Ruoka

Ammattilaisen vinkit: ”Näin tarjoat täydellisen olutlasillisen!”

Aivan kuten viineissä, myös oluissa on eroja. Oikeanlainen oluen tarjoilu on oleellinen osa olutkulttuuria ja kasvattaa oluen arvostusta. Olut myös maistuu paremmalta, kun se on tarjottu oikein.

Kaunis olutlasi kruunaa nautinnon

Oikeanmuotoisesta lasista tarjoiltuna olut esittelee parhaat puolensa. Se tuottaa iloa suulle ja silmälle. Jokaiselle olutmerkille on olemassa sille parhaiten sopiva lasi. Lasin valintaan vaikuttavat oluttyyppi, oluen ulkonäkö, tarjoilulämpötila sekä annoksen koko. Hyvään olutlasiin mahtuu annos olutta sekä vaahtokukka, joka suojelee oluen aromeita ja saa oluen maistumaan vielä paremmalta. Korkea, kapea tai pyöreähkö olutlasi säilyttää parhaiten arominsa.

Kesäaikaan olutta varten kannattaa hankkia isoja ja paksuja laseja, joita voi säilyttää pakkasessa. Hyvässä vinilasissa on samoja ominaisuuksia kuin hyvässä olutlasissakin, joten ruoan kanssa nautittuna olutta voi tarjoilla myös viinilasista, etenkin jos osa seurueesta juo viiniä.

Oluen vaahdon muodostumisen kannalta on tärkeää, että lasi on täysin puhdas. Pesun jälkeen olutlasi huuhdellaan vielä vedellä, jotta viimeisetkin pintaan jääneet rasva- tai pesuaineet jäämät huuhtoutuvat pois.

Oikea lämpötila päästää aromit oikeuksiinsa

Vaaleat oluet ovat parhaimmillaan jäähdytettynä +4–8 asteeseen. Lämpimänä niiden hedelmäisen happamat aromit voivat muuttua häiritsevän voimakkaiksi. Tummat oluet tarjotaan +11–18-asteisina, jolloin paahteiset runsaat maut pääsevät oikeuksiinsa. Erikoisvahvojen nautiskeluoluiden aromit ovat parhaiten tasapainossa, kun ne tarjoillaan +15–20 asteisina.

Kaikki oluet tulee kuitenkin säilyttää viileässä. Ota ne huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Huomaa myös, että oluen kaataminen lasiin lämmittää juomaa aina muutaman asteen.

Oluen kaataminen

Joillain oluilla on oma kaatotyyli, jota kannattaa noudattaa. Sen myötä oluen maku on parhaimmillaan.

Oluen kaataminen lasiin

Lagerit kaadetaan lasin sisäpintaa pitkin pitämällä lasia vinosti kallellaan. Muista, että pullon suu ei saisi koskettaa lasia. Kun olet kaatanut 2/3, nosta lasi pystyyn, jotta saat oluen pinnalle vaahtokukan.

Suodattamattomia vehnäoluita puolestaan kaadetaan lasiin sisäpintaa pitkin noin puolet pullon sisällöstä. Sitten olutpulloa pyöräytetään, jotta sakka saadaan sekoittumaan juomaan tasaisesti. Sitten loputkin oluesta kaadetaan lasiin.

Oluen voi tarjota myös pullosta, jolloin se maistuu aina kevyemmältä ja raikkaammalta. Osa oluista, kuten monet meksikolaisoluet on tarkoitettukin nautittavaksi suoraan pullosta vaikkapa limettilohkon kera.

Lähteet: olutseura.fi; Anikó Lehtinen: Yks olut -kirja

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ammattilaisen vinkit: ”Näin tarjoat täydellisen olutlasillisen!”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.