdet tai poimi minttu varsineen ja niputa ne roikkumaan pimeään ja lämpimään huoneeseen. Kuivurissa minttu kuivuu nopeasti tunnissa parissa noin 30 asteessa riippuen ilmanvaihdosta ja -kosteudesta.

Myös kukkivan mintun voi kuivata. Kukat ovat kauniita ja maistuvat hyvältä. Kuivattua minttua ja sen kukkia voi käyttää monenlaiseen kokkaukseen, mutta siitä voi tehdä myös teetä.

Jauhelihan kuivaaminen

Lihan kuivaamisessa pitää olla tarkkana, että liha on mahdollisimman tuoretta. Jauhelihaksi kannattaa valita mahdollisimman vähärasvainen tuote. Rasva pilaa lihan helposti. Kuivattu rasvainen jauheliha härskiintyy herkemmin.

Keitä jauheliha pikaisesti ennen kuivausta. Rasva nousee keittokattilan pinnalle, joten se on helppo kuoria siitä pois lusikalla tai imeyttää talouspaperiin. Nosta liha reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivumaan.

Pilko jauhelihaa vielä tässä vaiheessa haarukalla, että saat siitä hyvin hienojakoista.

Siirrä jauheliha sen jälkeen kuivuriin 60–67 asteeseen kuivumaan 4–5 tunniksi.

Jauhelihan kuivaaminen ei ole vaikeaa. Kuivattu jauheliha sopii retkelle mukaan, koska se säilyy eikä paina paljon.
Jauhelihan kuivaaminen ei ole vaikeaa. Kuivattu jauheliha sopii retkelle mukaan, koska se säilyy eikä paina paljon. Kuva: Pia Inberg

Fetajuuston kuivaaminen

Fetajuusto sopii hyvin kuivaukseen. Suolainen juusto on mainio retkiruoan maustamiseen ja tuo moneen ruokaan kivan lisän.

Valitse vähärasvainen fetajuusto ja murusta se pieneksi. Levitä murut tasaisesti kuivuriin tai uunipellille ja kuivaa noin 40 asteessa 4–5 tunnin ajan. Fetajuustot ovat kaikki erilaisia, osassa voi olla enemmän vettä, joten kuivausaika voi olla myös pidempi.

Sipulin kuivaaminen

Sadonkorjuun aikaan sipulia on saatavilla kokonaisena varsineen. Silloin sipuli kannattaa kuivata kokonaan viipaloituna tai kokonaisena niputettuna.

Viipaloidun sipulin kuivaukseen kannattaa käyttää sipulin mukulan lisäksi myös vihreä varsi. Viipaloi sipuli esimerkiksi mandoliinilla ohueksi viipaleeksi ja pilko varsi ohuen ohueksi veitsellä. Laita sipuli kuivuriin tai uunipellille 35֪–45 asteeseen ja kuivaa sitä 4–5 tuntia.

Kokonainen sipuli omasta maasta kuivataan nipussa. Sipulit nostetaan maasta poutasäällä.

Ne voi jättää päiväksi kuivahtamaan aurinkoon, jotta mullat on helppo karistella pois. Sipulia ei tarvitse pestä ennen kuivausta eikä sen naattia irroteta ennen kuin sipuli on kuivunut.

Sen jälkeen sipulit nostetaan orrelle kuivumaan noin viikoksi paikkaan mihin ei sada. Ne sidotaan naateistaan nippuun ja laitetaan roikkumaan naatista esimerkiksi narulle.

Viikon ulkokuivatuksen jälkeen sipuliniput nostetaan sisään kuivumaan lämpimään noin 25–30 asteiseen tilaan. Sipulien annetaan kuivua niin kauan, että kaulaosa on kuivunut umpeen. Yleensä noin kolmen viikon kuluttua kaulaosa ja naatit ovat täysin kuivuneet, ja naatit voidaan irrottaa käsin kiertämällä.

Chilin kuivaaminen

Chili on monipuolinen mauste, joka sopii loistavasti kuivaamiseen. Sen voi kuivata kokonaisena tai pieneksi pilkottuna.

Chilissä on suhteellisen paksu kuori, joten se kuivuu vähän hitaammin ja vaatii noin 45 asteen kuivatuslämmön. Nopeuttaaksesi chilin kuivaamista pilko se tai halkaise palot. Myös kokonaiset chilit voi kuivata, mutta varmista aina, että chili on varmasti kuiva myös sisältä. Kuivaa chilejä 2–5 tuntia riippuen chilin koosta ja kuoren paksuudesta.

Chiliä käsitellessä käytä kertakäyttöhanskoja ja muista, että chileistä haihtuu ilmaan erityisen voimakkaita tuoksuja, jotka voivat ärsyttää ihoa tai hengitysteitä. Kuivuri kannattaa siirtää esimerkiksi varastoon tai autotalliin chilin kuivaamisen ajaksi.

Kuivattu chili ei ole vain kaunis vaan monipuolinen keittiömauste.
Kuivattu chili ei ole vain kaunis vaan monipuolinen keittiömauste. Kuva: Jorma  Marstio

Tomaattien kuivaaminen

Tomaatti on herkullinen kuivattava. Jos haluat siitä täysin kuivan ja sellaisen, joka säilyy esimerkiksi retkellä useita päiviä ilman kylmäsäilytystä, niin on tärkeää viipaloida se ohuen ohueksi esimerkiksi mandoliinilla. Kuivaa tomaatteja 45–50 asteessa 4–5 tuntia. Tomaattilajikkeita on erilaisia ja ne sisältävät vaihtelevan määrän nestettä, joten kuivatusaika saattaa vaihdella.

Kuivatut tomaatit maistuvat esimerkiksi risotossa. 
Kuivatut tomaatit maistuvat esimerkiksi risotossa.  Kuva: Pia Inberg

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruoan kuivaaminen keventää retkeilijän reppua – parhaat vinkit eri kasvisten, jauhelihan ja fetajuuston kuivaamiseen

Aijo

Fiksu retkeilijä ei rasita luontoa kuluttamalla sähköä kuivaamiseen!
Retkillä pärjää ilman ruokia, joita ei löydy kuivattuna tai purkkiruokana kaupasta.

Olen todella pettynyt Kotilieden toimituksen linjaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.