Ruoantähteet hyötykäyttöön

Suomalaiset ovat kovia haaskaamaan ruokaa: jokainen suomalainen viskaa roskiin syömäkelpoista ruokaa keskimäärin yli 20 kiloa vuodessa. Katso lukuisat ohjeet, joissa tähteet voi hyödyntää!

Määrä on melkoinen myös rahassa mitattuna, sillä ruokaa heitetään pois keskimäärin 125 euron edestä. Nelihenkisen perheen ruokalasku kasvaa siis vuosittain 500 eurolla hukkaan heitetyn ruoan takia. Roskiin heitetty ruoka rasittaa lompakon lisäksi valtavasti myös ympäristöä – ja täysin turhaan.

Jääkaappiin jääneet ruoantähteet ja pian pilaantuvat elintarvikkeet hyödyntämällä voi siis samalla kertaa sekä tehdä ekoteon että säästää muutaman ravintolaillallisen verran rahaa joka vuosi.

Vinkkejä riperuokien hyödyntämiseen

Aterialta ylijäänyt pasta sopii täydentämään kreikkalaista salaattia, ja keitetyistä perunoista syntyy kasvisten kanssa raikas salaatti.

Perunasoseen jämät uppoavat helppoihin peruna-sienirieskoihin, jotka maistuvat vaikka iltapalalla.

Vihanneslokeron uumeniin unohtuneista kasviksista voi valmistaa maukkaita kasvispihvejä tai surauttaa samettisen sosekeiton.

Hieman kuivahtaneista ruisleivistä syntyy lohen ja katkarapujen kera suorastaan ylellinen leipäpiirakka, vuokaleivän viipaleet sopivat ruokaisaan kasvisgratiiniin, ja paahtoleivästä valmistuu jälkiruoaksi lempeä leipävanukas.

Lettutaikinaan saa kätevästi käytettyä monta desiä maitoa, jonka parasta ennen -päiväys alkaa olla ovella. Ahvenanmaan pannukakkuun uppoavat lisäksi manna- tai riisipuuron rippeet. Suolaiseen pannukakkuun voi lisätä mukaan myös vaikka tähteeksi jääneitä sieniä, kasviksia ja juustoa.

Pizzaan saa kerralla käytetyksi monenlaisia ruoantähteitä: pizzapohjan täytteeksi sopivat muun muassa pestokastikkeen rippeet, makkara- tai kinkkupaketin viimeiset siivut, aterialta ylijäänyt kala tai kana, erilaiset juustojen jämät sekä viipaloidut kasvikset ja juurekset.

Miten sinä hyödynnät ruoantähteet tai elintarvikkeet, joiden parasta ennen -päiväys lähenee? Jaa omat riperuokavinkkisi!

Lisää ruokaideoita:
Arkiruokaa pakastimen kätköistä
Pitsa on helppoa pikaruokaa
Letut ja pannukakku kelpaavat kaikenikäisille
Kasvissosekeitto lämmittää
Ruoka.fi: Älä heitä ruokaa pois – muutamilla vinkeillä voit säästää tuntuvasti rahaa

Kuvat: Kristiina Kurronen, Jukka Pakarinen ja Sampo Korhonen, lähde: Kuluttajaliitto

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ruoantähteet hyötykäyttöön

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X