Ruoka

10 x suklaakeksi

Suklaakeksi ei jätä kylmäksi. Maistuisiko cookie, suklaa-kaurakeksi vai kolmen suklaan keksivalikoima? Kokosimme yhteen parhaat reseptit sekä toimivimmat vinkit suklaan käsittelyyn.

Suklaakeksi sulaa parhaimmillaan suuhun. Kokosimme tähän Kotilieden suositut suklaakeksi-ohjeet. Valitse suosikkisi!

Katso myös: Parhaat pikkuleivät kautta aikojen

Suklaakeksi saa makua chilistä

Gluteenittomat suklaa-jalapenopikkuleivät ovat yhdistelmä makeaa ja tulista. Voimakkaan makuisissa pikkuleivissä makeutta tuovat fariinisokeri ja rouhittu tumma suklaa. Lisäksi taikinassa on ripaus kaakaojauhetta, joka kannattaa lisätä joukkoon siivilän kautta paakkujen välttämiseksi. Jalapenojen määrää muuntelemalla saa tulisuuden juuri itselleen sopivaksi.

Suklaiset haarukkaleivät ovat klassikkoja

190440-suklaapikkuleivat.jpg

Perinteisempien herkkujen ystävälle sopivat suklaiset haarukkaleivät, joihin mantelimassa tuo oman säväyksensä. Taikinan valmistuttua se nostetaan jääkaappiin lepäämään, jotta sen käsiteltävyys helpottuu. Taikinäpötkö jaetaan tasakokoisiksi paloiksi, pyöritellään palloiksi ja litistetään haarukan avulla – siitä pikkuleipien nimikin tulee.

Reseptissä ei ole tarkemmin määritelty suklaan laatua, joten leipuri voi itse valita mieleisensä. Tumma suklaa on kaikkein kaakaopitoisinta ja voimakkaimman makuista, joten se sopii erinomaisesti leivontaan. Maitosuklaa on tummaa suklaata makeampaa, ja sen käyttö leivonnassa on harvinaisempaa. Miedon makuisessa valkosuklaassa ei ole lainkaan kaakaomassaa, vaan se valmistetaan sokerista, maidosta, vaniljasta ja kaakaovoista.

Suklaakeksi nutella-täytteellä hurmaa

Suklaakeksi Nutella-täytteellä

Trendikkäät nutella-suklaakeksit ovat oiva makeanhimon taltuttaja. Puolet taikinaan tulevasta suklaasta rouhitaan veitsellä ja toinen puoli sulatetaan. Suklaan sulatus onnistuu helposti esimerkiksi mikroaaltouunissa, kunhan muistaa sekoittaa suklaata välillä, jotta se ei pala. Toinen hyvä vaihtoehto on vesihaude: Kuumenna pieni tilkka vettä kattilassa ja nosta teräskulho suklaineen sen päälle. Sekoittele suklaata, kunnes se on kauttaaltaan sulanut.

Suklaasuupalat

Herkullisten suklaasuupalojen taikinaan siivilöidään runsaasti kaakaojauhetta makua tuomaan. Täytteessä puolestaan maistuvat tumma suklaa ja maapähkinävoi, joiden yhdistelmä on suolaisen makea. Ripaus kaakaojauhetta pinnalle ja kahvihetken herkkupalat ovat valmiita.

Samaa makumaailmaa jatkavat täytetyt suklaapikkuleivät, joiden taikinassa on runsaasti tummaa suklaata ja täytteessä sokeritonta maapähkinävoita. Suklaiset keksit maistuvat myös ilman täytettä esimerkiksi vaniljajäätelön seurana.

Suklaa ja kaura – lyömätön makupari

Suklaa-kaurakeksit

Rapeiden suklaa-kaurakeksien taikina valmistuu helposti kaurahiutaleista, vehnäjauhoista, leivinjauheesta, fariinisokerista ja voista. Suklaa tuleekin mukaan vasta täytteen muodossa. Täytteessä maistuvat lisäksi Daim-rakeet, mantelirouhe ja kinuski. Erityisen näistä kekseistä tekee se, että täyte paistetaan kiinni keksien pintaan. Tahmaisen makeat keksinpalat ovatkin mitä maittavin herkku kahvikupposen rinnalle.

Cookiet maistuvat kaikille

Suklaakeksi - karpalo-valkosuklaacookie

Cookiet ovat suklaapikkuleipien klassikoita. Perinteisissä Chocolate Chip Cookies -kekseissä rouhitaan tummaa suklaata taikinan joukkoon ja pikkuleivistä leivotaan kookkaita kiekkoja.

Kotoisampi vaihtoehto on karpalo-valkosuklaacookie, jossa maistuu nimikkoaineisten lisäksi lakritsa-arominen muscovadosokeri sekä pähkinärouhe.

Gluteenittomat ja maidottomat cookiet

Amerikan keksiklassikko taipuu myös keliaakikon ruokavalioon sopivaksi. Gluteenittomat cookiet valmistuvat riisi-, tattari- ja perunajauhoista sekä hirssihiutaleista. Mehevyyttä taikinaan saadaan omenasoseen avulla. Cookiesta saa maidottomia, kun valitsee maidottoman margariinin ja suklaan taikinaa varten.

Suklaakeksit lahjaksi

183591-kolmen_suklaan_keksilajitelma.jpg

Kolmen suklaan keksilajitelma on kauneudellaan kahvipöydän keskipiste tai vaikkapa mukava lahjaidea. Jäähtyneet keksit kuorrutetaan valko-, maito- ja tummalla suklaalla. Keksit kastetaan suklaaseen ja pinnan annetaan kuivua viileässä. Ylijäänyt suklaa sopii keksien koristeluun, sillä siitä voi pursottaa kauniita kuvioita keksien pinnalle.

Muistathan säilyttää suklaan huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa se muuttuu harmahtavaksi. Laatu ei värimuutoksesta heikkene, mutta aromit eivät pääse oikeuksiinsa, jos suklaa on liian viileää.

Katso myös Anna/Ruoka.fi: Aito ranskalainen suklaakakku

Kommentoi

Kommentoi juttua: 10 x suklaakeksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.