Mainos: Electrolux
Electrolux Kokki Pipsa Hurmerinta v5
Mainos | Electrolux

Ruokahävikki kuriin tv-kokki Pipsa Hurmerinnan vinkeillä – näin loihdit höyrytetyt syysherkut

Tunnettu kokki ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta rakastaa syyssesongin raaka-aineita ja höyryttämällä kypsennetyn ruoan makua. Syksyisten suosikkiherkkujensa ohella hän kertoo, miten minimoit hävikin kotikeittiössä.

”Suomalaiset sienet ovat niin fantastisia, että niitä kannattaa nyt käyttää ruoanlaitossa reippaasti. Myös metsämarjat on helppo tunnistaa ja hyödyntää keittiössä. Syksyisistä leivonnaisista puolukka-omenacrumble on oma lempparini. Rakastan myös bostonpullaa, jonka väliin tulee tuoretta puolukkaa.”

Tähän aikaan vuodesta Pipsa hurmaantuu myös kotimaisista luomukurpitsoista, joita hän höyryttää mielellään.

”Höyrytetty kurpitsa on todella helppo valmistaa, ja lopputulos on herkullinen, hivenen makea. Myös kotimainen peruna on tässä vaiheessa syksyä vielä sen verran uudehkoa, että sen voi höyryttää kypsäksi!

Höyrypotussa on hienostuneempi maku ja tekstuuri.

Höyryttämisaika riippuu lajikkeesta ja perunoiden koosta. Uudessa Electrolux SteamPro -uunissa höyryttäminen on helppoa, sillä uunin intuitiiviset ominaisuudet takaavat raaka-aineen hellävaraisen ja optimaalisen kypsymisen.

Paljon kasviksia syövä Pipsa kehottaa ostamaan myös lehtikaalta, joka on juuri nyt parhaimmillaan, sekä punajuuria: ”Pussi ei maksa juuri mitään, ja siitä syö pitkään.”

LUE MYÖS: Mitkä kasvikset ovat nyt sesongissa? Entä mitä tarkoittaa sous vide? Testaa, miten perillä olet!

Kasvikset

Pipsa käyttää kasviksia monipuolisesti ruoanlaitossa. Kasvikset ovat paitsi terveellisiä, mutta myös maukkaita oikein valmistettuna.

Hyvää ja terveellistä höyryllä

Höyryttäminen on myös terveellinen tapa valmistaa ruokaa. Raaka-aineen vitamiinit säilyvät paremmin, eikä rasvaa tule käytettyä niin paljon kuin esimerkiksi paistettaessa.

Lisäksi intuitiivisten höyryuunien ominaisuudet auttavat epävarmempaakin kotikokkia onnistumaan ruoanlaitossa. Electrolux SteamPro -höyryuunin Steamify®-, Sous Vide– ja Food Sensor -toiminnoilla syntyy vaivatta maittavia aterioita.

”Tämän päivän kiireiset ihmiset käyttävät mielellään laitteita, jotka helpottavat arkea”, sanoo helsinkiläisessä Sikke’s-ravintolassa keittiömestarina työskentelevä Pipsa ja jatkaa:

”Käytän itsekin töissä paljon höyryä. Esimerkiksi marjaliemen teen mieluummin uunissa höyryttämällä kuin kattilassa. Jos kotonasi on Electrolux SteamPro -höyryuuni, myös maukkaan sieniliemen teko on simppeliä.”

Näin teet Pipsan simppelin sieniliemen

  1. Murskaa sienet.
  2. Kaada isoon uuniastiaan vettä ja laita sienet astiaan.
  3. Kääri astia kelmuun ja anna olla yön yli uunissa.
Electrolux SteamPro 900

Electroluxin SteamPro-uuni on paitsi tyylikäs osa keittiötä myös apuna maukkaampien ruokien valmistamisessa.

Hävikki haltuun!

Kokeneena kokkina Pipsa tietää, että suunnitelmallisuus on paras tapa vähentää hävikkiä keittiössä.

”On tärkeää pitää jääkaappi järjestyksessä, eli raaka-aineet mielellään omiin laatikoihinsa ja lappu päälle. Näin kaapin perälle ei jää tuotteita pilaantumaan”, hän vinkkaa ja jatkaa:

Jos vihanneslaatikossa alkaa näyttää nahistuneelta, pilko vihannekset pellille ja laita ne uuniin. Höyrytyksen jälkeen pyöräytä ne blenderissä, ja ihana kasvissosekeitto on valmis!

Pipsa sanoo hyödyntävänsä jonkin verran myös edellispäivän tähteitä, mutta laittavansa ruokaa siten, ettei tähteitä syntyisi. Jos niitä syntyy, Electrolux SteamPro -uunin steamify-toiminto saa lämmitetyt tähteetkin maistumaan vastapaistetulta.

”Keskustassa asuvana on tietysti helppo ostaa kerralla vain se, mitä keittiössä kulloinkin tarvitsee. Monilla muilla on paljon pidempi matka kauppaan. Suosittelenkin lämpimästi pakastamista – se pelastaa meidänkin perheen hävikiltä.”

Leipä ja keitto

Rapeaksi uunissa höyrytetty leipä ja kasviksista blendattu sosekeitto sopivat täydellisesti syksyn pimeneviin iltoihin.

Esivalmistelut kunniaan

Pipsan mukaan suunnitelmallisuuden eteen pitää jaksaa nähdä hiukan vaivaa.

”Kaiken ei tarvitse aina olla ylihelppoa. Jo pienillä esivalmisteluilla, kuten salaattien ja lehtikaalien pussittamisella tai juuresten pilkkomisella heti kaupassakäynnin jälkeen voit helpottaa arkeasi suuresti. Vaikka huuhtelu, kuutiointi ja purkittaminen voi juuri sillä hetkellä tuntua raskaalta, se palkitsee, kun on ruoanlaiton aika”, hän rohkaisee.

Pipsa itse kuorii ja pilkkoo esimerkiksi porkkanat heti kaupastatulon jälkeen.

”Sitten vaan palaset pellille höyrystymään, niin siinä on näppärä lisäke perheelle!”

Miksi sitten suunnitelmallinen ruoanlaitto ja hävikin minimointi jää monella vain aikeeksi? Pipsa arvelee sen johtuvan kiireestä ja siitä, että elämässä on niin paljon kaikkea muuta.

”Kiireestä huolimatta kannattaisi kurkata sinne leipälaatikkoon, onko siellä leipää ennen kuin ostaa uutta, sekä muistaa, että kasviksetkin tarvitsevat valmistelua. Ei niitä voi vain lykätä höyryyn ja todeta, ettei maistunut miltään – ja heittää pois. Eihän kananrintakaan maistu miltään vain höyrytettynä, saati sitten spagetti bolognese ilman mausteita!”

Electroluxin SteamPro-uuni tekee kotikokkailusta entistä helpompaa

Uunin Steamify®-, Sous Vide- ja Food Sensor -toiminnoilla epävarmempikin kokki onnistuu loihtimaan herkullisia aterioita kotona.

Steamify-toiminto sopii loistavasti esimerkiksi syyskauden kasvisten valmistamiseen. Steamify-toimintoa käyttävällä uunilla saavutat korkealuokkaiset tulokset ruokia paistaessa ja höyrystäessä. Valitse vain lämpötila ja Steamify-toiminto asettaa oikeat höyryasetukset. Voilà, herkulliset ateriat on taattu!

Lue lisää huippuluokan Electrolux SteamPro -uunista!

Electrolux SteamPro 900Electrolux logo

LUE MYÖS: Eeva Kolu taikoo tähteistäkin herkkuja – vinkit ruokahävikin vähentämiseen

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ruokahävikki kuriin tv-kokki Pipsa Hurmerinnan vinkeillä – näin loihdit höyrytetyt syysherkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X